Jste alergičtí na lepek, máte nesnášenlivost laktózy nebo se potýkáte s trávicími potížemi? Přirozeně bezlepková tapioka zpestří váš jídelníček.
Obsah článku:
Co je tapioka?
Tapioka je škrob z hlízy manioku jedlého – keře, jehož účinků si cenili už staří Mayové. Dodnes je v některých oblastech jižní Ameriky, v západní Africe a Indii hlavním zdrojem obživy. Na maniok nedají dopustit ani Asiaté, kteří z něj připravují knedlíčky, nudle i husté polévky.
Podzemní hlízy manioku jsou plné výživných látek. Tapioka je skvělým zdrojem komplexních sacharidů, které mají výbornou sytící schopnost a našemu tělu dodají potřebnou energii. Dopřát si ji můžete i při potížích s trávením, nezatěžuje totiž žaludek ani střeva. U nás tapioku seženete nejčastěji ve formě mouky nebo malých slisovaných kuliček – perel.
Tapiokové perly
Vyrábí se slisováním tapiokového škrobu do malých kuliček připomínajících vzácné perly. Jejich velikost se pohybuje od 1 do 8 mm. Po namočení kuličky nasáknou velké množství tekutiny a několikanásobně zvětší svůj objem podobně jako chia semínka.
Tapioka obsahuje:
- Komplexní polysacharidy
 - Bílkoviny
 - Vápník
 - Fosfor
 - Draslík
 - Hořčík
 - Selen
 - Železo
 - Kyselinu listovou a další vitaminy skupiny B
 - Vlákninu
 - Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
 
Tapiokové perly zvlášť oceníte, pokud…
- máte celiakii nebo vás trápí potravinové alergie.
 - vám lékaři diagnostikovali zvýšený cholesterol.
 - patříte mezi vyznavače paleo stravování.
 - bojujete se střevními problémy.
 - jste často unavení.
 
Využití v kuchyni
Tapiokové perly můžete přidat do kaše, vytvořit z nich chutný puding, zvláčnit jimi bezlepkové pečivo nebo je použít k přípravě různých dezertů. Poslouží také při výrobě koktejlů, čajů a dalších nápojů. Díky neutrální chuti se tapiokové perly hodí i jako zavářka do polévky nebo samostatná příloha k masu.
Recept na tapiokový puding
Tapiokový puding je skvělou alternativou k nezdravým cukrovinkám. Zažene hlad, uspokojí chutě na sladké a zároveň tělu dodá spoustu výživných látek.

Ingredience na 2 porce:
- 1 hrnek tapioka perel
 - 3 hrnky kokosového mléka (můžete použít i mléko mandlové, sójové či kravské)
 - Vanilkový lusk nebo vanilková esence
 - Sladidlo dle vašich preferencí (med, datlový sirup…)
 - Na ozdobení ovoce nebo čokoláda
 
Postup:
- Kuličky namočte do vody a nechte je přes noc odstát. Díky tomu budou druhý den rychleji uvařené.
 - Následující den vodu slijte. Kuličky nasypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte vanilku a oslaďte podle chuti.
 - Vařte na středním plamenu a pravidelně směs míchejte. Po pár minutách kuličky zprůhlední, změknou a zahustí mléko.
 - Jakmile jsou všechny kuličky průhledné a pudink získá typickou želatinovou konzistenci, máte hotovo.
 - Puding můžete jíst ještě teplý, nebo ho dát do lednice vychladit. Podle své fantazie puding na talíři ozdobte čerstvým či kompotovaným ovocem, marmeládou nebo třeba hořkou čokoládou.
 
Dobrou chuť!
