5 domácích teplých nápojů do chladných dní

Sychravý podzim vybízí k zachumlání se do deky a odpočinku s teplým nápojem, který zahřeje na těle i duši. Připravili jsme pro vás 5 tipů na zdravé zahřívací drinky. Který ochutnáte první?

Zázvorový čaj

Čaj ze zázvoru je tím nejlepším zahřívacím prostředkem, který si můžete během chladných dní dopřát. Navíc podporuje imunitu a dodává potřebnou energii, která na podzim a v zimě tolik chybí.

Suroviny:

  • 1 l vody
  • Čerstvý zázvor o velikosti palce
  • ½ citrónu
  • Med podle chuti

Postup:

  1. Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do konvice.
  2. Zalijte vroucí vodou a nechte louhovat alespoň 10 minut.
  3. Poté přidejte šťávu z půlky citrónu a med.
  4. Zázvor můžete z konvice ihned vyndat. Pokud však máte raději silnější chuť, nechte jej v konvici chvíli louhovat.

TIP: Víte, že zázvor podporuje také hubnutí?

Jablečný džus se skořicí

Tuto pochoutku si oblíbí nejen děti, ale všichni milovníci jablek. Teplý jablečný džus je skvělým způsobem, jak se zahřát a ještě k tomu zahnat chutě na sladké.

Suroviny:

Postup:

  1. Jablečnou šťávu nalijte do hrnce, přidejte celou skořici a dejte na mírný plamen vařit.
  2. Džus ohřívejte přibližně 10 minut a poté sundejte z plotny.
  3. Podávejte ještě teplé s kouskem skořice a plátkem čerstvého jablka.

jablečný džus se skořicí

Domácí masala chai

Masala je oblíbený kořeněný čaj původem z Indie, do kterého se pro zjemnění přidává mléko. Koření zaručuje dokonalé prohřátí organismu i výbornou chuť.

Suroviny:

Postup:

  1. Do hrnce nalijte vodu a přidejte skořici, kardamon, oloupaný a na kolečka pokrájený zázvor i černý pepř a přiveďte k varu.
  2. Po 10 minutách přidejte černý čaj, zmírněte plamen a vařte dalších 5 minut.
  3. Čaj oslaďte třtinovým cukrem, přilijte mléko a po chvíli sundejte z plotny.
  4. Nakonec čaj sceďte a podávejte ještě teplé.

Pomerančová slast

Máte rádi osvěžující fresh z čerstvě vymačkaného pomeranče? Pak musíte vyzkoušet i pomeranč v teplé podobě. Dodá potřebné vitaminy a nestudí!

Suroviny:

Postup:

  1. Vodu nalijte do hrnce, přidejte šípkový čaj společně se skořicí a přiveďte k varu.
  2. Zhruba po 5 minutách odstavte z plotny.
  3. Pomeranče vymačkejte a jejich šťávu přilijte k horkému šípkovému čaji.
  4. Podávejte ve vysoké skleničce s tyčinkou skořice a plátkem pomeranče.

Punč bez alkoholu

Tradičním drinkem, nejen na Vánoce, je punč. My si tentokrát připravíme jeho zdravější variantu bez alkoholu.

Suroviny:

  • 500 ml vody
  • 2 sáčky šípkového čaje
  • 1 pomeranč
  • ½ grapefruitu
  • ½ jablka
  • 3 kousky celé skořice
  • 10 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření
  • Med podle chuti
  • Kolečka citrónu na ozdobu

Postup:

  1. Jablko očistěte a nakrájejte na měsíčky.
  2. Vodu společně s šípkovým čajem, skořicí, hřebíčkem, novým kořením a jablkem dejte vařit.
  3. Vymačkejte šťávu z pomeranče a poloviny grapefruitu a přidejte ji do vroucího čaje. Takto vařte přibližně 10 minut.
  4. Punč odstavte z plotny, vyjměte sáčky s čajem a veškeré koření a doslaďte medem.
  5. Podávejte ještě teplé s plátkem citrónu.

punč bez alkoholu

A čím se v chladných dnech zahříváte vy? Napište nám třeba na Facebooku.