RECEPT: Domácí šunka bez šunkovaru a rychlosoli

Máte rádi dobrou šunku, ale na pultech obchodů ji moc často nepotkáváte? Vyrobte si doma vlastní. Není na tom nic složitého. Jdeme na to!

Jak poznat kvalitní šunku v supermarketu?

Věřte nebo ne, i v obchodech kvalitní šunku seženete. Poznáte ji tak, že:

  • Nese označení „výběrová“, nebo ještě lépe „nejvyšší kvality“. Tyto druhy nesmí obsahovat přidané škroby, barviva ani rostlinné bílkoviny.
  • Obsahuje co největší % svaloviny. Čím více nad 90 %, tím lépe.
  • Ve složení má co nejméně tuků a soli.

Pozor si dejte na náhražky v podobě nářezů, šunkových bloků nebo salámů, které obsahují masa klidně o 50 % méně. Poměr cena : kvalita tak vychází ve prospěch výběrových druhů.

nákup kvalitní šunky

Proč se vyplatí domácí výroba šunky?

  • Když porovnáme náklady, čekají vás za cenu kupovaných uzenin hotové domácí hody.
  • Vyhnete se dusitanům, škrobům i nekvalitním tukům.
  • Hotovou šunku si můžete jednoduše nasáčkovat a zamrazit. Zdravou svačinu tak budete mít kdykoli po ruce.

Šunkovar usnadní práci, ale není podmínkou

Víte, že šunkovary používaly už naše babičky? Možná jej doma ještě najdete. Jde o válcovitou nádobu, kterou jednoduše naplníte masem a vložíte do vodní lázně. Pružinové víčko stlačuje při vaření maso k sobě. Tím vzniká šunka bez jakýchkoliv éček. Dobré šunkovary pořídíte už od 359 Kč.

Kvalitní maso je základ: Jaké zvolit?

K přípravě budete potřebovat:

  • Kvalitní maso, nejlépe od prověřeného řezníka
  • Cca 25 g soli na 1 kg masa
  • Tlačenkové střívko
  • Větší hrnec
  • Trochu cukru/pepře

Z dostupných druhů masa se nejčastěji používá:

  • Vepřová kýta
  • Kuřecí stehna/prsa
  • Králičí maso

Jde to i bez rychlosoli

Někdy se využívá tzv. rychlosůl, což je solicí dusitanová směs k nakládání a předúpravě masa. Zde se už však jedná o chemii, a tak záleží na každém, jak striktně k vaření přistupuje. Tato směs však zajistí to, že šunka bude i po uvaření hezky vonět a nebude mít zašedlou barvu. Obyčejnou sůl tak můžete touto směsí alespoň trochu obohatit, pokud chcete, aby výsledek byl co nejefektnější.

domácí šunka

Snadná výroba domácí šunky

  1. Maso pokrájejte na větší kusy a dejte do misky.
  2. Postupně přidávejte sůl. Na kilo masa připadne asi 25 g soli.
  3. Jakmile přidáte sůl, začněte maso hníst v rukách tak, aby co nejvíce změklo. Alespoň nějakou tu půlhodinku. K prohnětení můžete využít i robota nebo domácí pekárnu.
  4. Maso dejte na 48 hodin odležet do lednice. Mezitím můžete opět několikrát prohníst.
  5. Poté část masa (asi 1/3) oddělte a rozemelte. To zajistí, že se masová směs posléze lépe spojí.
  6. Všechny části smíchejte dohromady.
  7. Opatrně plňte do tlačenkového střívka.
  8. Plné střívko na koncích dobře zajistěte a dejte vařit do většího hrnce s vodou.
  9. Balíček je dobré něčím zatížit, aby neplaval nahoru (například lisem na česnek).
  10. Vařte při teplotě kolem 80 °C po dobu 1,5 hodiny.

Když je šunka uvařená, vyjměte ji z hrnce a nechte vychladnout. Teď už můžete krájet a vychutnávat si tu skvělou chuť „něčeho domácího a čerstvého“.

TIP: Když do směsi přidáte lžičku cukru, bude šunka chutnat skoro jako kupovaná. Přidat můžete i trochu pepře.

Přejeme dobrou chuť!