BezHladovění.cz

Škola vaření: Jak na domácí zeleninový vývar

Zeleninový vývar využijete do bezmasých polévek, italského risotta nebo jen tak. Příprava je rychlá a jednoduchá. Proto je škoda uchylovat se ke kupovaným polotovarům. Pojďme na to!

Kvalitní domácí zeleninový vývar

Ingredience:

  • 2 menší mrkve
  • 1 petržel
  • Kousek celeru
  • 2 stonky jarní cibulky/kousek pórku
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Pár natí z mrkve
  • Svazek listové petržele
  • Pár větviček tymiánu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2,5 l vody

domácí zeleninový vývar

Postup:

  1. Veškerou zeleninu důkladně omyjeme.
  2. Můžeme, ale nemusíme, ji oloupat.
  3. Vše nakrájíme na menší kusy.
  4. Vložíme ji do hrnce a zalijeme studenou vodou.
  5. Prudce přivedeme k varu.
  6. Zmírníme plamen a necháme probublávat.
  7. Vaříme od 30 minut do 1 hodiny, záleží na velikosti zeleniny.
  8. Zhruba v polovině varu přidáme bylinky a koření.
  9. Na závěr vývar scedíme a necháme vychladnout.
  10. Můžeme hned jíst, použít do dalšího vaření, nebo dát zamrazit.
PŘEČTĚTE SI
Recenze: Jídelníčky na hubnutí – krok za krokem a bez hladovění

TIP: Pokud plánujete vývar mrazit, připravte jej o něco silnější.

Naše tipy:

  • Pro výraznější chuť doporučujeme zeleninu předem orestovat.
  • Můžeme přidat i další druhy zeleniny, např. fenykl, rajčata, řapíkatý celer, žampiony. Vývar díky nim získá zase trochu jiný nádech.
  • Neoloupaná cibule vývar hezky zabarví. Jen pozor, aby se pod slupkou neskrývala hlína nebo plíseň.
  • Ani ostatní zeleninu nemusíme loupat. Dejte si však záležet na důkladném omytí.
Jak se vám článek líbí?

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...