BezHladovění.cz

RECEPT: Strouhaný koláč s mákem a tofu tvarohem

Strouhaný koláč s tvarohem patří mezi oblíbený dezert našich babiček. Patříte mezi jeho milovníky? Pak vyzkoušejte recept na odlehčenou variantu, sympatickou nejen svými nutričními hodnotami.

Křehký tvarohovo-makový koláč

Ingredience:

Těsto

  • 3 lžíce mletých lněných semínek + 9 lžic vody
  • Lžíce mandlového másla
  • Lžíce raw kakaového prášku
  • 50 g řepkového nebo kokosového oleje
  • 40 g čekankového sirupu
  • 200 g pohankové mouky
  • Lžička kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody bikarbony

Náplň

  • 340 g tofu natural
  • 100 ml mandlového mléka
  • Kapka citrónové šťávy
  • Špetka nastrouhané bio citrónové kůry
  • 5 lžic mletého máku
  • Špetka mleté vanilky
  • Čekankový sirup na doslazení
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Tofu a jeho vliv na hubnutí

Postup:

  1. Nejdříve připravte těsto. Semínka zalijte vodou a dejte alespoň na 2 hodiny stranou.
  2. K suchým ingrediencím přilijte mokré a vše zpracujte v kompaktní těsto. Dejte ho na hodinu do lednice.
  3. Mezitím si připravte náplň společným rozmixováním všech ingrediencí.
  4. Uleželé těsto rozdělte na dva stejně velké díly.
  5. Jeden díl nastrouhejte nahrubo na dno nepřilnavé pečicí formy (nemáte-li formu s nepřilnavým povrchem, vyložte ji pečicím papírem).
  6. Těsto přikryjte tofu krémem, na něj nastrouhejte nahrubo druhou polovinu těsta.
  7. Koláč pečte nepřikrytý v předehřáté troubě na 180 °C cca 40 minut dozlatova.

Počet porcí: 15 porcí

Doba přípravy: 4 hodiny (2 hodiny trvá, než se semínka změní v gel, hodinu trvá, než se těsto v lednici odleží)

Přejeme dobrou chuť.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.