Bezhladoveni.cz

Nudle z kořenové zeleniny – novinka na trhu, která sklízí úspěch

A zase je tu další novinka na trhu. Zdraví je to nejcennější co máme a my máme v moci si ho hýčkat.

reklama

To vědí samozřejmě i zastánci zdravého životního stylu a proto je zde pořád snaha přicházet s něčím novým.

Neustále se naráží na důležitost antioxidantů, které nám pomáhají v boji proti nejrůznějším nádorovým onemocněním vychytáváním volných kyslíkových radikálů, které jsou potenciálně velmi nebezpečné.

Zvýšenou konzumací zeleniny a ovoce, které tyto látky obsahují, jsme na dobré cestě.

A není to pouze otázka prevence proti chorobám, nýbrž i pro ty, kteří se snaží hubnout, mají touhu zkoušet nové potraviny, pro vegetariány, vegany i celiaky s bezlepkovou dietou.

Vyznavači „paleo diety“ nebo jedinci, kteří si hlídají příjem sacharidů, nebo glykemický index, si také přijdou na své. Jejich výhodou je celé jejich složení!

Mají velké množství vlákniny a nízkou energetickou hodnotu. Jsou perfektními zástupci známých příloh. Kalorické pečivo, klasické těstoviny a rýže si čas od času mohou dát pohov.

Výroba zeleninových nudlí

Výroba nudlí sice stojí nějaký ten čas, ale v porovnání s výrobou klasických těstovin si nezadá! Na kořenovou zeleninu použijeme škrabku nebo jiný ostrý nástroj pro přípravu dlouhých tenkých nudlí.

Prodávají se i speciální kráječe na nudle, které umí udělat spirálovité tvary nudlí a další tvary více typické pro těstoviny. Připravené nudle následně vložíme do mírně osolené vroucí vody a ponecháme je tam asi 1 – 2 minuty.

Doba vždy záleží na velikosti nudlí. Po 2 minutách by se již některé nudle měly lámat, a to je znamení, že jsou zcela hotové. Stačí je osušit a jemně opláchnout. Důležité je nudle nepřevařit, nechceme přece zeleninovou kaši.

Kořenová zelenina v kuchyni

Kořenová zelenina potřebuje obecně delší tepelnou úpravu, než vyžaduje úprava nadzemních částí rostlin. U nás je součástí pokrmů po celý rok, nejvíce však v období zimy. Není problém ji přes zimu uskladnit, a tak je neustále při ruce. Navíc má v české kuchyni široké uplatnění a je cenově dostupná.

Pod kořenovou zeleninou si můžeme představit nejen mrkev, celer a petržel. Počítáme sem i pastinák, bílou ředkev, červenou řepu, daikon či černý kořen (jiným názvem hadí mord španělský nebo chřest chudých). Kořenová zelenina obsahuje množství hodnotných vitaminů, minerálních látek a antioxidantů.

Zeleninové „nudle“ se dají jíst buď za syrova, zasvěcení jim říkají raw nudle, nebo povařené. Úplně nejlepší je kombinovat více druhů zeleniny, zastoupí se větší škála zdraví prospěšných látek a jídlo bude pestřejší. Oblíbená je pro ukázku kombinace řepy, cukety a mrkve. Nudle konzumované za syrova jsou samozřejmě nutričně hodnotnější, tepelná úprava část vitaminu vždy redukuje.

Zelenina, která se často využívá ke zpracování na nudle a nemusí být nutně kořenová, je například cuketa, mrkev, pastinák, žlutá dýně a bílé sladké brambory. Cuketa je dobrý výběr, protože je měkká, snadno se krájí a nepatří ke škrobnatým druhům.

Jsou velmi oblíbené pro syrové podávání, stačí je posolit, pokapat olivovým olejem a během krátkého odstání změknout a jsou připravené k jídlu.

Syrové zeleninové nudle, zvláště tak vodnaté jako cuketa, jsou vhodné podávat pouze čerstvé. Dlouhým odstáním v lednici pouští poměrně dost vody, tzv. se vybrečí, a mohly by nepříznivě zředit omáčku. Cuketové nudle není ani dobré vařit, textura by se akorát nevzhledně rozmočila, postačí je ohřát společně s jídlem.

Nudle z kořenové zeleniny jsou ideální pro každého, kdo hledá cestu jak zařadit zeleninu do jeho jídelníčku či oblíbeného pokrmu. Za 2 minuty je přístroj na dělání těchto nudlí schopen vytvořit dostatek množství pro celou rodinu. Na čas se zde vymlouvat nelze.

Tyto nudle se vkrádají do pokrmů z celého světa, nemusí být nutně alternativa pouze těstovin. Jsou chutné, zdravé, a když si je uděláte do práce, nemusíte je ani ohřívat. Díky vysokému obsahu vlákniny nás zasytí a hubnutí může začít.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Tereza Pechová

Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Nenechte si ujít

reklama
Doprava zdarma na kokosové produkty ve specializovaném obchodu zkokosu.cz Doprava zdarma
Doprava zdarma na kokosové produkty ve specializovaném obchodu zkokosu.cz
Máme tu pro tebe klasické i designové kokosové misky a jiné výrobky od farmářů z Vietnamu, ručně šité, pratelné a kompostovatelné pomocníky do kuchyně i koupelny, zero waste produkty šetrné k naší planetě a přírodní kosmetiku převážně z českých luhů a hájů. Doprava Zásilkovnou při nákupu nad 499 Kč zdarma.

Zobrazit další slevové kupony →

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.

reklama
Pošlete článek přátelům