RECEPT: Domácí kečup bez cukru a konzervantů

Patříte-li mezi labužníky či milovníky italské kuchyně, jistě vás potěšíme receptem na domácí kečup z poctivých surovin, bez zbytečné chemie. Chutná skvěle a od kupovaného ho stěží rozeznáte!

Kečup bez éček podomácku vyrobený

Ingredience (na jednu menší sklenici):

  • 1 cibule
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 3 velká rajčata
  • ½ červené papriky
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky sušené šalvěje
  • ½ lžičky sušené saturejky

domácí kečup

Postup:

  1. Cibuli i šalotku nakrájejte nadrobno.
  2. Česnek prolisujte.
  3. Papriku nakrájejte na menší kostky, rajčata na půlměsíčky.
  4. Na nepřilnavé pánvi orestujte dozlatova cibuli, šalotku a česnek.
  5. Přihoďte pokrájenou papriku a po chvilce i rajčata.
  6. Vše podlijte trochou vody a pod pokličkou duste 10 minut.
  7. V závěru přisypte bylinky, společně vše rozmixujte do hladka a propasírujte přes jemné síto.
  8. Ještě teplým kečupem naplňte čistou, vyvařenou sklenici a vyvařeným, suchým víčkem ji pořádně utěsněte.

TIP: Takto připravený kečup vám v lednici vydrží cca 3 dny. Pro jeho dlouhodobější uchování ho dejte sterilovat na 20 minut při 80 °C.

Přejeme dobrou chuť!