Hledáte zdravou alternativu ke klasickému pečivu? Podomácku vyrobený chléb se semínky, quinoou a dalšími pseudoobilovinami budou tou správnou volbou.
Vláčný chléb s quinoou a semínky
Ingredience:
- 1/2 hrnku quinoy v suchém stavu
- 1/4 hrnku slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku dýňových semínek
- 1/2 hrnku lněných semínek
- 1/4 hrnku chia semínek
- 1/4 hrnku sezamových semínek
- 1/4 hrnku konopných
- 1/2 hrnku jáhlové mouky
- 1/2 hrnku bezlepkové ovesné mouky
- 1/2 hrnku avokádového oleje
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Semínka zalijte trojnásobným množstvím vlažné vody a nechte je alespoň 8 hodin odležet.
- Quinou rozmixujte do konzistence mouky.
- K nabobtnalým semínkům přisypte mouky, olej a sůl.
- Těsto přendejte do nepřilnavé formy a chléb pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 20 minut.
- Po 20 minutách pečení vyndejte chléb z formy a otočený ho na plechu pečte dalších 30 minut dokřupava.
- Chléb podávejte vychladlý.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 9 hodin (8 hodin trvá, než se semínka změní v gel)
TIP: Chléb uchovávejte v uzavíratelné nádobě v chladu.
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Zkuste také špaldový chléb nebo kváskový ze 3 druhů mouky. Na chléb si můžete namazat fit pomazánku hotovou do 10 minut.