BezHladovění.cz

Levandule v kuchyni: Od voňavého koření až po léčivý sirup

Levandule není jen pěknou rostlinkou, která dělá parádu na zahrádce. Svou typickou vůní a léčivými účinky si získala srdce mnoha lidí a právem se řadí mezi nejoblíbenější bylinky vůbec.

Výhody levandule

Levandule je silně aromatická bylinka původem z Persie. Díky protizánětlivým a antibakteriálním účinkům má své místo ve farmacii, kosmetickém průmyslu i kuchyni. Proto se využívá k hojení ran a jako účinný prostředek na kožní vyrážky, akné či ekzémy. Levandulové silice upravují zažívání a zařídí klidný spánek. Pokud za sebou máte těžký den, bolí vás žaludek, jste vystresovaní nebo vás škrábe v krku, levandule vám uleví.

TIP: Staří Řekové a Římané ji používali k provonění koupelí. Odsud název lavare – mýti se. Vyzkoušejte přírodní bylinnou koupel k uklidnění i léčbě drobných ranek a zánětů.

Levandule jako lék

  • Hojí akné, lupénku a ekzém.
  • Zklidňuje mysl a navozuje hluboký spánek.
  • Dezinfikuje a hojí rány.
  • Napomáhá lepšímu trávení.
  • Působí preventivně proti svalovým křečím.
  • Je vhodná při bolestech v krku a kašli.
  • Pomáhá při migrénách.
  • Bojuje proti stresu.
  • Léčí úzkosti i deprese.
  • Zklidňuje srdeční puls.

Pěstování levandule lékařské

Rozlehlá levandulová pole jsou typická pro francouzské Provence. Této zázračné bylince se ale daří i v České republice a to zejména v nižších nadmořských výškách, kde tolik nefouká. Pokud ji zasadíte na slunné místo a do lehké půdy smíchanou s jemným pískem, přežije i větší mrazy a v záhonku vám bude dělat radost několik let.

TIP: Na pěstování je opravdu nenáročná – nevyžaduje přihnojování ani moc místa kolem sebe. Proto se hodí i na balkon do květináče. Kvete od června do srpna.

Kam s ní? Tyhle tipy stojí za vyzkoušení

Koření

Při vaření a pečení využijete květy i listy. Stejně jako u máty nebo tymiánu to ale nesmíte přehnat s množstvím. Stačí špetka a pokrm hned získá výraznou vůni a chuť. A do čeho se levandule nejlépe hodí? Rozumí si s kuřecím, hovězím i rybím masem, houbami, tvrdými sýry a také sladkými dezerty. Výborná je do marinád, dresinků a do bylinkového másla.

Čaj

levandulový čaj

Jak čerstvé, tak i sušené květy levandule jsou vhodné k přípravě chutného bylinkového čaje. Když ho vypijete večer před spaním, navodí vám klidný a hluboký spánek. Ideální je i ve stresových situacích, protože zklidňuje nervy a zahání chmury.

  1. 2 až 3 lžičky sušeného květu zalijte 500 ml vody.
  2. Louhujte 10 minut. Pijte ideálně ob den.

TIP: Smíchejte sušenou levanduli s kozlíkem lékařským, chmelem a tymiánem, a vyrobte si tak vlastní relaxační bylinnou směs.

Sirup

Levandulový sirup je lahůdka, na které si pochutnají děti i dospělí. Seženete ho na farmářských trzích, v bioobchodech nebo u lokálních prodejců. Vyrobit si ho můžete i sami doma. Nezabere to moc času a navíc máte jistotu, co přesně sirup obsahuje.

Suroviny:

Postup:

  1. Levanduli pořádně opláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou.
  2. Citróny omyjte a neoloupané pokrájejte na osminky. Společně se skořicí je přidejte do hrnce a celé přiveďte k varu.
  3. Za občasného míchání vařte 15 minut. Poté sundejte z plotny a nechte 24 hodin odpočívat.
  4. Směs sceďte přes plátýnko a tekutinu znovu přiveďte k varu.
  5. Přidejte cukr a vařte dál, dokud směs dostatečně nezhoustne.
  6. Hotový sirup přelijte do čistých sklenic a skladujte na chladném místě.

Olej

Levandulový olej je skvělý na potírání popálenin, ran, vyrážek i k masáži. Využijete ho také do salátů a různých marinád. Výroba je navíc velmi jednoduchá. Potřebujete jen 250 g sušených levandulových květů, které nasypete do lahve, zalijete litrem kvalitního oleje, uzavřete a necháte 14 dní louhovat. Po dvou týdnech olej přecedíte přes plátýnko a máte hotovo. Aby vám dlouho vydržel, skladujte ho na tmavém a chladném místě.

Cukr

levandulový cukr

Pokud chcete levanduli používat k přípravě sladkých dezertů, vyzkoušejte domácí levandulový cukr. Báječně se hodí do pečených i nepečených moučníků, ale využijete ho i ke slazení čaje. Připravíte ho za pár minut.

Suroviny:

Postup:

  1. Cukr krystal nasypte do uzavíratelné nádoby, přidejte levandulové květy a promíchejte.
  2. Nádobu uzavřete a nechte několik dnů odpočívat.
  3. Jakmile se aroma propojí s cukrem, je směs připravená k použití.

Dobrou chuť!

Levandule v kuchyni: Od voňavého koření až po léčivý sirup
5 (100%) 1 hlasů

Mgr. Šárka Zajíčková

Mgr. Šárka Zajíčková

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.