Kategorie - Recepty s hrachem

Hrách patří mezi výživově hodnotné luštěniny, na které se v poslední době bohužel zapomíná. Obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu i zdravé sacharidy, které tělu dodají potřebnou energii. V hrášku se nachází také provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, C, draslík, fosfor, měď, hořčík, molybden a vápník.

Pravidelná konzumace zeleného i žlutého hrášku má regenerační účinky, působí blahodárně na mozek a nervovou soustavu a v neposlední řadě podporuje růst svalové hmoty. Hrách čistí střeva od usazenin a toxinů, omlazuje pokožku, zpevňuje kosti a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Pokud se bojíte nadýmání, hrách před vařením několik hodin namáčejte, pořádně jej propláchněte a během vaření přidejte bylinky, které zlepšují stravitelnost luštěnin. Hrášek si vychutnáte čerstvý i vařený jako přílohu k libovému masu. Velmi oblíbená je hrachová polévka nebo kaše. Zachutná vám i v rizotu, sekané nebo karbanátcích.