BezHladovění.cz

Jan Král z Janovy pece: Češi chtějí čokoládové a jahodové müsli

Narazili jste ve zdravé výživě na pečené müsli pod značkou Janova pec? Dnes si představíme jeho výrobce – Honzu Krále. Do prodeje jako přísný pan majitel a pekař v jednom nepustí nic, co by mu samotnému nechutnalo.

Jak už to bývá, začátky tak jednoduché nebyly. Nedávno o nich vyšel skvělý rozhovor v českém Forbesu o tom, jak nejdřív pekl Jan všechno müsli sám ve staré troubě v dětském pokoji. Dnes už je všechno jinak.

Už nepečete jen v neděli, ani ručně. Jak vypadá takový běžný den u vás v pekárně v Horoměřicích?

Ručně pečeme pořád, nemáme žádnou linku. V Janově peci jsme tři, je to tedy spíše řemeslná výroba. Pan Jaro hlavně peče a máma expeduje objednávky. Já pomáhám, kde je třeba a věnuji se ostatním činnostem.

V čem se pečené müsli liší od klasického, nepečeného?

Nepečené se nazývá sypané. Jsou to jen smíchané ovesné vločky s ovocem, ořechy apod. Zapékané müsli je hrudkovité, většinou díky obsaženému cukru. Naše müsli jsem nazval pečené, protože je slazené medem a je sypké – bez hrudek.

Na rozdíl od sypaného se dá jíst na sucho, ale netvoří hrudky jako zapékané. 

Jak vznikají nové chutě? Náhodně, nebo máte promyšlený plán?

První tři výrobky byly jasné – čokoládové, ovocné a semínkové müsli. Každý si vybral. Dnes už při vývoji bereme v potaz více faktorů, třeba přání zákazníků. A taky jednoduchost. Poslední naše müsli je ořechové. Jen vločky, med a opravdu hodně ořechů.  

Aktuálně tedy nabízíte jaké druhy?

Jenom müsli vyrábíme devět druhů. K tomu náš vynález – pečené ořechy a pečené kaše. Vše je bezlepkové z bezlepkových vloček. Nyní máme 15 druhů vlastních výrobků.

Který jde nejvíc na odbyt?

Dlouhodobě vede čokoládové a jahodové müsli. Zákazníci mají prostě raději sladší směsi. Pečené ořechy s medem byly šlágrem posledních Vánoc.

A osobně váš nejoblíbenější druh (a proč)?

Nejraději snídám kakaové. Považuji ho za náš majstrštyk. Dokonalá kombinace surovin jak chuťově, tak na pohled. Směs není sladká. Hořkou chuť holandského kakaa zjemňuje sladký lyofilizovaný ananas s banánem. K tomu luxusní pekany a trocha čokolády s kokosem. Taky mám rád směs Ze sadu.

Stalo se naopak, že se nějaká příchuť u zákazníků nechytla?

Některé směsi se méně prodávají, ale i ty mají své příznivce, kteří je pravidelně shánějí. Nyní máme už dost výrobků na to, abychom mohli s příchodem novinky nějaký vyřadit. Že by nějaká směs propadla, říci nemůžu. Vývoji věnujeme dost času, a tomu odpovídá i výsledek.

Úspěch vašich produktů stojí i na pečlivě vybraných dodavatelích. Podle čeho je vybíráte? Jsou to všechno jen české firmy?

Dávám přednost českým výrobcům. Máme skvělý med z malého včelařství Smolík. Spousta surovin se u nás nedělá, třeba ořechy a většina ovoce. Ovšem jablka, hrušky a višně máme z menší české sušárny ve výborné kvalitě. Pro lyofilizované ovoce jezdím do Polska k malému výrobci. U nás se v podstatě nevyrábí a na tuzemském trhu je lyo často z Číny.

Náš magazín se věnuje zdravému životnímu stylu a radám pro zdravé hubnutí. Hodí se vaše müsli i do diety? Které nejlépe?

Müsli neobsahují cukr, jsou slazeny medem. Podíl kvalitní čokolády je kolem 10 %. Proti konvenčnímu zapékanému müsli z řetězců jsou na tom naše výrobky dobře. Do diety bych doporučil směs Ze sadu.

Podíl medu je necelých 10 % a pak už jen obsahuje nesířená, nedoslazovaná jablka, hrušky, višně a skořice. 

A co váš letošní hit – adventní kalendář, hodil by se i pro ty, kdo potřebují trochu shodit? Přeci jen dětí s nadváhou bohužel přibývá…

V kalendáři byly až na výjimky naše výrobky a suroviny, které používáme. Na každý den něco jiného. Pro děti je to určitě lepší než klasický čokoládový kalendář. Výhodou také je, že obsah našeho kalendáře je velmi pestrý. 


Vánoční adventní kalendář 2019

Vy osobně jste někdy váhu řešil? Pokud ano, jak?

Svojí váhu řeším pořád :). V jídle se rozhodně neodbývám. Nakupuji kvalitní potraviny v obchodech, do kterých dodáváme.

Když potřebuji shodit, více sportuji a snažím se jíst zdravěji. Nic drastického. 

Co zbytek rodiny a zdravá strava?

Manželka má vyhlášenou cukrárnu. Poctivost sama. Jejím sloganem je “my to jíme taky”. V jídle máme podobné preference a jsme hodně nároční. To se promítá i do našich výrobků.

Zajímám se nejen o složení, ale i o výrobce. Chci vědět, kdo a jak vyrábí to, co jíme.

Můžete uvést třeba příklad víkendového menu u vás doma?

To je velmi různé. Manželka umí skvěle uvařit cokoliv. Rádi se najíme i v dobré restauraci. 

A co pohyb, stíháte ho vůbec v tom všem nabitém programu?

Pravidelně se věnuji více sportům, záleží na sezóně. V zimě běžkuji, v létě jezdím na horském nebo silničním kole a po celý rok hraju nohejbal a chodím na thai box. 

Na přelomu roku se nevyhneme troše bilancování. Co vám v roce 2019 udělalo největší radost (v jakékoli sféře)?

Když jsem se dozvěděl, že budu mít potomka. Brzy se narodí. A taky jsme měli v Janově peci nejúspěšnější rok.

Samé krásné zprávy, gratulujeme. Děkujeme za příjemné povídání a přejeme, ať vše běží dál jako po másle. Nebo po medu? 🙂

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

reklama
reklama
reklama