BezHladovění.cz

Zpovídáme Leonu (Bakaliko): Řecký ostrov teď najdete i v Praze

Bezpodmínečná láska ke Krétě přiměla Leonu k vybudování řeckého ostrova Bakalika v Praze. Řecké produkty, gastro zážitky i energii zde předává nejen svým blízkým, ale i milovníkům řecké kultury a kuchyně z řad široké veřejnosti.

Obsah článku:

1. Leono, prozraď, prosím, našim čtenářům, co tebe a tvou rodinu přimělo k založení BAKALIKA?

Založení Bakalika předcházely dlouhé roky, kdy jsme každý podzim trávili s rodinou na jihu Kréty. Postupně jsme dospěli k závěru, že zde chceme mít druhý domov.

V roce 2013 a 2014 se udály věci, které zásadním způsobem změnily můj osobní život a láska ke Krétě a energie, kterou jsem vnímala a přijímala, bylo to, co mi pomohlo „přežít“ a dodalo sílu zabezpečit rodinu a děti.

V té době nebyly návštěvy milovaného Řecka jednou, dvakrát ročně dostatečně saturující. Začala jsem se učit řecky, řecká kuchyně a řecká hudba se stala každodenní součástí mého života a cítila jsem potřebu vytvořit si zde v Praze malý řecký ostrov, kde se budu cítit „jako doma“. To byl prvotní impuls k založení Bakalika.

2. Kolik lidí za projektem stojí?

Bakaliko je jako moje čtvrté dítě, ale není to jen e-shop s řeckými produkty, jsou to především akce – kulinářské, hudební, obecně setkání lidí, kteří milují Řecko.

Za jednotlivými projekty stojí plno úžasných lidí, Řeků i Čechů. Jsem velmi vděčná, že jsem měla možnost je poznat a uskutečnit ve spolupráci s nimi skvělé akce!

3. Inspirací pro zprovoznění vlastní kavárny i obchůdku s řeckými produkty se pro tebe stala zmiňovaná Kréta. Čím tě právě ona okouzlila?

Čím mě okouzlila právě Kréta? Na to je těžké odpovědět. Já říkám: prostě se mi stala.

Minulý rok jsme s kamarádkou uskutečnily nádhernou výpravu po Kykládských ostrovech, úžasná architektura, místa, jídlo, lidé, plno hlubokých zážitků. Já jsem pak ještě pokračovala na Krétu, a když jsem jela autem z přístavu na severu Kréty z Heraklionu na jih do mé milované vesnice, tekly mi slzy dojetím. Uvědomila jsem si, co je to bezpodmínečná láska.

Prostě Kréta je jiná než Řecko, jiná hudba, jiná kuchyně, jiní lidé, energie. Všechno je víc na dřeň kosti 🙂

4. Dnes je Kréta tvým druhým domovem, kam se ráda vracíš, a to mimo jiné i za svými přáteli. Jak si Čech vybuduje přátelský vztah s Řekem?

Vybudovat si přátelský vztah s Řeky je velmi jednoduché, pokud tam přijíždíte jako turista. Řekové a speciálně Kréťané jsou známí až překvapující pohostinností.

Zažila jsem na vlastní kůži (jako turista) mnoho situací, kdy nás neznámá řecká rodina pozvala do svého kruhu oslavit s nimi státní náboženský svátek, svatbu či křtiny.

Samozřejmě partnerský či pracovní vztah je něco jiného 🙂

5. Z Řecka svým zákazníkům dovážíš tamější tradiční speciality. Zkoušela jsi někdy Řeky pohostit českou kuchyní?

Upřímně řečeno nezkoušela. Předně proto, že sama řecká jídla nevařím a vařit neumím.

Řecké přátele jsem pozvala do restaurace, kde ochutnali typická česká jídla, jako např. svíčkovou nebo český guláš. Speciálně knedlíky jsou pro ně neskutečně nudné. Obecně česká jídla jsou pro ně těžká. Snad jen pečená kachna se zelím měla jistý úspěch.

obchůdek Bakaliko

6. Do řecké kuchyně je možné nahlédnout skrze Recepty, které publikujete na webu. Které z nich sis ty osobně nejvíce oblíbila a jejich přípravu bys doporučila i těm, kteří toho o vaření řeckých jídel příliš nevědí?

Řecká a speciálně krétská kuchyně, to je jedna velká symfonie, pro mě extáze. Samozřejmě za nimi musíte do neturistických míst.

Například v Čechách si nedovedu představit dobrou restauraci v zapadlé vesnici (pokud to nebude úspěšný podnikatelský záměr). V Řecku přijdete do vesnice, kde v „ušmudlané“ taverně bude babička, která nebude rozumět anglicky, ale stejně se nakonec domluvíte a přinese vám jídlo, ze kterého budete mít „gastroorgasmus“.

„Gastroorgasmus“ je termín, který často používám v souvislosti s řeckou kuchyní, a můj řecký přítel se mě vždy ptá, kolik gastroorgasmů jsem měla během jídla 🙂

Mnoho řeckých pokrmů se vyznačuje jednoduchostí, co se přípravy týče. A takových je většina na našem webu. Je to hlavně o ingrediencích. Já často říkám, olivového oleje není nikdo dost! Pak oregano, cibulka, případně česnek. Stačí jen vařit s vášní a neuspěchat to 🙂

Mnoho krétských pokrmů je tak fantastických právě díky tomu, že jsou vařené, pečené pozvolna, někdy i dlouhé hodiny, aby se ingredience dokonale propojily.

Jedním z receptů, který vždy překvapí mé přátele, je „fáva“. Je to vlastně uvařený půlený žlutý hrách, čili taková hrachová kaše, ale na hony vzdálená tomu, co si mnozí pamatujeme ze školní jídelny. Žlutý hrách uvaříme s bílou cibulí a bobkovým listem doměkka, rozmixujeme, přidáme sůl a olivový olej a navrch ozdobíme osmaženou červenou cibulkou a kapary a máme velmi delikátní jídlo 🙂

7. Avšak jenom kolem jídla se tvůj byznys netočí. Jaké další zážitky si z BAKALIKA může člověk odnést?

Když jsem zakládala Bakaliko, přemýšlela jsem o názvu. A propos, bakaliko je něco jako „kolonial“, tedy malý obchod se smíšeným zbožím. Takové byly v Řecku v 70. letech před vznikem supermarketů (u nás ještě v 80. letech).

Od začátku jsem věděla, že se nechci zaměřit jen na prodej řeckých produktů, ale že mě víc zajímá organizování akcí, vytváření a generování řecké energie. Ostatně také jedním z názvů pro náš řecký ostrov, o kterém jsem uvažovala, byla „Agora“ – ve středověkém Řecku místo, kde se lidé scházeli.

Troufám si tvrdit, že člověk který navštíví Bakaliko, si odnese kus řecké energie, ať už v podobě zážitku z jídla, hudby, nákupu produktů nebo jen popovídání o dovolené, zkušenostech, pocitech…

venkovní sezení Bakaliko

8. Ty sama sis zpátky do Čech přivezla některé řecké národní tradice a zvyky. Jaké například?

Řecko je velmi bohaté na národní tradice a zvyky především proto, že je to velmi nábožensky zaměřená země. Ale jak víme, za všemi náboženskými tradicemi jsou původní „pohanské“ zvyky.

Tak například „Čisté pondělí“, kterým začíná 40denní období půstu před Velikonocemi. Tento den Řekové pořádají pikniky v přírodě, na pláži nebo se hromadně scházejí v tavernách, jedí jen mořské plody, zeleninu a luštěniny (nikoliv maso nebo ryby). Kdysi dávno lidé čistili v tento den svá obydlí po zimě, a to mi připomíná jarní úklid, který bychom měli udělat všichni, nejen v domě, ale v našem těle a duši. V tento den Řekové pouští papírové draky, kteří mají odnést vše špatné, aby mohli začít nový rok.

Velikonoce jsou v Řecku největším svátkem, důležitějším než Vánoce. Každý den Svatého týdne před Velikonocemi má svůj specifický význam.

Hezký zvyk, který milují i mé děti, je krájení Vasilopity na Nový rok. Vasilopita je jednoduše sladká buchta ve tvaru dortu, do které se vloží mince. Kdo minci najde, bude mít štěstí po celý následující rok (recept na Vasilopitu je možné najít na našich stránkách).

9. Zvykem mnoha lidí se stal nákup zboží přes internet. Byl jím právě tento trend, který vás přiměl založit e-shop?

Nákup zboží přes internet je určitě dobrá věc a já ji využívám velmi často. Ale pro mě to určitě nebyla priorita.

Když jsem se rozhodla vybudovat náš malý řecký ostrov, chtěla jsem nabídku řeckých produktů zpřístupnit lidem, široké veřejnosti, ne pouze okruhu mých přátel.

10. Nakoupit u vás lze potraviny, vína i destiláty, kosmetiku a jiné zboží. Liší se něčím od těch z Řecka dovážených, běžně dostupných na českém trhu?

U produktů dovážených z Řecka běžně dostupných na našem trhu je opravdu velký rozdíl v kvalitě. Nedávno jsem byla nucená koupit půllitrovou láhev panenského olivového oleje ze supermarketu. Ochutnala jsem ho a rozdíl oproti olejům, které dovážíme (moji kolegové dovážejí) z Kréty je obrovský. To samé platí pro jogurty řeckého typu, které neviděly poctivý řecký jogurt ani z rychlíku.

Pokud zákazníci chtějí kvalitní řecké produkty, ať navštíví některý z řeckých obchodů (např. v Praze nebo Brně je jich naštěstí dost) nebo nakoupí přes internet, nikoliv v supermarketech, kdy mnohdy „řecké“ produkty jsou vyrobené a dovezené z Německa.

bar Bakaliko

11. Na vašem krétském ostrůvku uprostřed Prahy pořádáte i různé akce. Třeba víkend masáží. Jak relaxuješ ty?

V rámci akcí Bakalika jsme pořádali také relaxační víkendy s masážemi. Byly to úžasné akce pro malé skupinky zájemců, většinou žen, které si užily pohodový den jen samy se sebou, se svými kamarádkami, s dobrým jídlem, řeckým vínem a samozřejmě masáží.

Spolupracovali jsme s řeckým masérem, který používal námi nabízené produkty – masážní oleje od Bio Aroma, což je značka 100% přírodní krétské kosmetiky (jen oleje a bylinky). Bohužel masér se vrátil zpět do Řecka, a tak jsme s nabídkou těchto služeb prozatím skončili.

Já nejraději relaxuji prožíváním přítomného okamžiku, to není fráze, klišé. Je jedno, jestli jsem tady v Čechách nebo na milované Krétě. Důležitější je, s kým jsem.

Mohu relaxovat u dobrého jídla, skvělého červeného vína, při procházce po břehu moře nebo pohledem na západ slunce anebo při práce na mé zahradě tady v Praze. např. teď sázím květiny do venkovních květináčů a truhlíků a vůně čerstvé zeminy, to je nejvíc 🙂

12. V dnešní hektické době spousta lidí zapomíná odpočívat. Řekové to umí. Jak to dělají?

Myslím, že my se neumíme spontánně radovat a užít si takové maličkosti, jako je dobré jídlo, vychutnat dobré víno nebo dobrou muziku.

Většina Řeků miluje tanec a při každé příležitosti, akci tančí, zpívá. I když máme sebevětší problémy, je důležité umět vypnout a jen SE RADOVAT ZE ŽIVOTA.

Děkujeme za rozhovor a přejeme nespočet momentů prožitých v absolutním štěstí!

Za černobílou úvodní fotku děkujeme Simoně Amiridu.

Zpovídáme Leonu (Bakaliko): Řecký ostrov teď najdete i v Praze
5 (100%) 2 hlasů

Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.