Strouhaný koláč s tvarohem patří mezi oblíbený dezert našich babiček. Patříte mezi jeho milovníky? Pak vyzkoušejte recept na odlehčenou variantu, sympatickou nejen svými nutričními hodnotami.
Obsah článku:
Křehký tvarohovo-makový koláč
Ingredience:
Těsto
- 3 lžíce mletých lněných semínek + 9 lžic vody
- Lžíce mandlového másla
- Lžíce raw kakaového prášku
- 50 g řepkového nebo kokosového oleje
- 40 g čekankového sirupu
- 200 g pohankové mouky
- Lžička kypřicího prášku bez fosfátů
- 1/2 lžičky jedlé sody bikarbony
Náplň
- 340 g tofu natural
- 100 ml mandlového mléka
- Kapka citrónové šťávy
- Špetka nastrouhané bio citrónové kůry
- 5 lžic mletého máku
- Špetka mleté vanilky
- Čekankový sirup na doslazení
Postup:
- Nejdříve připravte těsto. Semínka zalijte vodou a dejte alespoň na 2 hodiny stranou.
- K suchým ingrediencím přilijte mokré a vše zpracujte v kompaktní těsto. Dejte ho na hodinu do lednice.
- Mezitím si připravte náplň společným rozmixováním všech ingrediencí.
- Uleželé těsto rozdělte na dva stejně velké díly.
- Jeden díl nastrouhejte nahrubo na dno nepřilnavé pečicí formy (nemáte-li formu s nepřilnavým povrchem, vyložte ji pečicím papírem).
- Těsto přikryjte tofu krémem, na něj nastrouhejte nahrubo druhou polovinu těsta.
- Koláč pečte nepřikrytý v předehřáté troubě na 180 °C cca 40 minut dozlatova.
Počet porcí: 15 porcí
Doba přípravy: 4 hodiny (2 hodiny trvá, než se semínka změní v gel, hodinu trvá, než se těsto v lednici odleží)
Přejeme dobrou chuť.
reklama