Jak na první kváskový chléb?

Upéct domácí chléb není tak těžká disciplína, jak by se mohlo zdát. Odměnou získáte voňavé pečivo skvělé kvality a chuti. Velkou výhodou je hlavně to, že přesně víte, jaké suroviny jste použili. Tento domácí chléb je skvělý jen tak s máslem či dobrou pomazánkou. Tak jdeme na to!

Množství1 porce

Ingredience

 1 sáček sušeného žitného kvásku (30 g)
 1 sáček instantního droždí
 440 ml převařené vlažné vody
 290 g žitné mouky
 150 g hladké pšeničné mouky
reklama
popis

Kuchařka: Jíme zdravě v pohybu s prof. Vítkem

  • 80 zdravých, jednoduchých a chutných receptů
  • Stvořeno pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě(ji) a vyváženě(ji)
  • Teorie i praxe správných zásad sportovní výživy
  • Důležité a užitečné informace, které by měl znát každý sportovec i fanoušek zdravého životního stylu
  • Vytvořeno ve spolupráci s profesorem Liborem Vítkem, hepatologem a předním českým expertem na zdravou výživu
  • Průměrná cena porce je 25 Kč
  • Objednejte si kuchařku dnes, zadejte při objednávce kód "EHUB13" a získáte od nás navíc 13 % slevu
Zobrazit ukázku plnou skvělých receptů

Postup

1

Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.

2

Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.

3

Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10–15 minut.

4

Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.

5

Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.

6

Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.

7

Troubu předehřejte na 250 stupňů.

8

Na plech dejte pečicí papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.

9

Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20–30 minut.

10

V průběhu pečení můžete chléb 2× až 3× rukou postříkat vodou.

11

Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude pecen znít dutě.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 1 sáček sušeného žitného kvásku (30 g)
 1 sáček instantního droždí
 440 ml převařené vlažné vody
 290 g žitné mouky
 150 g hladké pšeničné mouky

Postup

1

Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.

2

Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.

3

Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10–15 minut.

4

Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.

5

Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.

6

Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.

7

Troubu předehřejte na 250 stupňů.

8

Na plech dejte pečicí papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.

9

Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20–30 minut.

10

V průběhu pečení můžete chléb 2× až 3× rukou postříkat vodou.

11

Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude pecen znít dutě.

Jak na první kváskový chléb?
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.