Čím vyšperkovat
ořechů. Přihoďte k nim mrkve, pohankovou mouku a pár dalších ingrediencí… Výsledek
vás mile překvapí.
Nadýchaná bábovka s vlašskými ořechy a mrkví
Ingredience:
- 200 g bio pohankové mouky
- ½ lžičky sody bikarbony (jedlé sody)
- 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
- 1 lžíce mletých lněných semínek + 3 lžíce vody
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g datlové pasty
- 2 velké mrkve
- 300 ml mandlového mléka
- 50 ml bio kokosového oleje
TIP: Kypřicí prášek bez fosfátů a lepku zařídí vláčné a nadýchané těsto nejen na bábovku, ale i domácí muffiny nebo sušenky.
Postup:
- Lněná semínka zalijte vodou a dejte alespoň na 2 hodiny stranou.
- Vlašské ořechy rozemelte na moučku.
- Mrkve oškrábejte a nastrouhejte najemno.
- Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience, poté k nim přilijte mokré (včetně lněného gelu). Vše společně promíchejte.
- Těsto na bábovku nalijte do silikonové či nepřilnavé formy a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C cca na 40-45 minut. Doba pečení závisí na typu trouby.
Počet porcí: 16
Doba přípravy: 2 hodiny, 45 minut (2 hodiny trvá, než se chia semínka změní v gel)
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Ochutnejte také dýňovou mramorovou bábovku nebo domácí mrkvový dort „mrkváč“.