Grilování sice nepatří mezi nejzdravější varianty úprav potravin, ale v létě můžeme sem tam přimhouřit oko. Dnes vám poradíme, jak si ugrilovat co nejzdravěji steaky.
Obsah článku:
Pár zásad, které byste měli znát, než se pustíte do grilování:
- Maso vyndávejte z lednice až těsně před úpravou a nenechávejte ho na teplých místech a přímém slunci. Vyhnete se tak bakteriální či jiné kontaminaci potravin.
- Negrilujte na přímém ohni a pořiďte si grilovací uhlíky, které vám zajistí stabilní teplotu po delší dobu – ideální jsou pro tento účel tzv. brikety.
- Nekonzumujte syrové a nedopečené maso. Každý kousek by měl být raději propečený, neboli „well-done“.
- Spálené kusy vyhoďte! Vaše zdraví je přece cennější než jakýkoliv obnos, který jste za maso utratili.
- Pozor si dávejte na vytékání tuku na uhlíky. Dojde pak k vypařování nebezpečných karcinogenních látek zpět na potraviny. Jako pojistku můžete použít alobal či speciální grilovací podložky, nebo si dopřát co nejlibovější maso.
- Maso si raději naložte vždy sami doma, jen tak budete vědět, že je opravdu čerstvé a naložené ve vhodném oleji. Můžete použít řepkový, nebo rafinovaný olivový olej.
- Marinádu dochuťte citronem, nebo octem. Nakyslá směs vytvoří ochranný štít proti karcinogenním zplodinám. Naopak nedoporučujeme marinády s cukrem, které oheň přitahují.
Doporučujeme
Jak připravit lahodný steak?
Měli bychom dbát nejenom na druh masa, ale také na jeho tloušťku. Obecné pravidlo zní, že na každý půlcentimetr masa bychom měli počítat se 2 minutami grilování z každé strany.
Jak dlouho grilovat?
Pokud chcete, aby byly hovězí steaky pěkně narůžovělé, nakrájejte maso zhruba na 2cm plátky a grilujte je cca 8-9minut. Bez ohledu na to, zda maso připravujete na elektrickém či plynovém grilu, nebo grilu na dřevěné uhlí
Dobře propečený steak potrvá něco kolem 12 minut a uvnitř krvavý steak bude hotový již do 6 minut. Poslední způsob přípravy však doporučujeme pouze u kvalitního masa od prověřeného řezníka.
Chcete nejšťavnatější kousek? Zkuste Rib Eye Steak
Velmi oblíbeným kouskem hovězího je takzvaný Rib Eye Steak, což je plátek vysokého roštěnce, který bývá díky vysokému procentu tuku považován za nejšťavnatější. Pokud si chcete opravdu pochutnat, zvolte k němu pepřovou omáčku, která mu dodá ty správné grády a jako přílohu zeleninový salátek.
Jak na steaky z vepřového, kuřecího či jehněčího masa
Vepřové maso propékejte až 12 minut a nikdy nedopusťte, aby se podávalo krvavé. Kuřecí steaky trvají rovněž něco kolem 12 minut. A pokud zvolíte maso jehněčí, bude doba přípravy podobná jako u hovězího masa.
A jak poznáme, že je maso hotové?
Nejlépe tak, že na steak zatlačíme zlehka kleštěmi. Pokud je maso příliš měkké, pravděpodobně je uvnitř stále syrové. Hotový steak by měl být tužší, ale ne příliš vysušený. Grilování steaků vám sice zpočátku může připadat jako věda, ale uvidíte, že až získáte trochu praxe, půjde vám to už pěkně od ruky.
Příloha: čím víc vlákniny, tím lépe
Jako přílohu zvolte místo hranolků raději zeleninový salát, můžete přidat i celozrnné pečivo. Čím více vlákniny do pokrmu zařadíte, tím lépe.
Vláknina nejenom, že zpomaluje vstřebávání cholesterolu a tuků z potravy, ale také nám pomáhá dosáhnout pocitu nasycení za mnohem kratší dobu. Užitečné, nemyslíte?