BezHladovění.cz

Ketonová dieta

Ketonovou dietu řadíme mezi alternativní diety. V jiných zdrojích se můžeme též setkat s názvem Atkinsova dieta, či bezsacharidová dieta.

Tvůrce této diety, americký doktor Robert Atkins, měl svou teorii na vznik cukrovky a obezity. Byl přesvědčený, že hlavní podíl na propuknutí chorob má sacharóza (cukr) a bílá mouka. Vytvořil si proto vlastní potravinovou pyramidu, ale naspod namísto obilovin a pečiva, jak se doporučuje dnes, dal maso. V době jejího proniknutí do společnosti se stala ve Spojených státech amerických velkým hitem.

Princip účinku

Základem je snížení příjmu sacharidů pod 25 g za den. Zakázány jsou prakticky všechny sacharidové potraviny (pečivo, těstoviny, rýže, brambory, ovoce, sladkosti).  Naopak neomezená je konzumace tučného masa, vysokotučných mléčných výrobků, másla a některých druhů zeleniny.

Ketonová dieta napodobuje v organismu změny spojené s hladověním. Pracuje na principu využívání ketolátek jako hlavního zdroje energie. Ketolátky jsou látky vznikající rozkladem tuků za určitých podmínek, a to především v průběhu hladovění. Využívá je z toho důvodu, že tělu nedopřáváme dostatečné množství sacharidů, které za normálních okolností slouží jako zdroj energie číslo jedna.

Organismus stačí pouze v krátkém časovém období vyčerpat omezené zásoby sacharidů uložené v podobě glykogenu, navíc tím navodí silné odvodnění. Efekt diety je spojen se sníženou chutí k jídlu, tu podporuje i větší příjem bílkovin, které mají velký sytící účinek. Výsledkem je díky pocitu sytosti snížený celkový přísun jídla a redukování hmotnosti.

Povolené potraviny při ketonové dietě

  • Libové maso (drůbeží, králičí, hovězí, zvěřina)
  • Ryby
  • Vejce
  • Mléčné výrobky (jogurty, sýry, mléo, tvaroh)

  • Zelenina

  • Proteinové výrobky

  • Ořechy a semínka

  • Kvalitní hořká čokoláda s minimem 75 % kakaa

  • Avokádo

  • Citrón

  • Rostlinné nerafinované oleje

  • Voda

Zakázané potraviny při ketonové dietě

  • Brambory
  • Obiloviny
  • Některé luštěniny
  • Sladkosti a cukrovinky
  • Slané pochutiny
  • Výrobky z bílé i celozrnné mouky
  • Káva
  • Alkohol
  • Sladké nápoje
  • Ovoce
  • Sladká zelenina jako je mrkev či červená řepa

Příklad jídelníčku ketonové diety 

Snídaně: Míchaná vejce se zeleninovou oblohou.

Svačina I.: Bílý jogurt.

Oběd: Dýňová polévka. Losos na másle se salátem z rukoly.

Svačina II.: Sýrový talíř.

Večeře: Rajčata s mozarellou pokapaná olivovým olejem.

Recept?

Při ketonové dietě si můžete dopřát například oblíbený salát caprese. Na plátky nakrájejte rajčata s mozzarelou a obložte si jimi talíř. Navrch pokapejte trochou olivového oleje a zdravá večeře podle ketonové diety je na světě! Na pečivo však tentokrát zapomeňte.

Zdravotní důsledky

Ketonová dieta se nehodí pro každého! Rozhodně je nevhodná pro jedince s metabolicky podmíněnými onemocněními (cukrovka, dyslipidémie = porucha metabolismu tuků), kde by lačnění a zároveň dieta s vyšším množstvím tuků mohla velmi rozhodit fungování organismu.

Přestože škodlivé působení krátkodobě praktikované ketonové diety nebylo prokázáno, jistá rizika zde hrozí. Z pohledu dlouhodobé konzumace takovéto stravy, zvyšuje dieta riziko chorobných změn na cévách. K pozdějším vedlejším účinkům se hlásí ledvinové kameny (5-6%, z vysokého příjmu bílkovin), dyslipidémie a zácpa. Zácpa je mimo jiné obvyklou komplikací diety způsobená nízkým obsahem vlákniny.

Jaké jsou výhody ketonové diety?

  1. Rychlá ztráta nadbytečných kilogramů
  2. Pocit nasycení
  3. Pravidelný jídelní režim (4-5 porcí denně)
  4. Preference zdravých potravin

Nevýhody ketonové diety

  1. Rychlé odvodňování v důsledku vysokého příjmu bílkovin a ztráty glykogenu – hrozba dehydratace
  2. Nevhodné pro lidi s cukrovkou, dislipidémií či jinými metabolickými onemocněními
  3. Jednotvárný jídelníček
  4. Riziko poškození ledvin
  5. Riziko kardiovaskulárních onemocnění v důsledku zvýšené konzumace tuků
  6. Jojo efekt
  7. Nevyvážená strava
  8. Nedostatek základních živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek
  9. Nárazovité chutě na sladké

Krátkodobé držení diety (max. 1 měsíc) je vhodnější, dlouhodobé se nedá ani doporučovat. Mezi námi nám zas tak neublíží, když z potravy vynecháme „zakázané“ sladkosti, obsahující často velké množství tuku. Z potravin je lepší vyhýbat se příliš tučným masům (vepřová krkovice, salámy, atd.) a preferovat libovější druhy. Pokud už se rozhodnete ketonovou dietu praktikovat, je lepší se poradit s odborníky, aby vám ve stravě pokud možno nic nechybělo.

Víte, že s ketonovou dietou zhubla například i Dáda Patrasová?

Reference

  • BROŽOVÁ, Klára a Jan HADAČ. Ketogenní dieta. Neurologie pro praxi. Konice: Solen, 2013, roč. 14, č. 2.
  • GINTER, Emil. Vyberte si zázračnú diétu. Vesmír. Praha: Euromedia Group, 2010, roč. 89, č. 12.
  • KABRNOVÁ-HLAVATÁ, Karolína. Glykemický index. Sestra v diabetologii. Praha: GEUM, 2007, roč. 3, č. 2.
  • KOLNÍKOVÁ, Miriam a Pavol SÝKORA. Ketogénna diéta – Alternatívna liečba farmakorezistentnej epilepsie. Neurologie pro praxi. 2005, roč. 6, č. 3.
Ketonová dieta
1.5 (30.91%) 22 hlasů

Mgr. Sandra Figalová

Mgr. Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.