Zeleninový vývar využijete do bezmasých polévek, italského risotta nebo jen tak. Příprava je rychlá a jednoduchá. Proto je škoda uchylovat se ke kupovaným polotovarům. Pojďme na to!
reklama
Kvalitní domácí zeleninový vývar
Ingredience:
- 2 menší mrkve
- 1 petržel
- Kousek celeru
- 2 stonky jarní cibulky/kousek pórku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- Pár natí z mrkve
- Svazek listové petržele
- Pár větviček tymiánu
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 2 bobkové listy
- 2,5 l vody
Doporučujeme
Postup:
- Veškerou zeleninu důkladně omyjeme.
- Můžeme, ale nemusíme, ji oloupat.
- Vše nakrájíme na menší kusy.
- Vložíme ji do hrnce a zalijeme studenou vodou.
- Prudce přivedeme k varu.
- Zmírníme plamen a necháme probublávat.
- Vaříme od 30 minut do 1 hodiny, záleží na velikosti zeleniny.
- Zhruba v polovině varu přidáme bylinky a koření.
- Na závěr vývar scedíme a necháme vychladnout.
- Můžeme hned jíst, použít do dalšího vaření, nebo dát zamrazit.
TIP: Pokud plánujete vývar mrazit, připravte jej o něco silnější.
Naše tipy:
- Pro výraznější chuť doporučujeme zeleninu předem orestovat.
- Můžeme přidat i další druhy zeleniny, např. fenykl, rajčata, řapíkatý celer, žampiony. Vývar díky nim získá zase trochu jiný nádech.
- Neoloupaná cibule vývar hezky zabarví. Jen pozor, aby se pod slupkou neskrývala hlína nebo plíseň.
- Ani ostatní zeleninu nemusíme loupat. Dejte si však záležet na důkladném omytí.
reklama