Škola vaření: Jak na domácí zeleninový vývar

Zeleninový vývar využijete do bezmasých polévek, italského risotta nebo jen tak. Příprava je rychlá a jednoduchá. Proto je škoda uchylovat se ke kupovaným polotovarům. Pojďme na to!

Kvalitní domácí zeleninový vývar

Ingredience:

  • 2 menší mrkve
  • 1 petržel
  • Kousek celeru
  • 2 stonky jarní cibulky/kousek pórku
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Pár natí z mrkve
  • Svazek listové petržele
  • Pár větviček tymiánu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2,5 l vody

domácí zeleninový vývar

Postup:

  1. Veškerou zeleninu důkladně omyjeme.
  2. Můžeme, ale nemusíme, ji oloupat.
  3. Vše nakrájíme na menší kusy.
  4. Vložíme ji do hrnce a zalijeme studenou vodou.
  5. Prudce přivedeme k varu.
  6. Zmírníme plamen a necháme probublávat.
  7. Vaříme od 30 minut do 1 hodiny, záleží na velikosti zeleniny.
  8. Zhruba v polovině varu přidáme bylinky a koření.
  9. Na závěr vývar scedíme a necháme vychladnout.
  10. Můžeme hned jíst, použít do dalšího vaření, nebo dát zamrazit.

TIP: Pokud plánujete vývar mrazit, připravte jej o něco silnější.

Naše tipy:

  • Pro výraznější chuť doporučujeme zeleninu předem orestovat.
  • Můžeme přidat i další druhy zeleniny, např. fenykl, rajčata, řapíkatý celer, žampiony. Vývar díky nim získá zase trochu jiný nádech.
  • Neoloupaná cibule vývar hezky zabarví. Jen pozor, aby se pod slupkou neskrývala hlína nebo plíseň.
  • Ani ostatní zeleninu nemusíme loupat. Dejte si však záležet na důkladném omytí.