BezHladovění.cz

Gastroskopie: Příprava, průběh, režim před a po

Máte obavy z plánované gastroskopie? Ačkoliv vyšetření žaludku nepatří mezi příjemné a vyhledávané, není třeba se ho bát. Je bezbolestné, trvá jen pár minut a pomůže odkrýt případná skrytá onemocnění.

Co je gastroskopie?

Gastroskopie se řadí mezi optická vyšetření trávicího traktu. Slouží ke kontrole jícnu, žaludku a horní části dvanáctníku.

Podle zahraničních studií i zkušeností českých lékařů je gastroskopie velmi bezpečná a spojená jen s minimálními riziky.

V České republice provádíme toto vyšetření od roku 1957, tedy bezmála 70 let. Za tu dobu se technika i postupy výrazně posunuly. Naše zkušenosti s odhalováním nemocí jícnu, žaludku a dvanácterníku díky gastroskopii jsou výborné.

říká profesor MUDr. Milan Lukáš, CsC., přednosta kliniky a výzkumného centra pro střevní záněty klinického centra Iscare.cz.

Odhalí vředy i celiakii

Ke gastroskopii se přistupuje nejčastěji při podezření na zánětlivé onemocnění některého z orgánů. Pokud vás trápí dlouhodobé trávicí potíže, bolesti břicha, pálení žáhy, nesnáze při polykání, opakované zvracení nebo krev ve stolici, gastroskopie může během chvíle odhalit viníka problémů.

Gastroskopie se často provádí při nejasné příčině chudokrevnosti, váhovém úbytku bez zjevné příčiny nebo při podezření na celiakii či bakterii Helicobacter pylori, která bývá příčinou zánětů, erozí i vředů. Vyšetření může odhalit žaludeční vředy, polypy, jícnové varixy, refluxní poruchu jícnu, poleptání jícnu i rakovinu.

Průběh gastroskopie

Lékař nejdříve znecitliví dutinu ústní a nosohltan lokálním anestetikem v podobě spreje, případně vám podá uklidňující injekci se sedativem. Poté vás uloží na levý bok a do úst vám vloží ochranný kroužek, který stisknete pomocí zubů nebo dásní. Poté vám ústy do jícnu opatrně zavede gastroskop (tenkou ohebnou hadici) s průměrem 10 mm a kamerkou na konci.

MUDr. Lukáš upřesňuje:

Dnes už kamerka na konci hadičky nebývá, jde o celý počítačový systém. Postup vyšetření i technika se stále posouvají kupředu tak, aby poskytovaly co nejpřesnější výsledky a pacienta co nejméně zatěžovaly.

Díky optickému zařízení může lékař sledovat, jak vypadají sliznice všech orgánů. Vnitřkem hadice vede tenký kanálek, kterým může v případě potřeby zavádět různé pracovní nástroje potřebné k odběrům tkáně pro histologické vyšetření. Část problémů v trávicím traktu tak lékař může odstranit hned během vyšetření.

Během gastroskopie je možné:

  • odstranit polypy
  • zastavit krvácení
  • vytáhnout cizí těleso
  • vyléčit jícnové varixy
  • zavést žaludeční balónek

Nepříjemné pocity zmírníte klidem a volným dýcháním

Gastroskopické vyšetření bývá při běžném průběhu bezbolestné. Můžete cítit lehký tlak v krku, nafouknuté břicho nebo nutkání k říhání. Občas je totiž nutné poslat dolů hadičkou trochu vzduchu, aby se žaludek roztáhl a sliznice byla lépe viditelná. Vyšetření může být trochu nepříjemné kvůli dávicímu reflexu, který gastroskop zavedený v jícnu vyvolává. Tyto pocity je však možné zmírnit celkovým zklidněním a pomalým dýcháním nosem.

Co vás po vyšetření čeká?

Samotné vyšetření obvykle trvá 5–20 minut. Pokud probíhá bez uspání (analgosedace), odcházíte ihned domů. Pokud zvolíte variantu za asistence anesteziologa, odveze vás sestra ještě na 1–2 hodiny do tzv. odpočinkové místnosti na dospání. Protože sedativa vyvolávají ospalost a je zakázané pod jejich vlivem řídit, zajistěte si raději odvoz domů.

Znovu jíst a pít můžete zhruba za 30 minut,

dodává profesor Lukáš.

Základní výsledky gastroskopie zjistíte záhy po vyšetření. Pokud lékař během procedury odebral vzorek sliznice, na finální verdikt si budete muset počkat asi 7 dní.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Dieta a příprava před kolonoskopií

Příprava na gastroskopii a důležitá režimová opatření

Sdělte lékaři svůj zdravotní stav

Před vyšetřením byste měli lékaře informovat o všech lécích, které pravidelně užíváte. Poradí vám totiž, které z nich si můžete vzít až po gastroskopii, a které byste naopak měli spolknout hned ráno.

Většinou se zcela vynechávají medikamenty ovlivňující srážlivost krve, léky na cukrovku (v závislosti na jejím aktuálním stavu) a preparáty s kyselinou acetylsalicylovou. Naopak nemusíte vysazovat léky regulující srdeční činnost. Pokud je užijete 3 hodiny před vyšetřením a zapijete je jen trochou vody, průběh gastroskopie to nijak neovlivní.

S užíváním léků se pojí i váš aktuální zdravotní stav. Pokud trpíte cukrovkou, epilepsií, astmatem, ischemickou chorobou srdeční nebo jiným závažnějším onemocněním, měl by to váš gastroenterolog předem vědět.

Informujte lékaře o alergii na léky

Pokud máte alergii na některé léky, ještě před vyšetřením tuto informaci sdělte lékaři nebo zdravotní sestře.

Co ještě musíte lékaři před gastroskopií sdělit?

  • Trpíte zvýšeným sklonem ke krvácení i při malých poraněních.
  • Prodělali jste zánět srdeční nitroblány.
  • Máte náhradu srdeční chlopně nebo umělou cévní náhradu.
  • Máte zavedený kardiostimulátor nebo defibrilátor.
  • Jste těhotná.
  • Trpíte chronickým onemocněním plic, srdce, jater či ledvin
  • Nosíte zubní protézu.

Vyjímatelné zubní protézy, prosím, před vyšetřením sejměte,

připomíná profesor Lukáš.

Pár hodin nejezte

Minimálně 6–8 hodin před plánovanou gastroskopií nic nejezte ani nepijte. Pokud máte vyšetření naplánované na ráno, přijďte na lačno. Jestliže vám gastroskopii budou lékaři provádět až odpoledne, můžete za dopoledne vypít malé množství vody nebo jiného čirého neslazeného nápoje. Minimálně 3 hodiny před gastroskopií však už nic nepijte.

Zapomeňte na cigarety

Několik hodin před vyšetřením byste neměli kouřit. Sliznice bývá klidnější a vy snížíte riziko nepříjemného škrábání v krku.

Pohodlně se oblečte

Pohodlný oděv minimalizuje nepříjemné pocity a pomůže vám gastroskopii lépe zvládnout. Místo upnutého oblečení, které má tendenci škrtit v pase nebo v oblasti hrudníku, raději zvolte něco volnějšího. Řetízek i náušnice nechte doma. Těsně před gastroskopií vás zdravotní sestra vyzve i k sundání brýlí.

Pokud vás gastroskopie brzy čeká, přejeme vám hladký průběh a jen ty nejlepší výsledky.

Za spolupráci velmi děkujeme týmu z klinického centra Iscare v čele s profesorem MUDr. Milanem Lukášem, CsC.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Mgr. Šárka Jirchářová

Mgr. Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Share via
Send this to a friend