Nechcete se vzdát vánočního cukroví ani nabrat usilovně shozená kila zpět? Upečte si perníčky s menším množstvím kalorií, které na chuti a vůni těžko rozeznáte od těch klasických.
Vánoční perníčky ve zdravější verzi
Ingredience:
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 35 g kokosového oleje
- 60 ml mléka (v receptu použito domácí mandlové mléko)
- 5 lžic čekankového sirupu
- lněný gel (lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
- 1 a 1/2 lžíce směsi koření (skořice, muškátový oříšek, koriandr, zázvor, fenykl, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamom)
- Lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
- Lžička jedlé sody bikarbony
- Špetka mleté vanilky
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Semínka zalijte vodou a nechte je 5 až 10 minut odstát.
- Do mísy nasypte všechny suché ingredience (mouku prosejte) a společně je promíchejte.
- Do druhé mísy nalijte všechny mokré ingredience (včetně lněného gelu) a společně je prošlehejte.
- Mokré ingredience pomalu přilévejte k suchým, vařečkou vypracujte mírně lepivé těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc odležet v lednici.
- Druhý den vyndejte těsto z lednice a na pomoučeném vále ho vyválejte na 3 až 4 mm plát.
- Vykrajujte perníčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Perníčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 8 až 10 minut. Průběžně je kontrolujte, jakmile jejich spodek zezlátne, jsou upečené.
TIP: Pro lepší barvu i chuť můžete do těsta přidat lžíci kvalitního kakaového prášku.
TIP: Perníčky skladujte v dobře uzavíratelné krabici, v chladu, s kouskem jablka.
Počet porcí: 2 plechy
Doba přípravy: 25 minut + doba, po kterou těsto odpočívá v lednici