BezHladovění.cz

RECEPT: Bulgur na sladko

Bulgur, seznamte se…

Pro ty, pro které je bulgur úplnou novinkou, nejprve krátké seznámení. Bulgur je předvařená a nadrobno nasekaná celozrnná pšenice. Tím, že je pšenice již předvařená je mnohem stravitelnější a ulehčuje přípravu jídel.

Jelikož je bulgur produktem tvrdé pšenice, má řadu předností. Disponuje vysokou výživovou hodnotou. Zanedbatelné množství tuků, vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek je jen několik z nich.

Pokrmy z bulguru jsou velmi jednoduché na přípravu. Jeho výhodou je pestrá paleta jídel, které se z něj dají udělat.

Bulgur můžeme připravit na slano i na sladko.

Dobře nám poslouží jako příloha i hlavní chod. Jistě jej ocení zastánci zdravého životního stylu, ale najde si uplatnění i v běžné kuchyni jako alternativa klasických příloh.

Letní dezert z bulguru a čerstvého ovoce

Suroviny na 1 porci

PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Postup přípravy

  1. Na lžičce másla necháme bulgur pěkně zpěnit, posypeme špetkou soli, skořicí dle vlastní chuti a rozpustíme 1 lžíci medu.
  2. Rozpuštěný med zamícháme do bulguru, následně zalijeme 70 ml acidofilního mléka a mírně podlijeme vodou. Přivedeme k varu. Teď už jen přiklopit pokličkou a nechat bulgur odstát a nabobtnat.
  3. Servírujeme do skleničky ve dvou vrstvách. Nejprve dáme na dno několik lžiček hotového bulguru, posypeme nadrobno nakrájeným ovocem (např. 1/2 broskve a menší hrst borůvek) a překryjeme 4 lžícemi bílého jogurtu. Druhou vrstvu tvoří zbytek bulguru ozdobený čerstvým ovocem.

Tipy

  • Skořice vzbuzuje v jídle dojem nasládlé chuti, proto větší množství v jejím případě rozhodně neuškodí.
  • V případě tohoto receptu je chutnější konzumovat bulgur ihned po uvaření. S odstáním bulgur přestává být tak vláčný.
  • Acidofilní mléko je mléčný výrobek s již částečně naštěpeným mléčným cukrem – laktózou. Je lépe stravitelné a vhodné pro jedince se sníženou tolerancí laktózy, kteří pro zažívací potíže nemohou konzumovat mléko.
  • Čerstvé ovoce můžeme nahradit ovocem sušeným. Snažte se vybírat sušené ovoce bez proslazování, je již tak dost energeticky výživné.

Tento recept poslouží jako snídaně pro dobrý start. Má vše, co by snídaně mít měla.

Bílkoviny, které zasytí. Vysoký glykemický index medu je sražen přítomností vlákniny v bulguru.

K tomu tělo přijme vitaminy, pouze minimum tuků a dostatek sacharidů, abychom měli energii po zbytek dopoledne do času přesnídávky.

Jak se vám článek líbí?

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.