Velikonoční sekaná zdravě a rychle

Domácí sekaná se připravuje z mletého masa. Většinou z mixu hovězího a vepřového. Pokud zvolíte libovější kousky masa a celozrnnou strouhanku, získáte vyvážený a zdravý pokrm. Zkuste tuto „luxusnější“ verzi velikonoční sekané. Obsahuje vařená vejce, která o svátcích zbydou v každé domácnosti.

Množství1 porce

Ingredience

 640 g mixu libového hovězího a vepřového mletého masa (například plece)
 100 g strouhanky z celozrnného pečiva
 3 vařená vejce
 3 syrová vejce
 4 stroužky česneku
 1 kávová lžička dijonské hořčice
 sůl
 čerstvě mletý pepř
 hrstka sušené majoránky
 špetka drceného kmínu
 řepkový olej

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

2

Maso dejte do větší mísy, přidejte prolisovaný česnek, hořčici, trošku soli, majoránku, kmín, pepř a syrová vejce.

3

Přidejte cca 100 g strouhanky. Vše důkladně promíchejte, aby vznikla pevná a celistvá směs.

4

Pokud je směs tekutější, přidejte ještě strouhanku.

5

Formu na chleba vymažte troškou oleje.

6

Do formy dejte polovinu masové směsi, na směs položte uvařená vajíčka.

7

Druhou polovinou masové směsi vajíčka zakryjte.

8

Namočte si ruce ve vodě a sekanou nahoře ještě uhlaďte, aby měla hezký tvar.

9

Dejte péct do trouby na 50 minut.

10

Podávejte se šťouchanými brambory či celerem.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 640 g mixu libového hovězího a vepřového mletého masa (například plece)
 100 g strouhanky z celozrnného pečiva
 3 vařená vejce
 3 syrová vejce
 4 stroužky česneku
 1 kávová lžička dijonské hořčice
 sůl
 čerstvě mletý pepř
 hrstka sušené majoránky
 špetka drceného kmínu
 řepkový olej

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

2

Maso dejte do větší mísy, přidejte prolisovaný česnek, hořčici, trošku soli, majoránku, kmín, pepř a syrová vejce.

3

Přidejte cca 100 g strouhanky. Vše důkladně promíchejte, aby vznikla pevná a celistvá směs.

4

Pokud je směs tekutější, přidejte ještě strouhanku.

5

Formu na chleba vymažte troškou oleje.

6

Do formy dejte polovinu masové směsi, na směs položte uvařená vajíčka.

7

Druhou polovinou masové směsi vajíčka zakryjte.

8

Namočte si ruce ve vodě a sekanou nahoře ještě uhlaďte, aby měla hezký tvar.

9

Dejte péct do trouby na 50 minut.

10

Podávejte se šťouchanými brambory či celerem.

Velikonoční sekaná zdravě a rychle
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.