BezHladovění.cz

RECEPT: Vánoční perníčky: Zdravější verze klasického receptu

Nechcete se vzdát vánočního cukroví ani nabrat usilovně shozená kila zpět? Upečte si perníčky s menším množstvím kalorií, které na chuti a vůni těžko rozeznáte od těch klasických.

reklama

Vánoční perníčky ve zdravější verzi

Ingredience:

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 35 g kokosového oleje
  • 60 ml mléka (v receptu použito domácí mandlové mléko)
  • 5 lžic čekankového sirupu
  • lněný gel (lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody)
  • 1 a 1/2 lžíce směsi koření (skořice, muškátový oříšek, koriandr, zázvor, fenykl, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamom)
  • Lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
  • Lžička jedlé sody bikarbony
  • Špetka mleté vanilky
  • Špetka himalájské soli
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
RECEPT: Křehké vanilkové cukroví s pudingovou náplní

Postup:

  1. Semínka zalijte vodou a nechte je 5 až 10 minut odstát.
  2. Do mísy nasypte všechny suché ingredience (mouku prosejte) a společně je promíchejte.
  3. Do druhé mísy nalijte všechny mokré ingredience (včetně lněného gelu) a společně je prošlehejte.
  4. Mokré ingredience pomalu přilévejte k suchým, vařečkou vypracujte mírně lepivé těsto.
  5. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc odležet v lednici.
  6. Druhý den vyndejte těsto z lednice a na pomoučeném vále ho vyválejte na 3 až 4 mm plát.
  7. Vykrajujte perníčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Perníčky pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 8 až 10 minut. Průběžně je kontrolujte, jakmile jejich spodek zezlátne, jsou upečené.

TIP: Pro lepší barvu i chuť můžete do těsta přidat lžíci kvalitního kakaového prášku.

TIP: Perníčky skladujte v dobře uzavíratelné krabici, v chladu, s kouskem jablka.

Počet porcí: 2 plechy

Doba přípravy: 25 minut + doba, po kterou těsto odpočívá v lednici

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Nenechte si ujít

reklama
Týden s Tescomou: Pořiďte vše se slevou -20 % -20 %
Týden s Tescomou: Pořiďte vše se slevou -20 %
Využijte slevovou akci a nakupte od čtvrtka 14. ledna do pondělí 25. ledna 2021 cokoli ze sortimentu Tescoma o 1/5 levněji! Stačí nakoupit v celkové hodnotě nad 500 Kč. Při objednávce zadejte slevový kód.
Platí do 25.1.2021

Zobrazit další slevové kupony →

Už jste ochutnali Zdravou jednohubku?

Každý všední den jeden tip pro lepší zdraví a snadnější hubnutí ve vaší emailové schránce.

Dejte si Zdravou jednohubku spolu s dalšími 4 562 čtenáři.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit.

reklama