Sychravý podzim vybízí k zachumlání se do deky a odpočinku s teplým nápojem, který zahřeje na těle i duši. Připravili jsme pro vás 5 tipů na zdravé zahřívací drinky. Který ochutnáte první?
Zázvorový čaj
Čaj ze zázvoru je tím nejlepším zahřívacím prostředkem, který si můžete během chladných dní dopřát. Navíc podporuje imunitu a dodává potřebnou energii, která na podzim a v zimě tolik chybí.
Suroviny:
- 1 l vody
- Čerstvý zázvor o velikosti palce
- ½ citrónu
- Med podle chuti
Postup:
- Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do konvice.
- Zalijte vroucí vodou a nechte louhovat alespoň 10 minut.
- Poté přidejte šťávu z půlky citrónu a med.
- Zázvor můžete z konvice ihned vyndat. Pokud však máte raději silnější chuť, nechte jej v konvici chvíli louhovat.
TIP: Víte, že zázvor podporuje také hubnutí?
Jablečný džus se skořicí
Tuto pochoutku si oblíbí nejen děti, ale všichni milovníci jablek. Teplý jablečný džus je skvělým způsobem, jak se zahřát a ještě k tomu zahnat chutě na sladké.
Suroviny:
- 0,5 l 100% jablečné šťávy
- 3 kousky celé skořice
Postup:
- Jablečnou šťávu nalijte do hrnce, přidejte celou skořici a dejte na mírný plamen vařit.
- Džus ohřívejte přibližně 10 minut a poté sundejte z plotny.
- Podávejte ještě teplé s kouskem skořice a plátkem čerstvého jablka.
Domácí masala chai
Masala je oblíbený kořeněný čaj původem z Indie, do kterého se pro zjemnění přidává mléko. Koření zaručuje dokonalé prohřátí organismu i výbornou chuť.
Suroviny:
- 400 ml vody
- 200 ml mléka (může být i bez laktózy nebo rostlinné)
- 3 lžičky černého čaje
- 2 kousky celé skořice
- 2 lžičky čerstvého zázvoru
- 5 kousků hřebíčku
- 8 kuliček černého pepře
- 2 lžíce třtinového cukru
- Špetka kardamonu
Postup:
- Do hrnce nalijte vodu a přidejte skořici, kardamon, oloupaný a na kolečka pokrájený zázvor i černý pepř a přiveďte k varu.
- Po 10 minutách přidejte černý čaj, zmírněte plamen a vařte dalších 5 minut.
- Čaj oslaďte třtinovým cukrem, přilijte mléko a po chvíli sundejte z plotny.
- Nakonec čaj sceďte a podávejte ještě teplé.
Pomerančová slast
Máte rádi osvěžující fresh z čerstvě vymačkaného pomeranče? Pak musíte vyzkoušet i pomeranč v teplé podobě. Dodá potřebné vitaminy a nestudí!
Suroviny:
- 250 ml vody
- 2 sáčky šípkového čaje
- 3 velké pomeranče
- 2 kousky celé skořice
Postup:
- Vodu nalijte do hrnce, přidejte šípkový čaj společně se skořicí a přiveďte k varu.
- Zhruba po 5 minutách odstavte z plotny.
- Pomeranče vymačkejte a jejich šťávu přilijte k horkému šípkovému čaji.
- Podávejte ve vysoké skleničce s tyčinkou skořice a plátkem pomeranče.
Punč bez alkoholu
Tradičním drinkem, nejen na Vánoce, je punč. My si tentokrát připravíme jeho zdravější variantu bez alkoholu.
Suroviny:
- 500 ml vody
- 2 sáčky šípkového čaje
- 1 pomeranč
- ½ grapefruitu
- ½ jablka
- 3 kousky celé skořice
- 10 hřebíčků
- 5 kuliček nového koření
- Med podle chuti
- Kolečka citrónu na ozdobu
Postup:
- Jablko očistěte a nakrájejte na měsíčky.
- Vodu společně s šípkovým čajem, skořicí, hřebíčkem, novým kořením a jablkem dejte vařit.
- Vymačkejte šťávu z pomeranče a poloviny grapefruitu a přidejte ji do vroucího čaje. Takto vařte přibližně 10 minut.
- Punč odstavte z plotny, vyjměte sáčky s čajem a veškeré koření a doslaďte medem.
- Podávejte ještě teplé s plátkem citrónu.
A čím se v chladných dnech zahříváte vy? Napište nám třeba na Facebooku.