Česká „čína“ je na hony vzdálená té originální. Přesto patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Socialistickou verzi plnou solamylu, worcesteru a podřadné sójové omáčky nahrazují kvalitní suroviny, které dělají z...
Kategorie - Recepty s krůtím masem
Krůtí maso je lehce stravitelné, má vysoký obsah bílkovin a nejnižší podíl tuku ze všech druhů mas. Nachází se v něm důležitý vitamin B12, selen, vápník, zinek, železo, a aminokyselina tryptofan. Při vhodné úpravě je krůtí maso ideální i pro osoby s nadváhou, zánětlivým onemocněním střev nebo vysokým cholesterolem.
Maso z krůty posiluje imunitní systém, podporuje růst (u dětí) a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách. Působí preventivně proti chudokrevnosti, podporuje nervový systém, zlepšuje náladu i spánek a posiluje srdce a cévy. Díky vysokému obsahu vápníku by ho měly do svého jídelníčku zařadit hlavně děti, ženy v období klimakteria a starší lidé s osteoporózou.
Krůtí maso si vychutnáte vařené v páře, pečené, orestované nebo zapečené s dalšími dobrotami. Výborná je kombinace s různými druhy zeleniny, bramborem, zelenými bylinkami, barevným pepřem nebo mozzarellou. Mezi nejoblíbenější recepty patří krůtí řízek, sekaná, krůtí karbanátky a rolky.