BezHladovění.cz

RECEPT: Bulgur na sladko

Bulgur, seznamte se…

reklama

Pro ty, pro které je bulgur úplnou novinkou, nejprve krátké seznámení. Bulgur je předvařená a nadrobno nasekaná celozrnná pšenice. Tím, že je pšenice již předvařená je mnohem stravitelnější a ulehčuje přípravu jídel.

Jelikož je bulgur produktem tvrdé pšenice, má řadu předností. Disponuje vysokou výživovou hodnotou. Zanedbatelné množství tuků, vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek je jen několik z nich.

Pokrmy z bulguru jsou velmi jednoduché na přípravu. Jeho výhodou je pestrá paleta jídel, které se z něj dají udělat.

Bulgur můžeme připravit na slano i na sladko.

Dobře nám poslouží jako příloha i hlavní chod. Jistě jej ocení zastánci zdravého životního stylu, ale najde si uplatnění i v běžné kuchyni jako alternativa klasických příloh.

Letní dezert z bulguru a čerstvého ovoce

Ingredience:

  • 30 g bulguru
  • 1 lžička másla
  • Špetka soli
  • Skořice
  • 1 lžíce medu
  • 70 ml acidofilního mléka (jahodové)
  • Voda na podlití
  • Čerstvé ovoce
  • Bílý jogurt (zrající v kelímku)

Doporučujeme

FotoPopis
Restart jídelníček

Kuchařka s jídelníčkem na 21 dní, co nastartuje vaše hubnutí

Žádný stres z vymýšlení jídla na druhý den. Vaříte zdravě, jednoduše a přitom hubnete. Naservírovali jsme vám jednoduchý plán na 21 dní, se kterým nastartujete hubnutí, a nebude chtít přestat.

bez počítání kalorií - jídla hotová do 30 minut - neřešíte, co zítra jíst -  83 snadných receptů z dostupných surovin - nakupujete jen 1x týdně

Postup:

  1. Na lžičce másla necháme bulgur pěkně zpěnit, posypeme špetkou soli, skořicí dle vlastní chuti a rozpustíme 1 lžíci medu.
  2. Rozpuštěný med zamícháme do bulguru, následně zalijeme 70 ml acidofilního mléka a mírně podlijeme vodou. Přivedeme k varu. Teď už jen přiklopit pokličkou a nechat bulgur odstát a nabobtnat.
  3. Servírujeme do skleničky ve dvou vrstvách. Nejprve dáme na dno několik lžiček hotového bulguru, posypeme nadrobno nakrájeným ovocem (např. 1/2 broskve a menší hrst borůvek) a překryjeme 4 lžícemi bílého jogurtu. Druhou vrstvu tvoří zbytek bulguru ozdobený čerstvým ovocem.

Počet porcí: 1

Tipy

  • Skořice vzbuzuje v jídle dojem nasládlé chuti, proto větší množství v jejím případě rozhodně neuškodí.
  • V případě tohoto receptu je chutnější konzumovat bulgur ihned po uvaření. S odstáním bulgur přestává být tak vláčný.
  • Acidofilní mléko je mléčný výrobek s již částečně naštěpeným mléčným cukrem – laktózou. Je lépe stravitelné a vhodné pro jedince se sníženou tolerancí laktózy, kteří pro zažívací potíže nemohou konzumovat mléko.
  • Čerstvé ovoce můžeme nahradit ovocem sušeným. Snažte se vybírat sušené ovoce bez proslazování, je již tak dost energeticky výživné.

Tento recept poslouží jako snídaně pro dobrý start. Má vše, co by snídaně mít měla.

Bílkoviny, které zasytí. Vysoký glykemický index medu je sražen přítomností vlákniny v bulguru.

K tomu tělo přijme vitaminy, pouze minimum tuků a dostatek sacharidů, abychom měli energii po zbytek dopoledne do času přesnídávky.

Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Nenechte si ujít

reklama
Doprava zdarma na kokosové produkty ve specializovaném obchodu zkokosu.cz Doprava zdarma
Doprava zdarma na kokosové produkty ve specializovaném obchodu zkokosu.cz
Máme tu pro tebe klasické i designové kokosové misky a jiné výrobky od farmářů z Vietnamu, ručně šité, pratelné a kompostovatelné pomocníky do kuchyně i koupelny, zero waste produkty šetrné k naší planetě a přírodní kosmetiku převážně z českých luhů a hájů. Doprava Zásilkovnou při nákupu nad 499 Kč zdarma.

Zobrazit další slevové kupony →

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.

reklama
Pošlete článek přátelům