Print Options:

Jak na první kváskový chléb?

Množství1 porce

 1 sáček sušeného žitného kvásku (30 g)
 1 sáček instantního droždí
 440 ml převařené vlažné vody
 280 g celozrnné hladké špaldové mouky
 290 g žitné mouky
 150 g hladké pšeničné mouky
 špetka cukru
 1 kávová lžička soli
 kmín dle chuti
1

Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.

2

Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.

3

Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10–15 minut.

4

Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.

5

Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.

6

Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.

7

Troubu předehřejte na 250 stupňů.

8

Na plech dejte pečicí papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.

9

Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20–30 minut.

10

V průběhu pečení můžete chléb 2× až 3× rukou postříkat vodou.

11

Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude pecen znít dutě.