BezHladovění.cz

MUDr. Hana Mojžíšová: 80 % nemocí souvisí s kvalitou jídla

Získala praxi v interním lékařství i na obezitologické klinice. Nakonec paní doktorka zakotvila u prevence, kde vidí největší smysl. A to u dětí, nastávajících maminek i žen po menopauze. Objevte její rady pro notorické dietáře i ty, kdo zatím žádný problém nepociťují.

1.     Co přivede interní lékařku na dráhu výživové poradkyně?

Necítím se být tak úplně jen výživovou poradkyní, neboť výživa je jedna z dílčích složek životosprávy, lifestylu či jak to nazveme. Medicínská praxe dává mému pohledu na tuto problematiku jiný rozměr.

Proč tedy nyní poradenství a ne léčebná praxe? Mou životní filosofií je snažit se problémům předcházet či alespoň je včas začít řešit a takto dnešní medicína nastavená není. Čím jsem starší, tím mě tento přístup ke klientům, ale i vlastnímu životu, více naplňuje.

2.     Vaše motto zní: „Kdo chce mít fit kondici, zdraví i postavu, měl by se naučit správně jíst.“ Jak to, že neumíme jíst od přírody? Zvířata to dokážou…

Ano, zvířata mají instinkty, které jim umožňují přežít. My žijeme čím dál tím více odtrženi od přírody, od vnímání potřeb svého těla. Doba je rychlá, žádá si i rychlých způsobů řešení problémů. Toto je v přímém rozporu k tomu, co v dlouhodobém horizontu života potřebujeme.

Velká změna nastala v uplynulých cca 20 letech s nástupem digitalizace, internetu, sociálních sítí, přemíry informací, nutnosti žít online, mnohdy závislosti na našich mobilech, PC apod.

To, co jsme předpokládali, že nám usnadní a zjednoduší komunikaci ve světě, nás zavalilo a odvedlo od reálných vztahů s našimi blízkými. Odtrhlo nás i od schopnosti vnímat, co pro naplnění svého života potřebujeme – jídlo, vzduch, pohyb, vztahy, samozřejmě i práci. Ale biologické potřeby jsou na místě č. 1.

3.     S jakými problémy či cíli vás klienti nejčastěji vyhledávají?

Jsem ráda, že se na mě obracejí často mladí lidé, kteří, jak jsem naznačila, se tak trochu ztratili ve svém životě, kde převážila práce a přestali se navzdor mládí cítit dobře. Přišla do jejich života únava, nedostatek energie, někdy pár kg navíc, poruchy spánku a někdy i nemoc.

Další skupinou jsou ti, kteří chtějí zhubnout, ale většinou jsem jejich x tou zastávkou v redukční turistice, či jak říkají, poslední záchranou, když zjistí, že moderní diety již pro ně nejsou vhodné či nefungují.

No a pak ti, kteří mají různá onemocnění, kde by kvalitní strava či spíše životospráva měla být součástí terapie. Některá onemocnění vyžadují řadu potravních omezení často protichůdných s jinými režimy u dalších chorob. Takže hledáme společně kvalitu, chuť a kompromis ve stravování.

4.     Často oponujete „jídelníčky na míru“ vytvořené jinými kolegy. Jaké problémy tam nejčastěji nacházíte?

Nemám potřebu komentovat cizí doporučení, mám svůj zavedený systém, který pro klienta zcela individualizuji. Obecně řečeno jídelníčky na míru jsou dle mého názoru příliš energeticky restriktivní, dlouhodobě neudržitelné, bez pestrosti, s řadou omezení, často s vynecháváním řady živin, mnohdy s hladem, nervozitou, zkrátka nepohodou pro konzumenta.

Není to systém, jak bychom chtěli dlouhodobě žít. Může to být cesta k rychlému zhubnutí, které velmi často provází jojo efekt – ať dříve, či později. Nikdo se nechceme trvale omezovat.

5.     Tvoříte vy osobně pro klienty jídelníčky či jiné plány na míru? Nebo navrhujete strategii společně?

Navrhuji strategii, vysvětluji zákonitosti fungování těla, snažím se, aby klient rozuměl, co se mu děje, co dělat, aby neměl hlad či my ženy chutě na sladké. Převádím teorii do praktických doporučení. Tipy, jaké potraviny vybírat, kde je sehnat, jak kombinovat a kdy jíst.

Vždy vycházím z anamnestických dat klienta, znám jeho dosavadní způsob životosprávy a navrhuji, jak jej upravit. Navíc dle životní reality klienta – nedostatek energie, času, financí, kondice, vše je třeba zohlednit, aby doporučení byla realizovatelná.

6.     Spolupráce s vámi začíná Analýzou složení těla. Můžete tuto službu přiblížit?

Analýza složení těla je metoda měření složení tkání na principu bioimpedance, kdy jsou rozlišeny struktury dle obsahu vody. Protokol nám zobrazí množství tuku, svalové tkáně, vody, vnitřního rizikového tuku.

Výpočtem pak další hodnoty jako BMI či bazální metabolismus, metabolický věk. Doplníme o měření pasu, boku ev. kožní řasy (podkožní tuk). Získáme tak výchozí data, která klientovi ukáží, co je v těle v ev. nadbytku či nedostatku a při dalších kontrolních měřeních vidíme efektivitu nastavených změn.

7.     Nabízíte také službu asistence při nákupu zdravých potravin. Těší se oblibě? Jak probíhá?

Někteří klienti tuto službu využívají, aby rychleji pronikli do problematiky, dle čeho potraviny vybírat, jak se orientovat při čtení etiket a vůbec na které „regály“ se zaměřit a které můžeme v klidu minout. Významně se ušetří i finance, neboť nejsem velkým propagátorem superpotravin a moderních produktů obohacených tím, co je právě „in“.

8.     Kdybych se chtěla stát vaší klientkou a pár kil shodit, co čekat od první návštěvy?

Potrápím vás ještě před první návštěvou, abychom si obě šetřily čas. Požaduji vyplnění poměrně podrobného Vstupního dotazníku, kde se dotazuji na řadu věcí –  např. zdravotní data, způsob stravování v původní rodině a nyní, eventuální historii diet, vývoj hmotnosti, chuťové preference či omezení, data o fyzické aktivitě dříve a nyní, míře stresu, kvalitě spánku, kdo u vás doma nakupuje a vaří…je toho dost, abych měla před vaší první návštěvou určitou představu, kdo přichází. Pak se již při prvním setkání doptám, co potřebuji. Samozřejmostí je alespoň 5denní záznam životosprávy.

9.     Jak často doporučujete kontroly? Probíhají osobně, nebo po telefonu/Skype?

Frekvence kontrol je individuální, obvykle 1. kontrolu domlouváme po 3 týdnech, pak po měsíci. Pokud si klient si objedná balíček služeb s online poradenstvím, jsme v kontaktu, jak potřebuje. Často ještě ten den, kdy je vstupní konzultace, mi lidé píší dotazy, za pár dnů posílají ukázku nového režimu, fotí jídla či potraviny a etikety s dotazem, zda jsou vhodné, ale i se chlubí tím, co uvařili či zajímavým receptem.


Paní doktorka ve své kanceláři v Opletalově ulici v Praze

Telefonické či konzultace po Skypu praktikujeme, pokud je klient hodně zaneprázdněn či pro mimopražské či zahraniční klienty. Některé jsem nikdy neviděla (Kanada, USA, Indonésie,…či severní Morava), ale jinak své klienty znám a telefonická konzultace jen doplňuje naši spolupráci.

10. Dá se předem odhadnout, na kolik peněz hubnutí s vámi vyjde?

Ano, s klientem si domlouvám o jaký typ spolupráce má zájem a vzhledem k tomu, že neprodávám žádné zázraky na hubnutí, jsou ceny dle délky konzultace konečné a konzultace vedu osobně jen já.

Následné zasílání písemného souhrnu schůzky, receptů, různých schémat či obrázků je zahrnuto v ceně konzultace, které mám na svých webových stránkách.

11. Máte vy osobně čas vařit si zdravá jídla? Která patří mezi vaše favority?

Ano, praktikuji racionální stravu, kterou umím přizpůsobit svému režimu. Mám již vžitý systém, co nakupovat, co připravit, co objednat v restauraci, v pivnici, co jíst na rautu či na dovolené.  U nás doma většinou vaří můj manžel, který rozhodně není radikálním příznivcem „zdravé stravy“. Společně plánujeme, co připravit, kam a na co zajít do zajímavého bistra či restaurace. Baví nás to.

Moje strava není o asketizmu, stačí se cca z 80 % rozumně stravovat a do zbytku se „vejde“ zmrzlina, klobáska, kvalitní paštika, dezert, sklenka vína. Dříve jsem byla, jak se říká, „závislá na sladkém“, zejména na „těstě“, koláčcích apod.

Neustále jsem kamkoliv vozila tatranky, abych nebyla hladová. Naštěstí mám dobrou genetickou výbavu, takže jsem přes tento způsob jídla nepřibírala a diety jsem nikdy nedržela.

12. A co sporty? Jaké děláte?

V dětství jsem krátce chodila do oddílu sportovní gymnastiky, pak na tehdy moderní jazzbalet apod., ale sportovec duší jsem nikdy nebyla. Ráda chodím, takže turistika, i v horách, léta byla mou jedinou sportovní aktivitou.

Říkám „byla“, neboť úraz před 2 lety na ledovém chodníku s komplikovanou zlomeninou nohy a kotníku mi změnil život. I běžná chůze je pro mě problém, ale i přesto, že mám fyzické omezení a jsem v nevýhodné etapě života ženy, mohu stále jíst, na co jsem zvyklá a nepřibírám.

Jsem však spíš nyní krom rehabilitačních cvičení a krátkých procházek „kavárenský povaleč“.

13. Máte dvě dospělé děti. Co ony a zdravá strava?

Moje dospělé děti (25 a 33 let) jsou daleko přísnější ve své životosprávě než já sama. Vyrůstaly v době, kdy jsem tyto poměrně nově nabyté znalosti nepraktikovala (na medicíně se výživa běžně nevyučuje), takže si užily běžné stravy jako jejich vrstevníci.

Dnes je to však jinak. Syn i dcera mají životní priority jinak nastaveny, než měla moje generace – takže sport je jednou z jejich priorit, kvalitní jídlo samozřejmostí, nikoliv povinností. I dnešní doba tomu nahrává, kdy je velký zájem o to, co a kde jíme.

Bohužel však leckdo se stal na netu odborníkem a „poradcem“ či „guru“, což je velmi zrádné a matoucí. Radikalismus a zbytečná omezování bývají na škodu. To je již výsledek přeinformovanosti, anonymity a diskutabilní kvality informací, které se šíří po sítích.

14. Co byste vzkázala notorickým začátečníkům v hubnutí, kteří opakovaně selhávají v motivaci?

Zamyslete se, co jste již podnikli a v jaké životní etapě se nacházíte. Metabolismus během života nám všem bez rozdílu klesá. Kvalitní jídlo potřebujeme pro své zdraví. Uvádí se, že kolem 80 % nemocí souvisí s kvalitou stravy.

Neřešme jídelníček jen tehdy, když chceme zhubnout. Během života klesá i energie a chuť pouštět se do změn, začít se hýbat. Zvětšuje se únava, přibývají i zdravotní problémy či nutnost postarat se o rodiče, problémy v práci apod.

Čím dříve životosprávu upravíte ve svůj prospěch, tím větší získáte předpoklad zdraví, vitality, kondice v dalších letech.

Moje praxe na obezitologické klinice mi ukázala příběhy těch, kteří selhali. Ztratili zdraví, často práci, partnera někdy i samoobslužnost. Zbyla jen bolest a samota. Rozhodnutí je na nás a pro nás. Neschovávejte se za „nestíhání“. Jak se říká: „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody“

Děkujeme za spoustu inspirativních rad a vaši energii, kterou předáváte dál. Přejeme samé úspěšné a spokojené klienty 🙂

MUDr. Hana Mojžíšová: 80 % nemocí souvisí s kvalitou jídla
4.4 (88.89%) 9 hlasů

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.