Rychlá. Voňavá. Nadýchaná. Raz dva hotová. Taková je bublanina – hit letního pečení. S jakým ovocem chutná nejlépe? A jak vykouzlit to nejlepší těsto? Čtěte celý článek. Bublanina s ovocem. Ale jakým? Nejlépe kvalitním...
Kategorie - Recepty s rybízem
Rybíz patří mezi podceňované druhy ovoce. Jeho složení a účinky však rozhodně stojí za pozornost. Obsahuje velké množství vitaminu C a je bohatý na rutin, vitaminy skupiny B, kyselinu pantothenovou, betakaroten, draslík, hořčík, mangan, vápník, železo, pektin, nenasycené mastné kyseliny a třísloviny.
Podporuje imunitu a účinně chrání před viry a bakteriemi. Pomáhá i v případě, že už nemocní jsme. Zatočí s nachlazením, angínou, virovou i bakteriální infekcí. Antioxidanty chrání tělo před volnými radikály, zpomalují stárnutí buněk a působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Rybízové plody jsou skvělé i v případě, že nás trápí vysoký krevní tlak, hemoroidy, křečové žíly nebo otoky dolních končetin. Dále zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti a zlepšuje trávení.
Patříte mezi milovníky bílého, červeného nebo černého rybízu? Ať už vám chutná jakákoliv odrůda, bude se hodit do koláče, bublaniny, ovocného dortu, džemu i osvěžujícího smoothie. Naše babičky vyráběly sladký rybízový sirup a výborné víno. Nejvíce účinných látek však vytěžíte, když ho zobete syrový. Pokud je na vás ovoce příliš kyselé, oslaďte ho medem nebo javorovým sirupem.