Recenze: Voňavý Inspiromat Kačky Tiché…Tak trochu jiná kuchařka

Bez lepku a cukru peče a vaří Kačka už přes 10 let. O výživových směrech jako low carb nebo paleo neměla ani ponětí. Prostě zkoušela a zkoušela. Své ověřené recepty teď nabízí i vám.

Do povědomí veřejnosti vstoupila Kačka Tichá účastí v show Master Chef. Chtěla „ukázat, že vařit může každý, když je to od srdce“. Dobrou náladou a pozitivním přístupem nakazila tisíce fanoušků u televizních obrazovek. Řada z nich se stala jejími spokojenými klienty, ať už v oblasti výživy, sportu nebo obojího.

Nyní, necelý rok po porodu syna Vojtíka, Kačka vydává svou první, tak trochu jinou kuchařku. Mizí z pultů obchodů rychlostí páry nad hrncem. Naštěstí jsme jeden výtisk stihli ukořistit.

Voňavý Inspiromat úvodVoňavý Inspiromat si nenechte ujít, když:

  • Hodláte skoncovat se závislostí na cukru a jídle obecně.
  • Nemíníte strávit půl života počítáním kalorií a trápit se dodržováním „jídelníčků na míru“.
  • Nehledáte konkrétní výživový směr – prostě chcete rozumět svému tělu.
  • Potřebujete doťuknutí – nezbytný impulz – ke změně pohledu na stravování.

Jeden den mám chuť na čočku, pak na šlehačku, pak si dám steak. Nepřemýšlím nad tím, co bych měla být. Prostě jsem a jím každý den to, na co mám chuť,

říká Kačka.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Zpovídáme Kačku Tichou (Tichovy dobroty)

4 kroky ke spokojenosti podle Voňavého Inspiromatu

1. Věřte v sílu své myšlenky

Kačka má za sebou bohatou stravovací minulost – prošla si érou nadváhy, přejídání i anorexie. V knížce dokazuje, že nikdy není pozdě začít a k vysněné postavě není potřeba slepě počítat kalorie nebo se jakkoli omezovat. Všechno je to v hlavě. Pokud uvěříte sami sobě a svým cílům, můžete jíst, co chcete a kdy chcete, jen pro radost z ochutnávání.

Příroda nám nabízí tolik laskomin. Fungovat na mě bude vždy to, čemu věřím, že na mě funguje.

2. Nebojte, nějakou „pošahaností“ v jídle trpí skoro každý

PPP (poruchy příjmu potravy) považuje autorka za daň dnešní době. Své fanoušky a klienty učí, jak se nenechat jídlem ovládat. Ať už jíte moc, málo nebo nezdravě, vždycky je cesta ven. A hlavně v tom nejste sami.

3. Najděte si, co vám vyhovuje

Život běží až příliš rychle na to, abyste odmítali nějakou potravinu nebo se donekonečna trápili svou postavou. Hlavní je najít, co vám vyhovuje. Cest k dokonalé postavě je podle Kačky mnoho. Komplikují je genetika, sedavé zaměstnání i dietní minulost. Hlavní je přemýšlet a naslouchat svému tělu.

Nesrovnávejte se s nikým. Vždycky se najde někdo, kdo bude mít hustší vlasy, lepší pleť, štíhlejší postavu, lepší práci…

4. Připusťte, že jsou důležitější věci, než jakou má kdo postavu

Jídlo ani postava by nikdy neměly být na prvním místě v našem životě. Na to běží příliš rychle. Místo trávení hodin u zrcadla a na váze přemýšlejte, co můžete udělat pro to, abyste se cítili šťastní. Třeba zkusit první voňavý recept 🙂

164 stran zdravých svačin, sladkostí a slaných obědů

Voňavý Inspiromat však rozhodně není „jen“ návodem ke změně smýšlení o jídle. Tipy najdete na prvních stránkách. Kdo už je zná, může směle přeskočit rovnou k receptům.

Recepty Kačka rozdělila na 3 kategorie:

  1. Co mám tedy svačit?
  2. Sladké zdravěji
  3. Slaný oběd

Ty dále dělí na:

Hrášková pomazánkaSvačiny

  • Chytré pomazánky (avokádová, špenátová, cuketová…)
  • Na zobání a party (parmazánové chipsy, vegetariánský tataráček…)
  • Pro chlapa do práce (bylinková roládka, květákové placky…)
  • Svačinky na doplnění energie (rychlochleba, banánové lívance…)
  • Mlsání do kabelky (domácí proteinové tyčky, vločková srdíčka…)

Sladké

  • Bábovkujeme (chalupářská, maková, zelená…)
  • Cukrárna (kávový dort, bublaninový dortík…)
  • Bez mouky a cukru (jarní tvarohový koláč, frgál…)
  • Pro celou rodinu k nedělní kávě (krémeš, lívancový dortík…)

Slané obědy

  • Koláč pro slaňochy (cuketový, provensálský…)
  • Milujeme placky všeho druhu (čočková pizza, pizza pro děti…)
  • Není těstovina jako těstovina (celerové lasagne, rajčatové „těstoviny“…)
  • Zelenina v hlavní roli (celerová pěna, zeleninový knedlík…)
  • Top recepty (slané sušenky, sýrové pralinky…)

Sladké pečení s proteinem a xylitolem

Říkáte si, jak péct bez mouky a cukru? Kačka cukr nahrazuje xylitolem – přírodním březovým cukrem a mouku částečně práškovým proteinem.

Dále v receptech hojně objevíte:

  • Mascarpone
  • Tvaroh
  • Skyr
  • Psyllium
  • Kypřicí prášek bez fosfátů (tzv. vinný kámen)

Stručně o životě autorky – Kačky Tiché

Pochází z Jablonce nad Nisou. Vystudovala česko-italské gymnázium. Studium na taneční konzervatoři nedokončila, ladný pohyb a láska ke sportu jí však zůstaly. Zkusila si pár let v reklamní agentuře i vedení restaurace. Zastavilo ji ale vyhoření. Podporu našla u své životní lásky – manžela Štěpána.

Teď životní tempo zklidnila a maximum času věnuje ročními synovi Vojtíkovi. Dobré rady a náladu sdílí na Facebooku Tichovy dobroty. Poslední dobou ji však o něco víc baví Instagram, kde rozjíždí TV „Kačka živě“. Dál vaří ve Snídani s Novou, pořádá ochutnávky zdravých jídel na food festivalech i u sebe doma.

Co na Voňavý Inspiromat říkají ostatní?

„Stošedesátčtyři receptů, jeden lepší než druhý, s láskou vymazlených, řekla bych. Ten dotek osobitosti, zkoušení a dolaďování je znát z každého receptíčku,“

píší na blogu Ženy s. r. o.

„Takové rajčatové těstoviny, což je nakrájené upečené těsto z rostlinných muk a rajčat a koření – paráda! Autorka často používá mandlové, arašídové, oříškové mouky, sem tam také žitnou kvalitní mouku, čímž rozšiřuje pohled na pečení jako takové,“

dodává Renata z Kritiky.cz.

„Inspiromat bych doporučila zejména těm, kdož už to se zdravou výživou (a zejména omezením cukrů a mouky) zkoušeli a tisíckrát neuspěli. Protože tady se scházíte na rande s ženou, která přípravě svých receptů věnovala kus času, vymazlila je k dokonalosti, ochutnala, stokrát uvařila a prověřila – a ví, že nabízí něco, za co může ručit,“

nešetří chválou Renata ze Zdrave-vyzivy.net.

Názor BezHladovění: Zdravé suroviny, snadné postupy, výborné chutě

Už v show Master Chef nás zaujala lehkost a grácie, s jakou Kačka dokázala uchopit jakýkoli úkol. Má vzácný kombinační talent pro výběr chutí a postupů u zdánlivě neladících surovin. Řekněte, napadlo by vás zapéct do bulek cottage sýr? Nebo ho přidat do smoothie? Geniální nápady, u kterých si říkáte – proč to sakra nenapadlo mě?

Famózní je třeba banánové těsto na štrůdl – jen z banánu, vejce, mozzarelly a trochy sladidla získáte zdravý základ pro makový, jablečný, oříškový…zkrátka jakýkoli závin.

Z rychlovek hlasujeme pro pečenou cizrnu se solí a kajenským pepřem. Děti ani nepoznají, že nejí praženou kukuřici 🙂

Voňavý Inspiromat není jen sbírkou báječných receptů. Je vizitkou Dámy s velkým D, která si prošla dobrým i špatným. Z těžkých chvil dokázala vytěžit – najít a sama sebe. Cenné zkušenosti předává dál, za což jí patří velký dík. Láska k vaření a blízkým jsou tu cítit z každého receptu.

Knihu Voňavý Inspiromat můžete zakoupit například tady.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.