BezHladovění.cz

Honza z Kitl.cz: Základem hubnutí je dobrá imunita

domácí limonáda

Zdraví v láhvi zní podtitul výrobků z podhůří Jizerských hor. Domácí limonády Kitl.cz si rychle získaly oblibu nejen milovníků zdravé stravy. A to nemluvíme o meducínce, medovině nebo bylinných mastičkách… Čtěte celý rozhovor s jednatelem firmy, Honzou Vokurkou.

Obsah článku:

1.     Značka Kitl staví na odkazu slavného doktora Kittela z podhůří Jizerských hor. Jak tento nápad vznikl?

Od počátku bylo záměrem firmy Kitl vyrábět „nápoje, které léčí, léky, které chutnají“ a spolu s chutí tak zákazníkům přinášet i určitý bonus navíc. A protože jsme z Jablonce nad Nisou, tedy pár kilometrů od rodiště slavného doktora Kittela, prolínal se odkaz na jeho památku od počátku celou naší firmou.

V době, kdy firma Kitl vznikala, byla legenda doktora Kittela do značné míry zapomenutá. Protože nejsme jeho potomci ani dědicové, rozhodli jsme o našich výrobcích psát jednoduše česky Kitl a o lékaři jako o Kittelovi.

A také část naší energie i peněz Kittelovsku vracet. Vybudovali a provozovali jsme Kittelovo muzeum, organizovali dvě kola veřejné sbírky na záchranu Kittelovska a vydali o Kittelovi několik knih.

2.     Kdyby dneska doktor Kittel žil, který z vašich produktů by ordinoval nejčastěji?

Osobně si tipuji, že Kitl Eligin BIO, který jsme vyvíjeli dva roky se špičkovými českými lékaři a vědci. Je mimochodem velmi účinný na podporu imunity. Doktor Kittel byl velmi pokrokový muž a nebál se zkoušet nové věci. Věřím proto, že by Eligin svým pacientům doporučoval.

3.     Můžete v rychlosti představit i další výrobky?

Kitl má několik produktových řad. V posledních letech nejpopulárnější jsou ovocné a bylinné sirupy. V létě osvěží Malinový, Bezový nebo třeba letošní novinka Okurka BIO. V zimě si lidé oblíbili Zázvorový a Višňový, které jsou výborné i horké a dají se dochutit kapkou alkoholu.

Dále máme v nabídce medicinální vína Kitl Šláftruňk a bylinný energetický sirup Kitl Životabudič. Nejnovější řadou v našem sortimentu pak jsou doplňky stravy, konkrétně už zmiňovaný Kitl Eligin BIO. Kapsle se silným zázvorovým extraktem na podporu imunity užívají lidé zejména v období chřipek, nachlazení nebo extrémní fyzické zátěže.

4.     Jaké máte plány do budoucna? Rozšiřovat paletu veleúspěšných Syrobů (domácích limonád)? Nebo se vydat úplně jiným směrem?

Protože rosteme velkým tempem, nestačí nám stávající výrobní prostory. V loňském roce jsme proto koupili zdevastovaný areál (tzv. brownfield) Vratislavické kyselky, který se chystáme rekonstruovat a kam se pak hodláme přestěhovat.

Vratislavická kyselka má nádhernou tradiciod roku 1862 a její záchrana má tak i rozměr kulturně historický. Počítáme, že první láhve s touto minerální vodou budou moci zákazníci ochutnat nejdříve za 3 roky.

5.     Na stránkách píšete, že každý produkt stále prochází vašima rukama. Jde to vůbec ještě při současném objemu produkce stíhat? Přeci jen už dávno neprodáváte jen v muzeu u Burku (rodném domu dr. Kittela) a okolních farmách…

Je pravda, že mýma rukama už každá láhev neprochází, to bych už nebyl schopen zvládnout. Ale opravdu každou láhev z naší výroby mají v ruce kolegové. Přeci jen na nich je spousta ruční práce, mimo jiné i zdravotně handicapovaných přátel z Domova Maxov. A věřím, že to z našich výrobků je stále cítit.

6.     Neunikla nám zajímavá spolupráce Kitl + McDonald´s. V létě byla v restauracích k mání grepová limonáda, na podzim horká zázvorová. Co vede dvě zdánlivě tak rozdílné firmy ke spojení? Nebyl to risk, že některé fanoušky ztratíte?

Tu otázku jsem si ze začátku kladl také, ale naštěstí opak je úplnou pravdou. Pro nás spolupráce s McDonald’s má dvojí význam. Jednak jejich systém kvality a požadavků na dodavatele nás posunul neskutečně nahoru, a pak i fakt, že jsme v McDonald’s vidět, je pro nás skvělá reklama. Nyní v létě mimochodem můžete v McDonald’s ochutnat naši Bio okurkovou limonádu, která má stejnou recepturu jako ta, co prodáváme v lahvích.

7.     Výrobky Kitl sesbíraly už úctyhodnou řádku ocenění. Čí uznání vás potěšilo nejvíc?

Osobně mě těší úplně všechna uznání, i od neznámých lidí na ulici. Ale v poslední době mě nejvíc potěšila informace, že naše Syroby se s úspěchem pijí doma u Karla Gotta.

8.     Část výdělků investujete zpět na dobročinnost a veřejné sbírky – například pro zvelebení Kittelova rodného kraje. Co nového v tomto směru chystáte?

Nyní 19. července v rámci Dne otevřených sudů u nás ve výrobě v Jablonci křtíme novou knihu Gustava Leutelta „Doktor Kittel“ s podtitulem „tajemná postava Jizerských hor“. Gustav Leutelt byl sudetoněmecký spisovatel, po druhé světové válce odsunutý, jehož kniha ještě nikdy nebyla přeložena do češtiny. Kromě knihy vydáváme i její audioverzi, kterou namluvil herec Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka. Všechny čtenáře na křest srdečně zveme!

9.     Naopak Liberecký kraj podporuje finančně vás a vaše výzkumy. Přispěl třeba na projekty „Kittelova apatyka“ nebo výzkum mikrofiltrace jako chemické náhrady konzervace sirupů. Můžete přiblížit, co se v rámci těchto projektů (vy)zkoumalo?

Kittelova apatyka není výzkumný projekt, je to podpora prodeje regionálních produktů mimo Liberecký kraj. Zmíněná mikrofiltrace je součást širšího vědeckého výzkumu, kdy pracujeme na výrobcích s minimem přídatných látek při zachování všech nutričně hodnotných složek. Věřím, že již příští rok budete moci tyto inovované výrobky ochutnat.

10. Na závěr jedna otázka speciálně pro BezHladovění. Hodně našich čtenářů se snaží zhubnout. Který produkt z nabídky byste jim doporučili? Přidáte i nějaký dobrý recept?

Základem při hubnutí je podle mého názoru dobrá imunita. Tělo oslabené nedostatkem energie je náchylnější k infekcím, snáze podlehne virům či bakteriím. Za cenu nemocí asi nikdo hubnout nechce. Proto bych doporučil zázvorové kapsle Eligin BIO.

Mimochodem, sám je, stejně jako ostatní naše výrobky, užívám.

Honzo, děkujeme za super popovídání a držíme palce ve všech dalších plánech 🙂

Honza z Kitl.cz: Základem hubnutí je dobrá imunita
4.1 (82.5%) 8 hlasů

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Mgr. et Mgr. Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.