BezHladovění.cz

Klára Šimánková: Víceméně všechny potraviny jde nakupovat bezobalově

Zbytečné obaly vytvářejí zbytečný odpad, který zatěžuje planetu. Své o tom ví absolventka Vysoké školy ekonomické Klára Šimánková. Dnes provozuje se svým partnerem bezobalový obchod Budbez v Českých Budějovicích.

Zdá se nám to, nebo zatím Češi moc neřeší, kolik obalů vyprodukují?

Myslím, že se to lepší, ale třeba je to jen tím, že se pohybuji v komunitě lidí, kteří už nějaké povědomí o odpadech a jejich snižování mají.

Dá se odhadnout, kolik let/desetiletí půjde udržet současný systém řešení (nebo spíš neřešení) odpadů?

Já si vůbec netroufám odhadovat, hodně se tématu věnuje INCIEN, Institut cirkulární ekonomiky, vedený Soňou Jonášovou. Mají projekty jako třeba odpad zdrojem, to se mi zdá, že by mohlo být řešení. Nevím, zda jsme schopni přestat produkovat odpady úplně. Rešila bych spíše snižování odpadu a plýtvání. A to nejen zbytečnými obaly, ale i potravinami.

Dívám se na to spíš z pohledu obyčejného člověka, který rád chodí na výlet do přírody. Když vidím, že lidé opravdu vyhazují plastové láhve, obaly od sušenek, papírové kapesníky, pneumatiky a jiné “poklady” v lese, říkám si, že tohle přece není ok. 


K prodeji bez obalu se hodí víceméně všechny potraviny.

Hodí se pro prodej bez obalu všechny druhy potravin?

Asi víceméně ano. Když se nad tím zamyslíte, není to taková novinka. Bezobalově fungují všechna pekařství, ovoce nebo zelenina. Nesetkala jsem se s tím, že by mi někdo odmítl dát chléb do mého sáčku. V supermarketu si většinu zeleniny také nandáte, do čeho chcete.

Jaké druhy potravin mizí z pultů nejrychleji?

Ořechy, luštěniny a u nás v obchodě Budbez se lidé hodně naučili na čokoládu a různé sušenky a dobroty.

A konkrétně, pro které suroviny chodí lidé nejčastěji?

Absolutní hit jsou gumový medvídci, jsou s třtinovým cukrem a s pektinem, což oceňují zejména vegani.


Gumoví medvídci s pektinem

Na vašem Facebooku nás zaujala třeba sušená rajčata v bio kvalitě. Jak vybíráte dodavatele plodin? Řešíte třeba i způsob pěstování?

Samozřejmě. To je naprosto zásadní, řešit kvalitu. Tím, že v České republice už bezobalové obchody fungují, bylo relativně snadné, pozeptat se na reference a třeba i navázat spolupráci s dodavateli. Nebylo to pro dodavatele tak velké překvapení, když jsme chtěli, aby nám dodávali ve vratných nádobách a obaly s námi točili pořád dokola. 

Dodavatelů je jen pár, kteří se opravdu zajímají o kvalitu zboží, které prodávají. Snažíme se tedy brát co nejvíce od nich.

Kdybych si chtěla z vašich produktů seskládat zdravou snídani na hubnutí, co byste mi doporučila?

Nejsem poradcem v oblasti zdravé výživy, ale myslím, že taková kaše z ovesných vloček, přihodit 4 pekanové ořechy a malou hrstku neslazených rozinek, by mohla být dobrá volba. 


Pekanové ořechy a další suché plody

Připravit si večer předem chia pudink, ať už se sušeným nebo čerstvým ovocem, to se vám pak lépe vstává.

Někdo má rád slané, máme skvělou cizrnu, takže připravit si cizrnovou pomazánku, namáčet mrkev, okurku nebo řapíkatý celer, to je výborná záležitost.

A oběd nebo večeři, prostě nějaký dobrý teplý chod?

Toho je spousta, máme široký výběr luštěnin, obilovin, rýže. Máme bezvaječné těstoviny, pšeničné, kukuřičné, rýžové. Náš favorit je quinoa, je rychle hotová a dá se připravit na mnoho způsobů, jako příloha nebo salát. My ji nejraději jíme se sušenými rajčaty, cizrnou a třeba vajíčkem navrch. 

Poradíte i zdravé sladkosti vhodné i při hubnutí?

Myslím si, že je to velmi individuální. 

Záleží na každém, jaké má spalování, metabolismus, jak funguje jeho tělo a mysl. 

Můžu všeobecně poradit ořechy, sušené neslazené ovoce, datle medjoul, případně vysokoprocentní hořkou čokoládu, ale nejsem výživový poradce, ten se mnou třeba nebude souhlasit.


Mandle bez obalu

Dnes je problém sehnat kvalitní koření bez soli a éček. Odkud ho berete a jaké patří k nejoblíbenějším?

Koření máme od české firmy Benkor. Mají kvalitní výrobky, jsou zde velice ochotní a otevření ke spolupráci s bezobalovými obchody. Nejoblíbenější jsou ta jednodruhová, římský kmín, majoránka, skořice, kari nebo kurkuma. 

Podle studií bychom měli jíst aspoň 2× týdně luštěniny, Češi jim ale moc neholdují. Zlepšujete se to? O které druhy luštěnin je největší zájem?

Řekla bych, že ten průměr výrazně zlepšují lidé, co navštěvují bezobalové obchody.  Je to jedno z našich nejprodávanějšího zboží. Vede cizrna a čočka, ať ta černá nebo červená.


Luštěniny bez obalu

Co oleje a octy? I u nich je kvalita různá. Jaké se vám osobně osvědčily?

Je to tak, občas je těžké vybrat si kvalitní olej. Musíme brát v potaz i specifika bezobalového prodeje, ne všichni dodavatelé jsou ochotní na tento druh spolupráce přistoupit. Máme ale skvělé dodavatele olivového oleje, stejně tak slunečnicového. 

Poctivě jsme ochutnávali různé druhy, porovnávaly kvalitu, věřím, že jsme vybrali nejlepší možnou variantu na trhu.  

Co byste na závěr vzkázala těm, kdo chtějí jíst zdravě, ale neví, jak na to?

Snažte se jíst skutečné potraviny, ne ty průmyslově zpracované, kdy ani nevíte, co všechny ingredience na obalu znamenají. 

Vybírejte si kvalitu a ne kvantitu. 

Kouzlete v kuchyni, z jednoduchých ingrediencí dokážete připravit úžasná, chutná jídla, která jsou pro vaše tělo opravdovým přínosem.

Děkujeme a přejeme co nejvíc zákazníků okouzlených chutí a vůní pravých potravin a bez zatížení planety 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama
reklama
reklama