BezHladovění.cz

Ivana z Terraz Pasta: Cvrčči jsou potravina budoucnosti, chceme smazat předsudky

ivana terraz pasta

Ve škole slyšeli přednášku na téma „cvrčci a jejich budoucnost“. Vyrazili do zverimexu, pár si jich koupili…a…bum! Zamilovali se natolik, že s nimi dnes i podnikají. Výrobou ekologicky udržitelných těstovin tak pomáhají lidem i přírodě.

Říkám váš příběh správně?

Ano, před několika lety jsem navštívila na ekonomce přednášku o tom, že cvrčci a celkově hmyz představují budoucnost ve výživě. Popisovali tam, že jde o dlouhodobě udržitelný přístup, jakým dokážeme díky skvělým výživovým vlastnostem nakrmit celý svět.

Před přednáškou jsem o tom nic nevěděla, ale zaujalo mě to. S kamarády jsme cvrčky vyzkoušeli a zjistili, že jsou chuťově výborní. 

Před nedávnem jsem se k nim znovu vrátila, když jsem začala pracovat v oboru se zdravými a udržitelnými potravinami. Zajímám se o ekologii a tím jsem se víc a víc přibližovala právě k cvrčkům. Rozhodli jsme se s kolegou být jedni z prvních, kdo ukáží lidem tuto novou možnost ve výživě.

Zakomponovali jsme cvrčky do jídla, které všichni milují, tedy do těstovin. Chceme je představit hravou, milou formou, navíc chuťově výbornou.

Teoreticky by tedy šli zakomponovat do jakéhokoli jídla?

Ano. Já osobně mouku ze cvrčků používám úplně všude. Dělám z ní koláče, chleba, všechno možné. Ale obecně lidé zatím cvrččí mouku jako takovou moc nekupují. Jde pro ně o novou surovinu a neví, co s ní dělat. Když je již zakomponovaná v těstovinách, je to snazší. 

Takže v podstatě jakékoli cvrčky koupené v běžném obchodu jde jíst?

Teoreticky ano, ale nedoporučuji to. Naše studentská zkušenost proběhla léta zpět. Dnes už existují různá legislativní omezení především ze strany Evropské Unie na chov, zpracování a distribuci hmyzu určeného ke konzumaci. Cvrččí mouka, kterou používáme k výrobě těstovin, splňuje všechna potřebná kritéria.

Kdo všechno stojí za projektem Terrazpasta a jak funguje?


Ivana

Já a můj kamarád Martin. Plus nám pomáhá Petr, designer. Plus naši kamarádi jako první testovací skupina. Zatím nemáme žádnou cvrččí farmu, kupujeme už hotovou cvrččí mouku se všemi potřebnými certifikáty. Aktuálně lze nakupovat pouze v Evropské Unii, Kanadě a pár dalších lokalitách. Farem ale celkově přibývá. Super farma je v Holandsku, tam nyní nakupujeme, další mají třeba Španělé nebo Němci.

Naší prioritou teď není samostatná produkce. Spíše chceme představit světu cvrčky jako chutné a extrémně výživné jídlo. V naší zažité kultuře s tím má pořád hodně lidí problém. Naší misí je dokázat, že cvrčči jsou udržitelný superfood, který si zaslouží pozornost.

Kdo chce ulevit naší planetě, měl by se zajímat i o alternativní zdroje výživy.

Nová mladá generace, pokud v tom bude už vyrůstat, se bude chovat úplně jinak. Ostatně v Asii nebo Africe už jde o běžnou potravinu.

V Asii jedí hmyz jak dlouho?

Od nepaměti. Je tam běžnou součástí jídelníčku. Ostatně i staří Slované se hmyzem stravovali. Konkrétně chrousty. Ale časem z receptů neznámo proč vymizeli.

Jak zpracování těstovin se cvrčky probíhá?

Jednoduše. Recept na těstoviny není žádné tajemství. Stačí kvalitní mouka, voda plus cca 15 % cvrččí mouky. Kromě výživových hodnot dbáme samozřejmě na dobrou chuť. Naším tajemstvím je příměs horské vody z Tater. Konkrétně naše výroba probíhá v Popradu.

Jde o novou komoditu na česko-slovenském trhu. Legálně jde výrobu ze cvrččí mouky provádět teprve od listopadu 2019.

Co na váš nápad říkají rodiny a známí? Jedí vaše produkty?

Moji staromódnější rodiče ze začátku měli předsudky a bylo jim těžké vysvětlit výhody. Vůbec nejtěžší bylo je přesvědčit, aby pastu zkusili. Pak byli mile překvapeni. Tím, že v jídle nic neskáče, pouze obsahuje cvrččí mouku, na předsudky rychle zapomenete.

Teď už jedí naše produkty rádi a drží nám palce. Kamarádi kolem nás naše výrobky také podporují a kupují.


Martin vaří

S jakými největšími předsudky ohledně cvrččí mouky se mezi lidmi setkáváte?

Jde pořád přece jen o hmyz. Není běžnou součástí naší stravovací kultury. Hodně lidí má předsudky a bojí se ochutnat. Ale postupně se myšlení lidí mění. Speciálně třeba u maminek s dětmi, které chtějí pro sebe a rodinu to nejlepší.

Jakmile jednou ochutnáte, zjistíte, že jde o jemné těstoviny s mírně oříškovou chutí a nebudete mít žádný problém je jíst.

Jaké výhody těstoviny ze cvrččí mouky mají – nejdřív z hlediska ekologie?

Pěstování a zpracování cvrčků je extrémně efektivní oproti tradičním chovaným zvířatům, jako jsou krávy nebo kuřata. Potřebují výrazně méně vody, půdy, krmiva a neprodukují tolik skleníkových plynů.

Pokud porovnáme cvrčky a krávu, tak potřebujeme na získání stejného množství proteinu 2000× méně vody, 15× méně půdy a vyprodukujeme 100× méně skleníkových plynů.

Navíc nevzniká žádný odpad, cvrčci se zpracovávají celí. Za tři týdny pak dorostou noví. Koloběh je tedy z hlediska udržitelnosti daleko rychlejší.

A z hlediska výživových hodnot?

Cvrčči jsou extrémně výživní. Mají vysoký podíl kvalitního proteinu. Obsahují 2× víc železa než špenát,1,6× víc vápníku než mléko a 7× víc vitaminu B12 než losos.

Také jde o skvělý zdroj hořčíku, zinku a všech aminokyselin. Takže jedním slovem superfood, což potvrzují i různé odborné studie.

Cvrččí mouku označujete za „protein budoucnosti“. Čím vyniká nad ostatními běžnými zdroji bílkovin?

Hlavně z hlediska udržitelnosti, jak jsme už říkali. Pokud chceme nakrmit 8 miliard lidí na planetě, nemohou jíst všichni každý den steaky. Proto chceme dokázat, že jde sice možná o novou a nezvyklou, ale správnou cestu, kudy se ubírat.

Počítám, že pro vegetariány nebo vegany tato dobrota není, i když obsahuje jen 15 % cvrččí mouky?

Stále se jedná o živočišný protein, takže vegan ho jíst nebude. Ale většina vegetariánů nejí maso z ekologických důvodů. Cvrčči jim většinou nevadí. Nemají centrální nervovou soustavu, necítí bolest a jejich pěstování je trvale udržitelné. My sami jsme skoro vegetariáni.

Celkově se ale soustředíme na cílovou skupinu tzv. reduktariánů. Ti se stravují v souladu s přírodou, lokálně. Maso jedí jen jednou za čas.

Jak je to s hubnutím? Hodí se vaše těstoviny i do diety? Čím?

Jste-li milovníkem těstovin a nechcete se jich vzdát, naše těstoviny jsou tou správnou volbou.

Je to rychlé, jednoduché jídlo. Naším cílem je nabízet těstoviny, které jsou výživnější než ty klasické, mají méně cukru a celkově jsou pro tělo lepší. Tím, že mají víc proteinů, stačí jich sníst méně a budete se cítit sytí.

Dají se použít do všech receptů?

Jasně. Na přípravu stačí kratší čas než u běžných těstovin, cca 5 minut a jsou hotové. Protože už obsahují bílkovinnou složku, příliš nedoporučujeme hutnější omáčky ala bolognese apod. Krása našich těstovin spočívá právě v tom, že stačí jednoduché recepty plné zeleniny. Stačí jednoduchý recept aglio olio a tělo dostane, co potřebuje.

Nově budeme ke každému balíčku přidávat semínka bazalky, aby si mohl každý doma vypěstovat a rovnou podávat těstoviny s čerstvou bazalkou, a podporovat tak udržitelnost.

Jaká je tedy chuť čistých těstovin se cvrčky?

Trochu výraznější než u běžných těstovin. Má jemný oříškový nádech. Proto na ně skvěle chutnají oříšky nebo niva. Člověk musí vyzkoušet sám, co mu vyhovuje.

Komu byste produkty ze cvrččí mouky zvlášť doporučili? Sportovcům? Lidem v rekonvalescenci?

Po sportovním výkonu se hodí doplnit proteiny, na což jsou naše těstoviny ideální. Co se týče rekonvalescence, na to zatím žádné konkrétní studie neznáme.

Upravují třeba i zažívací problémy?

Ano, díky za otázku. Obsahují dobrá mikrobiotika a studie dokazují, že pravidelná konzumace cvrčků zlepšuje trávení. Hlavně třeba pro sportovce, kteří mívají mikrofloru narušenou častou konzumací různých shaků a energy nápojů. Pomůže jim to srovnat trávení a vyvážit jednotvárnost jejich výživy.

Kde vaši pastu koupit?


Ve stávající verzi obsahují těstoviny 15 % cvrččí mouky

Nejlépe přes e-shop TerrazPasta.com. V Praze nabízíme dovoz zdarma už při objednávce jedné krabičky. Zbytek Česka může využít Zásilkovnu nebo jiné výhodné možnosti dopravy a plateb. 

Poradíte své oblíbené recepty z vašich těstovin?

Můj oblíbený je s chřestem, vínem, citronem a parmazánem. Martinovi nejvíc chutnají těstoviny s krémovou omáčkou s houbami. Martinův recept vypadá takhle:

Pasta s krémovou omáčkou a houbami


S houbovou omáčkou

Ingredience na 1 porci:

  • 100 g cvrččích těstovin Terraz
  • Půlka malé cibule
  • 50 g žampionů
  • 1 česnek
  • Malá hrst estragonu (nebo tymiánu)
  • Čajová lžička nakládaného zeleného koření
  • 100 ml mandlové smetany (nebo normální na vaření)
  • Parmazán
  • Olej, máslo, sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi opečeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme houby, česnek, nakládané koření a estragon.
  3. Uvaříme si těstoviny, cca 3 až 4 minuty ve slané vodě.
  4. Přidáme těstoviny do směsi.
  5. Přilijeme smetanu a vaříme ještě cca 1 minutu.
  6. Ochutíme solí, pepřem a parmazánem.

Vegan tahini-avokádová omáčka s cvrččími těstovinami Terraz 


S tahini

Ingredience na 2 porce:

  • 200 g těstovin Terraz
  • 200 g cukety
  • Půl avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce tahini
  • Šťáva a kůra z půlky citronu
  • Slunečnicová semínka na ozdobu
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  1. Rozehřejte v pánvi olej a přidejte nasekaný česnek a cuketu.
  2. Duste, dokud cuketa nezměkne.
  3. Přidejte uvařené těstoviny s trochou vody, ve které se vařily.
  4. Stáhněte plamen, přidejte tahini a avokádo a zamíchejte.
  5. Na závěr dochuťte, ozdobte slunečnicovými semínky a přidejte citronovou šťávu a kůru.

Vegetariánské bolognese s cvrččími těstovinami Terraz


Ala bolognese

Ingredience na 2 porce:

  • 200 g Terraz pasta
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 6 větších rajčat
  • 2 větší mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 2 hrsti bazalky
  • Sůl, pepř, olivový olej

Postup:

  1. Lilek nakrájejte na malé kousky a vložte do rozpálené pánve na trošku oleje.
  2. Pečte, dokud nezačne zlátnout.
  3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
  4. Počkejte, než vše změkne. Přidejte cuketu, česnek, chilli a hrst bazalky.
  5. Po pár minutách přidejte bílé víno a nechte ho 2 minuty povařit, aby se vypařil alkohol.
  6. Přidejte pokrájená rajčata, přikryjte pánev a duste cca 20 až 30 minut.
  7. Mezitím si uvařte těstoviny a přidejte je do omáčky.
  8. Dochuťte a přidejte bazalku.

Servírujte s parmazánem, bazalkou a panenským olivovým olejem.

Naše motto zní:

Nekupujete si jen těstoviny. Pomáháte zároveň promovat nový způsob žití.

Plánujete rozšíření sortimentu? Jakým směrem?

Aktuálně máme skladem už jen klasické tagliatelle s cvrčkovou moukou. Za měsíc začne nová výroba, na kterou se extrémně těšíme. Nové těstoviny budou víc chutnat jako klasické. Půjde o různé kombinace.


Stávající sortiment

Plánujeme celkově 3 nové druhy. U prvního snížíme množství cvrččí mouky. Bude tam 5 % místo původních 15 %. Nahradí je červená čočka a semolina. Budou tedy ještě výživnější. Veganský i klasický protein se budou doplňovat. Chutnat a vypadat budou podobně jako běžné těstoviny. Ideální pro ty, kdo začínají s cvrčky.

Druhá varianta bude zcela bez cvrčků, jen s červenou čočkou a semolinou. Perfektní řešení pro ty, kdo chtějí snížit příjem sacharidů.

Třetí varianta bude veganská. Hledali jsme podobný superfood, jako jsou cvrčči, ale ve veganské verzi. A tím je spirulina. Je extrémně bohatá na aminokyseliny, minerály. Půjde opět o kombinaci červené čočky, semoliny a spiruliny.

Naším cílem je ukázat lidem nový způsob zdravého stravování a celkově žití s ohledem na udržitelnost a zachování zelené planety.

Naším snem je pak rozšíření portfolia a otevření “cvrčkového” bistra. Nejraději bychom v Praze.

My bychom vás taky rádi viděli v Praze. Přejeme, ať vaše těstoviny chutnají 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Share via
Send this to a friend