BezHladovění.cz

Bistro Styl&Interier vaří obědy pro Bulovku: Přispět můžete i vy

Vyhlášené bistro Styl&Interier z Vodičkovy ulice v Praze pomáhá v koronavirové krizi rozvozem obědů pro zdravotnický personál Nemocnice Na Bulovce. Jak akce probíhá a kde přispět? Čtěte v dnešním rozhovoru.

„Překvapilo nás, kolik zákazníků má obavy o naši budoucnost a vyjadřuje nám podporu v téhle šílené době. Chceme tu energii a sounáležitost posílat dál. Všechny v týmu posiluje vědomí, že i v kritické době pomáhají druhým se správnou věcí,“ vysvětluje majitel bistra Marek Dudák pohnutky k pomoci zdravotníkům v první linii boje proti pandemii nového typu koronaviru.


Kuchař chystá denní porci obědů pro Bulovku

Proč zrovna Nemocnice na Bulovce? Dělali jste nějaké interní hlasování, kterému zařízení pomůžete?

To vzniklo spontánně a trochu náhodou, podobně jako většina rozhodnutí poslední doby. Věděli jsme, že chceme pomoci unaveným zdravotníkům a nesedět se složenýma rukama a propadat panice. Začali jsme obvolávat nemocnice v okolí, někde jsme se jednoduše nedovolali na správné místo nebo nedokázali rychle domluvit, zatímco Na Bulovce naši nabídku okamžitě uvítali a díky panu Milanu Stoppovi jsme se okamžitě domluvili po telefonu a druhý den jsme vezli Na Bulovku prvních třicet obědů.


Závoz prvních obědů. K 3. 4. už jich bylo 500.

Kolik obědů teď denně pro zdravotníky připravujete?

Ve středu 25. března jsme začali s 30 obědy denně a o víkendu jsme otevřeli platební bránu https://bulovka.stylainterier.cz/, kde může každý přiobjednat libovolný počet charitativních obědů pro zdravotníky. Spustilo to úžasnou vlnu solidarity, takže už v úterý jsme jeli na Bulovku s 60 obědy, ve středu s 80 a ve čtvrtek s obědy a dezerty pro 104 zdravotníků. 

Za prvních 5 dní jsme celkem zavezli 407 obědů pro Bulovku. Jsou mezi nimi pravidelní přispěvatelé, kteří přispívají každý den, nebo jednorázové objednávky na 10, 20 nebo 30 obědů.


Sestřičky děkují za obědy

Přispívají i lidé mimo Prahu, máme i podporovatele ze zahraničí, mezi donátory je dokonce sestřička z Bulovky, která sama přispěla na další obědy pro své kolegy. Seznam podporovatelů pravidelně aktualizujeme na Seznam dárců #jidloprobulovku a moc všem děkujeme. 

Podle čeho vybíráte menu pro zdravotníky? Uvedete příklad z posledních dnů?

Nijak zvlášť ho nevybíráme. Vaříme jim to samé, co našim zákazníkům. Rozhodně na nich nešetříme. Každý den máme jiné menu a podle toho se jede. Zdravotníkům vozíme od každého jídla něco.


Ukázka z menu

Například salát s uzeným lososem, těstoviny s telecím ragů, vepřová panenka s bramborovými noky a houbovou omáčkou, candát s řepovým rizotem, bulgurové rizoto s hlívou ústřičnou, pražma s fenyklovou omáčkou a šalvějovým chipsem + mačkané brambory a samozřejmě i naše skvěle dezerty. Třeba větrník s tekutým karamelovým středem nebo cheesecaky.


Vyhlášené větrníky

Na jaká oddělení jídla dodáváte?

To záleží na panu Stoppovi, kterému jídla vždy předáme a on je distribuuje na oddělení dle svého uvážení. Vždy dbá na to, aby jídla rozdělil mezi zdravotníky spravedlivě, řešíme i časy, kdy jídla dodávat, aby to dobře vycházelo dle směn apod.

Celá akce je charitativní. I naši čtenáři mohou přispět? Jak na to?

Lze přispět dvěma cestami:

  1. varianta: Člověk si objedná jídlo pro sebe a k tomu přihodí 49 Kč za oběd pro zdravotníka.
  2. varianta: Ti, kteří si nechtějí nebo nemohou objednat jídlo pro sebe (třeba mimopražští) mohou na adrese https://bulovka.stylainterier.cz/ objednat libovolný počet charitativních obědů pro zdravotníky Na Bulovce po 149 korunách. Funguje to jako jednoduchý e-shop, platit lze bezpečně online prostřednictvím platební brány. Systém je bezpečný a transparentní, postupně zveřejňujeme, jak počet rozvezených obědů, tak seznam donátorů.

Jak nyní funguje výdejní okénko ve Vodičkově ulici? Měnili jste nějak sortiment oproti normálnímu stavu?

Máme samozřejmě zúžený sortiment, abychom vše vydávali čerstvé a nesnižovali standardy, na které jste u nás zvyklí. U výdeje jídel s sebou je složité, jak se přiblížit s kvalitou jídla z přenosného boxu kvalitě pokrmů vydávaných běžně v našem bistru.

Každý den připravujeme jeden druh polévky a 4 hlavní chody, dva druhy našich vyhlášených dezertů.

Jaká „z okénka“ frčí nejvíce?

Ryby dle denní nabídky, hovězí steaky, naše větrníky a vyhlášené cheesecaky. Lidé si také objednávají dovážku celých dortů domů, kraluje tradičně náš mrkvový dort s muškátovým krémem a indickou tajnou směsí koření a maracujový cheesecake s bílým rumem. 


Cheesecake

Co dietního ze sortimentu doporučujete těm, kdo právě hubnou?

Asi nejlepší volbou je za mě ryba dle denní nabídky se sezónní zeleninou, s bulgurovým nebo zeleninovým rizotem či jinou přílohou. I za běžného provozu je to jeden z našich nejprodávanějších produktů, stejně tak i nyní. Rybí filet se zeleninovou přílohou je vynikající a kaloricky vyvážený oběd nebo večeře. 


Rybí filet

Navíc sladkovodní i mořské ryby obsahují vysoké množství vitamínu D a omega-3 kyselin, které podporují imunitní systém, takže se jedná také o skvělé „protichřipkové“ jídlo. V nabídce najdete také čerstvé saláty S&I. 

Chystáte z okénka i nápoje? Které se těší největší oblibě?

Zdá se, že připravit si doma nebo v kanceláři dobrou kávu není tak jednoduché, jak se může zdát. Roste počet zákazníků, kteří se odpoledne s „abstinenčními příznaky“ zastavují pro skvělé cappuccino, espresso, flat white.

Necháváme si pražit směsi přímo na míru z vybraných kávových bobů tak, aby káva nebyla přepražená jako komerční směsi, ale zachovala si výjimečné chutě a aroma. 

S přibývajícím sluníčkem ale přicházejí dotazy na čerstvé ovocné limonády nebo třeba na víno. Přemýšlíme proto nad do nedávna zcela absurdními otázkami. Jako zda je vůbec smysluplné a přijatelné vydat do jednorázového obalu sklenici skvělého vína s sebou. 

Určitě ale budeme reagovat na poptávku zákazníků a doplňovat náš původní rozsáhlý sortiment a postupně se přibližovat k opětovnému otevření. 

Pro fanoušky už teď chystáte akci AfterCorona Party. Představíte ji? Můžeme se někde zapsat?

Dnes všichni žijeme ve velké nejistotě. Jistě ale vím jednu věc: Že jednou zase otevřeme naši úžasnou zahradu a společně s našimi hosty a přáteli oslavíme, že jsme přežili tuhle šílenou dobu. 

Akci jsme již vyhlásili, a lidé se na ní již spontánně přihlašují na Facebooku, i když neví, kdy přesně se bude konat. Nevíme ani, jestli bude probíhat jeden den, týden nebo celý měsíc. 

Chceme tím totiž poděkovat všem, kteří nás podpořili ve složité době, všechny, kteří podpořili #jidloprobulovku, naše dodavatele, kteří nás v těžké době podrželi. 

Zákazníci nyní za každou objednávku dostávají razítko na AfterCorona kartičku a za tři objednávky získají zdarma vymazlený drink S&I právě na AfterCorana Party jako malé poděkování.


Zahrada bistra

I když nevíme, jestli po otevření budeme muset sedět dva nebo tři metry od sebe, ani jak bude náš provoz regulován, máme obrovskou výhodu v zahradě, která je nejen oázou klidu a čerstvého vzduchu v centru města, ale poskytuje nám nekonečné možnosti pro improvizaci a velký prostor.

Přichystali jsme již v zimě nový zahradní bar a na AfterCorona provoz jsme tedy připravení, díky současné situaci možná dokonce mnohem flexibilnější, pokornější a věřím, že i morálně silnější.

Děkujeme, Marku, za příjemné povídání a za všechno, co pro ostatní v těžké době děláte.

Přejeme co nejvíc rozvezených obědů a ať se koná AfterCorona co nejdříve 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Share via
Send this to a friend