BezHladovění.cz

Ketonová dieta

Ketonovou dietu řadíme mezi alternativní diety. V jiných zdrojích se můžeme též setkat s názvem Atkinsova dieta, či bezsacharidová dieta.

Tvůrce této diety, americký doktor Robert Atkins, měl svou teorii na vznik cukrovky a obezity. Byl přesvědčený, že hlavní podíl na propuknutí chorob má sacharóza (cukr) a bílá mouka. Vytvořil si proto vlastní potravinovou pyramidu, ale naspod namísto obilovin a pečiva, jak se doporučuje dnes, dal maso. V době jejího proniknutí do společnosti se stala ve Spojených státech amerických velkým hitem.

Princip účinku

Základem je snížení příjmu sacharidů pod 25 g za den. Zakázány jsou prakticky všechny sacharidové potraviny (pečivo, těstoviny, rýže, brambory, ovoce, sladkosti).  Naopak neomezená je konzumace tučného masa, vysokotučných mléčných výrobků, másla a některých druhů zeleniny.

Ketonová dieta napodobuje v organismu změny spojené s hladověním. Pracuje na principu využívání ketolátek jako hlavního zdroje energie. Ketolátky jsou látky vznikající rozkladem tuků za určitých podmínek, a to především v průběhu hladovění. Využívá je z toho důvodu, že tělu nedopřáváme dostatečné množství sacharidů, které za normálních okolností slouží jako zdroj energie číslo jedna.

Organismus stačí pouze v krátkém časovém období vyčerpat omezené zásoby sacharidů uložené v podobě glykogenu, navíc tím navodí silné odvodnění. Efekt diety je spojen se sníženou chutí k jídlu, tu podporuje i větší příjem bílkovin, které mají velký sytící účinek. Výsledkem je díky pocitu sytosti snížený celkový přísun jídla a redukování hmotnosti.

Povolené potraviny při ketonové dietě

  • Libové maso (drůbeží, králičí, hovězí, zvěřina)
  • Ryby
  • Vejce
  • Mléčné výrobky (jogurty, sýry, mléo, tvaroh)

  • Zelenina

  • Proteinové výrobky

  • Ořechy a semínka

  • Kvalitní hořká čokoláda s minimem 75 % kakaa

  • Avokádo

  • Citrón

  • Rostlinné nerafinované oleje

  • Voda

Zakázané potraviny při ketonové dietě

  • Brambory
  • Obiloviny
  • Některé luštěniny
  • Sladkosti a cukrovinky
  • Slané pochutiny
  • Výrobky z bílé i celozrnné mouky
  • Káva
  • Alkohol
  • Sladké nápoje
  • Ovoce
  • Sladká zelenina jako je mrkev či červená řepa

Příklad jídelníčku ketonové diety 

Snídaně: Míchaná vejce se zeleninovou oblohou.

Svačina I.: Bílý jogurt.

Oběd: Dýňová polévka. Losos na másle se salátem z rukoly.

Svačina II.: Sýrový talíř.

Večeře: Rajčata s mozarellou pokapaná olivovým olejem.

Recept?

Při ketonové dietě si můžete dopřát například oblíbený salát caprese. Na plátky nakrájejte rajčata s mozzarelou a obložte si jimi talíř. Navrch pokapejte trochou olivového oleje a zdravá večeře podle ketonové diety je na světě! Na pečivo však tentokrát zapomeňte.

Zdravotní důsledky

Ketonová dieta se nehodí pro každého! Rozhodně je nevhodná pro jedince s metabolicky podmíněnými onemocněními (cukrovka, dyslipidémie = porucha metabolismu tuků), kde by lačnění a zároveň dieta s vyšším množstvím tuků mohla velmi rozhodit fungování organismu.

Přestože škodlivé působení krátkodobě praktikované ketonové diety nebylo prokázáno, jistá rizika zde hrozí. Z pohledu dlouhodobé konzumace takovéto stravy, zvyšuje dieta riziko chorobných změn na cévách. K pozdějším vedlejším účinkům se hlásí ledvinové kameny (5-6%, z vysokého příjmu bílkovin), dyslipidémie a zácpa. Zácpa je mimo jiné obvyklou komplikací diety způsobená nízkým obsahem vlákniny.

Jaké jsou výhody ketonové diety?

  1. Rychlá ztráta nadbytečných kilogramů
  2. Pocit nasycení
  3. Pravidelný jídelní režim (4-5 porcí denně)
  4. Preference zdravých potravin

Nevýhody ketonové diety

  1. Rychlé odvodňování v důsledku vysokého příjmu bílkovin a ztráty glykogenu – hrozba dehydratace
  2. Nevhodné pro lidi s cukrovkou, dislipidémií či jinými metabolickými onemocněními
  3. Jednotvárný jídelníček
  4. Riziko poškození ledvin
  5. Riziko kardiovaskulárních onemocnění v důsledku zvýšené konzumace tuků
  6. Jojo efekt
  7. Nevyvážená strava
  8. Nedostatek základních živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek
  9. Nárazovité chutě na sladké

Krátkodobé držení diety (max. 1 měsíc) je vhodnější, dlouhodobé se nedá ani doporučovat. Mezi námi nám zas tak neublíží, když z potravy vynecháme „zakázané“ sladkosti, obsahující často velké množství tuku. Z potravin je lepší vyhýbat se příliš tučným masům (vepřová krkovice, salámy, atd.) a preferovat libovější druhy. Pokud už se rozhodnete ketonovou dietu praktikovat, je lepší se poradit s odborníky, aby vám ve stravě pokud možno nic nechybělo.

Víte, že s ketonovou dietou zhubla například i Dáda Patrasová?

Reference

  • BROŽOVÁ, Klára a Jan HADAČ. Ketogenní dieta. Neurologie pro praxi. Konice: Solen, 2013, roč. 14, č. 2.
  • GINTER, Emil. Vyberte si zázračnú diétu. Vesmír. Praha: Euromedia Group, 2010, roč. 89, č. 12.
  • KABRNOVÁ-HLAVATÁ, Karolína. Glykemický index. Sestra v diabetologii. Praha: GEUM, 2007, roč. 3, č. 2.
  • KOLNÍKOVÁ, Miriam a Pavol SÝKORA. Ketogénna diéta – Alternatívna liečba farmakorezistentnej epilepsie. Neurologie pro praxi. 2005, roč. 6, č. 3.
Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.

reklama