Chcete svůj bezmasý jídelníček rozšířit o další zdravé jídlo plné přirozených chutí? Vyzkoušejte čínu bohatou na zeleninu a rostlinnou bílkovinu, s minimem tuku a kvalitními sacharidy.
Zeleninová čína s cuketou a tofu
Ingredience:
- 2 lžičky sezamového oleje
- 2 lžíce tamari omáčky
- Stroužek česneku
- Kousek čerstvého zázvoru
- Zelenina (cuketa, cibule, bílé zelí, pór, mrkev, paprika, sušené shiitake, klíčky mungo, bambusové výhonky)
- Lžička miso pasty
- Špetka chilli
- Snítka čerstvého koriandru
- 100 g tofu natural pevné konzistence
- Porce hnědé rýže/rýžových nudlí z hnědé rýže
Postup:
- Houby předem namočte, poté uvařte dle návodu na zadní straně obalu. Vývar z hub nevylévejte.
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- Česnek oloupejte a prolisujte.
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na vámi požadované tvary.
- Tofu důkladně osušte, nakrájejte na stejně velké kousky a dejte marinovat (lžička sezamového oleje + lžíce tamari omáčky)
- Rýži nebo těstoviny důkladně propláchněte a dejte vařit dle návodu na zadní straně obalu.
- Wok pánev na malém plameni rozehřejte, přidejte lžičku sezamového oleje, lžíci tamari omáčky, zázvor a česnek.
- Po chvilce do pánve přihoďte uvařené shiitake a všechnu zeleninu.
- Směs zlehka orestujte a v závěru podlijte trochou houbového vývaru.
- Plamen vypněte a do směsi vmíchejte miso pastu. Pánev přiklopte a směs nechte odstát.
- Mezitím na jiné pánvi opečte z obou stran naložené tofu.
- Opečené tofu smíchejte se zeleninovou směsí.
- Čínu servírujte s vámi zvolenou přílohou, chilli a nadrobno nasekaným koriandrem.
TIP: Chcete přípravu jídla urychlit? Sáhněte po hluboce zmrazených houbách.
Počet porcí: 1
Doba přípravy: 1 hodina
reklama