Vánoční pečení má dle tradice ochránit domácnost před zlými silami. Nevzdávejte se ho jen proto, že je většina dnešního cukroví nezdravá. Poradíme vám, jak si recepty upravit k obrazu svému!
1. Čím nahradit mouku
Skoro všechny klasické recepty obsahují bílou pšeničnou mouku. Nejrychlejším řešením je nahradit ji celozrnnou variantou, nebo špaldovou moukou.
Hledáte-li bezlepkové řešení, vsaďte třeba na rýžovou mouku, po které bývá pečivo dokonce křehčí. Dobrou variantou je i amarant. Ten se hodí zejména do měkčích zákusků. Dobře se peče také ze sójové, pohankové mouky nebo quinoy.
Vždy si předem zjistěte správné poměry – náhražkové mouky se většinou používá daleko méně než té klasické pšeničné.
2. Čím nahradit cukr
Rafinovaný bílý cukr vyměňte za med. Je přírodní, těsto krásně spojí a navíc perfektně voní. Dobrým řešením je také stévie, a to například prášková. Dejte jí zhruba o polovinu méně, než by bylo potřeba běžného cukru.
Další variantou jsou jednoduché cukry, například fruktóza. Má vyšší sladivost, lépe se vstřebává, zato není vhodná pro diabetiky. Pozor na umělá sladidla – ne všechna jsou ideální pro pečení.
3. Čím nahradit vejce
Máte-li bezcholesterolovou dietu, vyměňte vajíčka například za sójovou moukou rozpuštěnou v sodovce nebo chia semínka. Ta těsto zvláční, zjemní a dobře spojí. 1 vejce = 1 lžička chia semínek rozpuštěných ve vodě.
Vajíčka můžete nahradit také kukuřičným nebo bramborovým škrobem (1 lžíce rozmíchaná ve vodě = cca 2 vejce). Sáček čiré želatiny vydá za 3 vajíčka. Linecká a jiná těsta s obsahem tuku se bez vajec klidně obejdou.
4. Čím nahradit kravské mléko
Nejlépe jakoukoli rostlinnou variantou. Pro pečení se dokonale hodí například mandlové nebo rýžové mléko. Zajímavou variantu představuje také pohankové či ovesné mléko. Chybu neuděláte ani se sójovým, ale vzhledem k riziku alergie jej střídejte s dalšími druhy.
5. Čím nahradit oříšky
Oříšky jsou zdravé, ale také velmi tučné. Pečené nedělají dobře lidem s problémy se žlučníkem nebo slinivkou. Z receptů, kam se dává hodně ořechů (vanilkové rohlíčky, pracny apod.), zhruba 1/3 uberte a nahraďte je jinou surovinou – nejlépe ovesnými vločkami. Zlehka upražené jsou k nerozeznání od oříškového „originálu“.
6. Jaké tuky vybrat
Z klasických receptů pro zdravé vánoční pečení opět uberte zhruba 1/3 tuku a nahraďte ho třeba kombinací rostlinného mléka s nízkotučným jogurtem. Skvělá jsou také tvarohová těsta, kam se dává tuku méně.
7. Pravda o kynutém těstě
Není pravda, že je nezdravé. V kombinaci s bílou moukou však funguje jako zpomalovač trávení. Samotné kvasnice jsou naopak bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a dalších cenných látek.
Vánočce, podvodnicím a jinému pečivu z kynutého těsta se raději nevyhýbejte. Kvasnice rozdělejte v rostlinném mléce a pracujte s náhražkami mouky, například pohankovou.
8. Čím nahradit máslové krémy
Odlehčete krémy želatinou, tvarohem nebo pudinkem. Nikdo si toho ani nevšimne a navíc vám déle vydrží.
9. Sušené ovoce a koření nevynechávejte
Za posledních 200 let se složení cukroví hodně obměnilo. Původní varianty byly jednodušší a zdravější. Vraťte se k nim a stavějte také na sušeném a kandovaném ovoci a koření. Ideální volbou jsou taková koření, která podporují trávení a obsahují řadu prospěšných látek. Patří sem:
- vanilka
- hřebíček
- anýz
- skořice
- badyán
10. Připravujte malé kousky
Všimli jste si, že opravdu zdravé domácí cukroví většinou bývá servírované na malinké kousky, a to maximálně jednou do pusy? Jsou hezčí na pohled a ve výsledku díky nim sníte sladkého méně.
S našimi tipy už víte, jak uvést heslo „pečeme zdravě na Vánoce“ do praxe. Tak hurá do toho, je nejvyšší čas začít – třeba s těmito recepty na vánoční cukroví!