Je jednou z variant při zjištění alergie na bílkovinu kravského mléka. Bílkoviny kravského mléka mají odlišné složení bílkovin než je tomu u mléka kozího, kterým se přičítá největší role při vzniku dětských alergií.
Nicméně se kozím produktům přiřazuje i řada dalších pozitivních účinků na lidský organismus. Je lehce stravitelné, pozitivně působí na imunitní systém, dále například působí antistresově a zlepšuje onemocnění kůže.
Podstata diety s kozími výrobky
Podstatou je nahrazení mléka a mléčných produktů z kravského mléka mlékem kozím. Lepší stravitelnost je způsobena složením tukových částic, které se podobají mateřskému mléku.
Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Pokud chcete zhubnout a váhu si dlouhodobě udržet, vsaďte na pestrý jídelníček bohatý na všechny důležité živiny – sestavený z jídel, která vám budou chutnat. Na míru vašemu zdravotní stavu a cílům ho ušije výživový poradce či nutriční specialista.
Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce
Povolené a zakázané potraviny
Povolené potraviny
Všechny potraviny, pouze mléko a mléčné výrobky hradíme z produktů kozích.
- sýry: plísňové, slané, čerstvé, roztíratelné
- pomazánky z kozího sýra
- jogurty: bílé, ochucené
- jogurtové mléko
- kozí syrovátka
- sušené mléko
Zakázané potraviny
- Pouze ty potraviny, které jsou vyrobeny z kravského mléka
Jídelníček podle diety s kozími výrobky
Snídaně: Knäckebrot s pomazánkou z kozího sýru, okurka
Přesnídávka: Jahodovo-banánový fresh
Oběd: Paella s kuřecím masem a houbami
Svačina: Kozí mléko
Večeře: Salát s parmskou šunkou, kozím sýrem, medem a ořechy, francouzská bageta
Recept – Domácí kozí sýr
Suroviny:
- Čerstvé kozí mléko
- Sířidlo (nebo pár kapek citronové šťávy)
- Sůl, kmín, koření dle vlastní chuti
Postup přípravy:
- Na výrobu vlastního kozího sýru si postačí koupit jen sířidlo (nebo použít pár kapek citronové šťávy).
- Nakapete ji do čerstvého mléka a nechejte vysrážet.
- Poté přecedíte přes plátno, přidáte sůl, kmín a promnete.
- Dejte uležet na den až dva do chladu.
Zkušenosti s dietou s kozími výrobky
Většina děti alergických na kravské mléko, dobře snáší mléko kozí , které lze užít jako náhradu.
Není však vzácností, že u jedinců majících alergii na kravské mléko, dochází k tzv. křížové reakci, kdy jsou zároveň citliví i na mléko kozí.
Potravinové alergie se vyskytují u 6 – 8 % kojenců. Z hlediska alergenů jednoznačně vedou bílkoviny kravského mléka, těsně před vaječnými bílkovinami. Projevuje se ekzémy, dýchacími obtížemi nebo průjmy.
Kozí mléko má údajně uklidňující účinky, může pomoci i při migrénách, revmatických bolestech, kožních ekzémech, onemocněních trávicího traktu a přidružených orgánů (játra, slinivka).
Předností se udává zásaditější charakter, menší „kyselinotvornost“, vyšší neutralizační kapacita kozího mléka, jako i vyšší obsah antioxidantů a dalších ochranných látek.
Výhody a nevýhody diety s kozími výrobky
Výhody
- Hodí je jako zpestření do našeho jídelníčku.
- Kozí mléko obsahuje třikrát více volných aminokyselin než mléko kravské, především jednu aminokyselinu – taurin. Taurin zvyšuje rekonvalescenci po fyzické námaze a zároveň taurin zlepšuje paměť.
- Mohou je i děti a alergici (viz. Zkušenosti).
- Výrobky z kozího mléka prospívají zejména dětským alergikům, kteří mají problémy s trávením. Zvláště se objevuje u dětí nekojených po doporučovanou dobu alespoň 6 měsíců, tudíž rychleji převáděných na stravu s kravskými výrobky.
- Kozí mléko má méně laktózy (alergen) než mléko kravské.
- Kozí maso vlivem jiného životního stylu zvířat, volným pasením se a pohybem, obsahuje méně skrytého tuku. Maso zvláště mladých zvířat je prospěšné.
Nevýhody
Nastolit si „kozí dietu“ čistě z důvodů redukce hmotnosti je nesmysl:
- Ovčí a kozí sýry jsou kaloričtější než sýry z kravského mléka.
- Kozí mléko obsahuje o něco více bílkovin (3,2 – 3,4 %) než mléko kozí, zato až 4 % tuku, do redukční diety se tedy ne zcela hodí!
- Kozí výrobky se obecně řadí mezi ty dražší potraviny, často v sekci BIO.
Věděli jste, že…
Kravské výrobky ze stravy úplně vyloučila i herečka Megan Fox.