Nejlepší recepty z vepřové panenky: Podle českých blogerů i šéfkuchařů

Jemné vepřové vede dlouhodobě žebříčky v konzumaci červeného masa. Ročně se ho po celém světě uvaří, ugriluje a upeče přes neuvěřitelných 100 milionů tun.

Nižší cena oproti hovězímu nebo zvěřině způsobila, že lidé často pochybují o kvalitě vepřového. Nedávná studie však všechny pochyby vyvrátila – z hlediska nutričních hodnot a dopadů na lidské tělo není o nic horší než opěvované kuřecí nebo dražší hovězí maso.

Ve 100 g má:

Jak upravit vepřovou panenku?

Jde o nejjemnější, nejlibovější a zároveň nejšťavnatější druh vepřového masa. Konkrétně podlouhlý „kulatý“ sval v bederní části prasete – navazuje na tzv. pečeni. Povrch pokrývá tenká blanka s malým množstvím tuku. Celkově ho však nemá víc než 2 %, což dělá z panenky ideální druh masa pro hubnutí. Má jemnou delikátní chuť.

TIP: Panenská svíčková se většinou prodává na celé kusy. Cenově se pohybuje kolem 110 Kč/kg. V chladničce vydrží při teplotě 0 až 2 °C několik dní, v mrazáku klidně půl roku.

Pár tipů pro přípravu:

  • Hodí se na přípravu minutek, na gril i pro pečení.
  • Nejlépe chutná středně propečená s růžovým středem.
  • Jako minutku ji připravujte podobně jako hovězí steak.
    • Z bylinek vám stačí jen sůl a pepř.
    • Maso naložte nejméně na 1,5 hodiny do olivového oleje.
    • Pokládejte maso až na rozehřátou pánev, aby se hned zatáhlo a maximum šťávy zůstalo uvnitř.

Nejlepší recepty z vepřové svíčkové podle českých blogerů a šéfkuchařů

Medailonky podle Kuchařky pro dceru

medailonky podle Kuchařky pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová vymyslela medailonky, které opravdu aspirují na medaili. Zlatou! Peče celou panenku v kuse tak, aby vám zbylo na talíři jazýčku co nejvíc šťávy. Doporučujeme rozhodně vyzkoušet i vydatnou luštěninou přílohu – zelené fazolky se slaninou.

TIP: Zkuste také Janin univerzální postup na rychlé pečení panenky.

Jak vybrat u řezníka ten nejlepší základ na medailonky?

„S ohledem na to, že by maso na medailonky mělo být po celé délce stejně silné, vybírejte ho už u řezníka. Placatému konci panenky, tak zvanému palci, se tentokrát vyhněte. Je širší a méně rovnoměrný, co se tloušťky týká. Sice se také skvěle hodí na rychlou úpravu, ale raději v podobě nudliček,“ radí Jana Florentýna Zatloukalová, autorka známé Kuchařky pro dceru.

Pečený Wellington podle Koko

pečený Wellington podle Koko

Veroniku „Koko“ Kokešovou možná znáte jako moderátorku odpolední show na Evropě 2. My si ji pamatujeme podle božského receptu Wellington – inspirovaného slavným hovězím originálem podle Gordona Ramsaye. Zapéká se v listovém těstě se žampiony, bylinkami a hořčicí. A voní po celém domě!

Pečená vepřová svíčková podle Davida Šaška

pečená vepřová svíčková podle Davida Šaška

Editě a Honzovi z blogu Oh My Chef se podařil husarský kousek – získali recept na legendární panenku podle šéfkuchaře Davida Šaška. Pokud se vám na ní nechce do pražské restaurace Coda v hotelu Aria, vyzkoušejte ji doma. Krok po kroku vás provede pečením masa, přípravou omáčky z uzených kostí i nakládáním šalotek.

5 fitness receptů z panenky podle Bajolafit

5 fitness receptů z panenky podle Bajolafit

Tady zbývá jediná otázka: Který vyzkoušet jako první? Všechny recepty od Olgy totiž vypadají a hlavně chutnají skvěle. Začnete svíčkovou se sušenými rajčaty, nebo radši s houbovou omáčkou, či špenátovou náplní? Nás dostala hlavně lehká sójová omáčka. Na talíři vypadá jako pravá specialita šéfkuchaře!

Panenka metodou sous-vide

Hit posledních let. Podle Wikipedie je sous-vide (z franc. překladu „ve vakuu“) kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55–60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

Sous-vide panenku s houbovou omáčkou z lišek představuje Jiří Lepil, zástupce šéfkuchaře restaurace Zlatá loď:

Podrobný návod krok za krokem najdete také přímo na stránce věnované sous-vide receptům. Vepřový „tenderloin“ steak je jednoduchý a přitom geniálně dobrý.

Jak máte vepřovou panenku nejradši vy? Napište nám třeba na Facebooku.

Nejlepší recepty z vepřové panenky: Podle českých blogerů i šéfkuchařů
5 (100%) 3 hlasů