Klasický slano-máslový popcorn patří mezi vhodné potraviny i při hubnutí, říká Inga Petrychka z POP PAUSE POPCORN

Inga přišla do Prahy před 25 lety z ukrajinského Mukačeva. V Čechách vystudovala a loni na podzim otevřela nedaleko Václavského náměstí v Praze svou první prodejnu popcornu. A ne ledajakou. Prvotřídního popcornu tu na střídačku nabízí na 40 druhů. Suroviny i postup výroby přitom bedlivě střeží.

Začneme odpočinkově: Jak vypadá vaše léto s popcornem? 

Letos už nedělám všechno sama. Mám zaměstnankyni, která je velmi šikovná. Já jí vše připravím a ona už sama vyrábí lahodný popcorn POP PAUSE. Každý kus pak ručně přebíráme, aby nezbyla žádná nevypukaná zrna a všechny kousky byly krásně rovnoměrně kulaté.

Jinak červenec u nás byl obchodně super, mám z toho radost. Červen nebo květen byly horší.

Kde můžeme ochutnat váš popcorn?

Hlavní prodejnu a základnu máme v Panské ulici. Není úplně snadné najít vhodné zázemí, které by lokalitou a dispozicí splňovalo požadavky na potravinářskou výrobu. Panská ulice je klidnější, nejsou tam moc restaurace, jen na rohu vietnamská kuchyně. Nový zkušební prodejní pultík máme v hračkářství Hamleys v ulici Na Příkopě. V budoucnu chceme otevřít další prodejnu na Smíchově.

Nakupovat popcorn jde i online, ale rozvoz je omezený rozsahem 6 km. Zkoušeli jsme i různé farmářské trhy, ale nevyzpytatelné počasí popcornu moc nepřeje.

nákup POP PAUSE popcornu

Patří popcorn do zdravého životního stylu, nebo jde spíš o pochoutku podobnou bonbonům a čokoládě?

Záleží na druhu popcornu. Máme sladké i slané. Klasický slano-máslový spadá do zdravých potravin. Naše verze je nízkokalorická. Četla jsem i nějaké články, že někdo dokonce drží popcornovou dietu. To nevím, ale jisté je, že když chce někdo zhubnout, tento produkt může na chuť kupovat. Neuškodí, nepřiberete, je výborný.

I chedarový je celkem v pořádku, ale je už trošku kaloričtější. Ze slaných druhů doporučuji i naši domácí papriku, česnek. Všechno jsou naše vlastní receptury.

A co sladké druhy popcornu?

Bez cukru bychom nikdy neudělali karamelovou kůrku, bez něj to nejde. I když se snažíme, aby bylo cukru co nejméně, pořád tam je. To je stejné, jako když byste chtěla zákusek bez cukru. Jsou různé druhy. S máslem a se šlehačkou to nikdy nebude 100% vhodné do diety. Šlehačka bez tuku se taky nenašlehá.

Jak hlídáte kvalitu jednotlivých komponentů?

Vše máme hodně kvalitní, nakupujeme kukuřici bez genetické úpravy. To opravdu hlídám. Platí to i o balení. Dárková narozeninová balení mají občas plastové okýnko, jinak je vše z papíru, ekologické. 99 % všeho máme ekologického. Na to dávám důraz.

Dobré jídlo stojí na kvalitních surovinách. Odkud odebíráte kukuřici a jak jste ji vybírala?

To nemůžu říct, ale dodavatelů je víc. Nikdo nesplňuje všechny mé požadavky. Od každého si vyberu to nejlepší. Kvalita je dobrá, ekologická podle standardů EU. Moje hlavní téma je životní prostředí, sama jsem to kdysi studovala. 

A co ostatní suroviny a příchutě, taky je tak pečlivě vybíráte?

Určitě. Nepoužívám prášky, nikdy ne. Třeba práškový chedar atd. Vždy vyrábím základ ručně sama z kvalitních surovin a koření.

příchutě POP PAUSE popcornu

Jde vyrobit popcorn i doma v mikrovlnce? 

Kvalita v porovnání s tím, co nabízíme my, je hodně odlišná. Ten samý popcorn z mikrovlnky s práškem z polotovaru to opravdu není. To je tak fast food versus michelinská restaurace. 

Pochybovačům pak ukazuji naše stroje, komerční, není to takové to okénko, kde pozorujete, jak puká popcorn. Máme ekologickou indukci. Všechny ingredience ručně přebíráme. Ve finálním produktu nejsou nevypukaná zrnka ani žádná jiná nízké kvality. Třeba v kině to nikdo ručně nepřebírá a jsou tam právě nevypukaná zrnka.

Takže domácí výroba vůbec nepřichází v úvahu?

Doma by slaný popcorn možná vyrobit šel, ale na sladko to nepůjde. My na to máme speciální stroje. Na internetu jsem ale nějaké recepty viděla. Vypukají kukuřici v pánvi nebo mikrovlnce a udělají k tomu základ bokem. Není to stejné ani technologií výroby, ani chutí.

Chodí k vám nakupovat i cizinci, třeba Američané?

Američané dobrý popcorn milují. I tamní babičky ho mají rády. Chválí mi ho. Chutná jim třeba karamelový. Mám vlastní recepturu, zkoušela jsem různé způsoby a vybrala jsem si ten nejlepší. To je jako cheesecake nebo štrúdl. Mají je všude, ale jen pár podniků je umí udělat opravdu dobře. 

Ochutnala jsem váš borůvkový popcorn a slaný karamel. Opravdu jsou jiné než ty, které jsem doposud znala. Může za to ruční příprava? Prozradíte aspoň část výrobního postupu?

Kde to jde, všechno děláme ručně. Kontrolujeme kvalitu zrnek, pak jdou do strojů, kde vypukají a u sladkých karamelizují. Na slano je děláme zase jinde. Ručně pak vybíráme jen krásně vypukaná zrnka. Nikdo nevidí, kolik práce za tím je. Investujeme takhle hodiny času. 

Zákazník si klidně může vzít naše zrnka a porovnat jiná na trhu, pak teprv ocení kvalitu, velikost. Je to podobné jako s diamanty. Existují různé jakosti a stupeň průhlednosti. I my dbáme na co nejvyšší kvalitu.

Hlavně u sladkých druhů umíme krásně kulatý popcorn, to ostatní nemají. Čokoládový je zase pěkně lesklý. Nemůžeme říct proč, je to obchodní tajemství. Učila jsem se metodou pokus-omyl. Nikdo mě neučil.

borůvkový POP PAUSE popcorn

Jak funguje vaše prodejna v praxi? Vyrábíte všech 40 druhů každý den?

Střídáme to. Nemáme kam dávat všechny hotové druhy. Do toho vstupuje další limitovaná výroba nových druhů: Teď třeba pirátský černý, pistáciový, růžová vanilka, různé druhy jablek, třeba se skořicí. 

Všechny druhy vyrábíme každý den v menším množství. V druhém obchodě to pak také prodáváme. Některé druhy vyrábíme i několikrát denně. Náš nepřítel je ale počasí. Někdo si koupí popcorn v dešti nebo při bouřce a on mu zvlhne. To už neovlivníme. Je to stejné s každým jídlem, kam se dostane vzduch. Leda doporučujeme hermeticky uzavřené balení.

Nemohu se nezeptat na situaci na Ukrajině. Aktivně se účastníte politiky a pomáháte svým krajanům. Dá se říct, že nákupem u vás pomůžou zákazníci i na dobrou věc?

Jasně, měli jsme i popcorn v barvách ukrajinské vlajky. 20 % výnosu jsme posílali organizaci Člověk v tísni, konkrétně projektu SOS Ukrajina. Mimo to jsme pořádali humanitární sbírku. I sousedi se zapojili. Pomáhali jsme i Domu národnostních menšin. 

Sestřenice z Německa se také zapojila. Kdysi jsem tady v Čechách podnikala ve stavebnictví. Teď jsou mí lidé z Ukrajiny doma a stojí v první linii. Zařizovala jsem jim pomoc, zdravotní pomůcky, oblečení, co šlo a usnadnilo by jim obranu vlasti. 

Nyní kandiduji na Praze 22 za SPOLU, doufám, že budu mít podporu voličů. Program není jen obrana ve válce, ale i pomoc občanům tady u nás.

Kdo by chtěl, může ještě nějak pomoci skrz váš obchod?

Určitě, přijďte do některého z našich obchůdků, ochutnejte náš popcorn a můžeme si u toho i pěkně popovídat. Jsem autorkou iniciativy Laskavost – mezi lidmi most, která spojuje národnostní menšiny se starousedlíky. Jde tedy o  projekt k propojení a integraci menšin.

Vždy se tu vyskytovaly samy za sebe. Teď jsme měli společně různá sezení, koncerty, nebo v knihovně loutkové divadlo se spolkem Bona fida. Teď jsme sbírkou pomáhali Alzheimer centru, aby jejich klienti měli radost.

obchod POP PAUSE popcorn

Úžasné. Jaké další akce teď plánujete?

Uvidím, plánuji něco pro školáky. Je to ve fázi, že vše dáváme dohromady. Máme toho hodně. Zbrzdil to covid, kdy jsme dělali jen online aktivity. Teď jsem ráda, že můžeme být víc zase aktivní. 

Jaké další plány máte s POP PAUSE POPCORN?

Chtěla bych otevřít více prodejen. Značka je už u nás registrovaná. Ráda bych, aby jednou naše značka byla známá třeba jako KFC. Doufám, že lidé nás budou podporovat a šířit povědomí. Podpora je pro nás základ. Doufám, že nám s tím lidé pomůžou.

Ambice je třeba i mezinárodní, zatím ale Praha a pak další města. Je to problematičtější. KFC poběží vždycky, kdežto popcorn je snack, tím se nenajíte. Ale na procházku, party nebo narozeniny je perfektní. Objednávají si ho i na svatby. Příchutě přizpůsobíme. Teď děláme třeba mátový, něco na způsob mojita. Uděláme jakékoli množství a jakoukoli příchuť.

Třeba nedávno objednávala slečna popcorn na svatbu pro talentovaného českého hokejistu. Objednali si malinový a šunku-sýr.  

Vidím, že opravdu nestojíte na místě…

Nestojíme na místě, nemáme stálých 40 druhů a konec. Pořád vymýšlíme nové příchutě. Na prodejně máme nově i zmrzlinu místního českého výrobce. Jde to spojit a pochutnat si kdekoli, s kýmkoli a v jakémkoli věku. 

Ingo, děkujeme za úžasné povídání a držíme palce ve všem, do čeho se vrhnete.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.