BezHladovění.cz

Jana a David z Naše kaše radí: Jak na zdravou snídani i svačinu

Naše kaše David a Jana

Usměvavý pár Jana a David nedá dopustit na zdravé snídaně. Hlavně ty společné. Jedli a vařili spolu tak dlouho, až vznikl projekt Naše kaše. Díky němu můžete rychle zdravě snídat nebo svačit i vy.

Hodně výživových poradců radí teplé snídaně – zrovna třeba kaše. Souhlasíte? Jaké výhody teplých snídaní vidíte vy?

Maximálně souhlasíme, dopřát žaludku po ránu něco teplého je úžasné. Kaše vás krásně probudí a nastartuje metabolismus. Taková snídaně vám prostě „zažehne vnitřní oheň“. Tahle symbolika se nám moc líbí.

Není to tak dávno, co bylo zatápění v kamnech první věcí, kterou lidé doma po ránu dělávali, aby nezmrzli. Teď už to za ně zvládá ústřední topení 🙂

Ale rozehřát po ránu své vlastní tělo, je pořád jen a jen na nás samotných.


Křupavý fík

A k tomu se právě teplá kaše skvěle hodí. A kdybyste neměli zrovna chuť na kaši, výborná hřejivá snídaně je i polévka.

Kaše i polévky mají navíc tu výhodu, že se dají připravit ze široké škály pestrých a  kvalitních ingrediencí, takže tělo hned na začátku dne pěkně vyživíte a ještě máte jistotu, že se vám taková snídaně nikdy neomrzí, protože hledat nové a nové kombinace můžete donekonečna.

A pokud na teplé jídlo k snídani nejste zvyklí, dejte tomu pár dní a uvidíte, že tomu propadnete. Podzim a zima je k tomu navíc ideální sezóna.

Co studené snídaně? Jak se vám osvědčily?

Tomu už jsme opravdu úplně odvykli, studenější snídaně si dáme, jen když je v létě hodně teplo. A většinou je to taky kaše, ale nevařená, my jí říkáme „přesnocka“. Necháme vločky namočené několik hodin a ony pěkně změknou a začnou fermentovat a tím trošku zesládnou.

3 naše kaše
Podzimní Naše kaše

Nejlepší je přidat ovoce – ideálně „ze zahrádky“,  oříšky, semínka, jogurt či mléko – rostlinné nebo živočišné a máte vystaráno. My si třeba jemněji namleté vločky bereme pro jistotu kamkoliv sebou, protože i když jdeme někam na hotelovou snídani, můžeme si z nich udělat základní kaši: jen zalijeme horkou vodou, a pak si přidáme cokoliv, co je v nabídce. Nasladko nebo naslano.

Skvěle chutná třeba vločková kaše s brynzou a pažitkou.

Nabízíte slané i sladké kaše v krabičkách. Kdy kromě snídaně se vyplatí je jíst? Hodí se krabičky třeba i na výlet?

My jsme je zamýšleli právě svačinově, tu snídani ať si radši každý udělá pořádnou teplou doma. Naše sladké kaše jsou vlastně takové zdravé svačinové dobroty a ty slané jsou spíš pomazánky, jejichž základem jsou nejrůznější luštěniny. Na výlety, do školy nebo do práce jsou ideální.

Ty sladké můžete jíst jen tak a ty slané chutnají skvěle jako dip, pomazánka nebo třeba náplň do wrapu. My si je sebou často bereme jen tak ve skleničce a pak do nich namáčíme zeleninu nakrájenou na tyčinky nebo nějaké krekry. A když máme víc času, připravujeme si z nich „sebáče“ právě ve formě wrapů nebo sendvičů, které obkládáme ještě spoustou zeleniny.

Vaše sladké kaše tedy jde jíst za tepla i za studena?

Myslím, že nejlépe chutnají vlažné, tedy trošku odstáté po vyndání z ledničky. A ony právě takovouhle pěknou teplotu získají v tom batohu, tašce nebo kabelce, když je někam vezmete sebou. K ohřívání je moc nedoporučujeme, ve skleničkách se skrývá vlastně už chuťově a konzistenčně vyladěný dezert a ohřátí by tomu moc neprospělo.

Z chuťových kombinací a použitých surovin ale můžete získat právě spoustu inspirace k těm svým vlastním ranním kaším.

Pokud si nejste úplně jistí, jak využít božské jáhly, kukuřičnou polentu nebo jedinečný amarant, Naše kaše vás přesvědčí, že se vyplatí naučit se s nimi pracovat.

Hodně lidí s trávicími problémy si pochvaluje bezlepkové snídaňové kaše. Prý zklidňují střevní záněty a celkově upravují zažívání. Máte podobnou zkušenost?

Nemáme přímo zkušenost se střevními záněty, ale omezení lepku můžeme určitě všemi deseti doporučit komukoliv. Když se rozhodnete omezit lepek, budete muset být v jídle mnohem kreativnější a automaticky se vyhnete spoustě nezdravého jídla, které ho často obsahuje.

Zjednodušeně: prostě se v rychlosti nebudete moct zaplácnout rohlíkem, začnete si jídlo plánovat, připravovat svačiny. Objevíte nové chutě a potraviny. A to je něco, co vám většinou může jen prospět.

Pozor jen na různé bezlepkové potraviny, které jsou jen vysoce průmyslově zpracované napodobeniny těch běžných.

Týká se to hlavně pečiva a různých sušenek. Tam kolikrát najdete pěkný chemický koktejl, aby byl výsledek co nejpodobnější pšeničnému originálu. To je úplně slepá ulička.

Když chcete omezit lepek, hledejte mezi základními potravinami. Objevíte jáhly, pohanku, různé druhy rýže, slzovku, quinou nebo čirok. Ze všech se dají vykouzlit úžasná a chutná jídla naslano i nasladko.

Díky tomu, že je začnete pravidelně zařazovat do jídelníčku, se logicky budete cítit líp, vaše tělo bude vyživenější, zvýšíte přísun vlákniny a to se pozitivně projeví právě na zažívání.

V nabídce máte sladké kaše a slané pomazánky. Která sladkost se těší největší oblibě?

Nejoblíbenější je Kokočoko sen. Už podle názvu asi tušíte složení: kokos, 70% čokoláda. A základem je naturální rýže, vše sladíme datlemi a nechybí vanilka.

A slaná pomazánka?


Náš hummus

Tam je to hodně vyrovnané. Máme výborný humus! Cizrna, skvělé tahini, olivový olej a umeocet. Nejsou v něm žádné škroby nebo jiná zahušťovadla. Přesto je pořádně hustý.

Máme jeden s pažitkou a druhý s pořádnou porcí římského kmínu. Se vší pokorou tvrdíme, že se mu jiný nevyrovná 🙂

Hrách je hodně opomíjená bílkovinová bomba. Z něj vaříme Hráškovou pomazánku s pažitkou. A milovníci východních chutí si oblíbili Kari pomazánku s mrkví, červenou čočkou a kokosovým mlékem.


Hrášková pomazánka

Vše máme čerstvé, bez pasterace a to se na chuti projevuje pozitivně.

Jak a kde vybíráte suroviny do vašich kaší?

Až na dvě výjimky máme vše v bio kvalitě. Našimi hlavními dodavateli jsou ProBio, Country life nebo Bionebio. Kořením nás zásobuje hlavně Sonnentor a čerstvou zeleninu hledáme v českých bio luzích a hájích.

Reagujete v nabídce i na konkrétní požadavky zákazníků? Zaujala nás třeba sladká dobrota pro „nekousavé“…

Reagujeme hlavně na naše vlastní potřeby. Několikrát se nám osvědčilo, že když něco na trhu chybí nám samotným, má smysl se do toho pustit, protože je to asi právě ta „díra“, která potřebuje zaplnit. Takže právě tato kaše pro „nekousavé“ byla mimo jiné i naše potřeba vyrobit něco pro děti, co jim bude chutnat – i když to nebude plné cukru, barviv nebo aromat.

Nabídka pokrmů pro děti je pro nás velká samostatná kapitola, která by vydala na dlouhé povídání. Naší dcerce třeba nekupujeme v běžných supermarketech sušenky, sladké pečivo, ochucené jogurty nebo různá pitíčka a pro spoustu lidí jsme spíš exoti nebo přímo tyrani než rodiče myslící na zdraví vlastního dítěte.

Málokdo pochopí, že si raději něco upečeme doma, jogurt dochutíme čerstvým ovocem a pijeme prostě vodu. A když už výjimečně něco „na zub“ kupujeme v obchodě, připlatíme si rádi za kvalitu, i přesto, že stojí několikrát víc než by stála konvence.

Můžeme vás potkat někde i osobně? Třeba na farmářských trzích?

Kromě toho, že jsme si „vypiplali“ Naše kaše si teď taky s velkou radostí „vypipláváme“ dvě dcerky, takže co to jen jde, věnujeme se jim, a tak na akce chodíme už jen výjimečně a upřednostňujeme ty, na kterých je i vyžití pro děti. Nejblíže se teď chystáme připravovat občerstvení na dětském festivalu KUK, který bude v lednu v Cirqueonu v Nuslích.

Těší nás, že rodiče malých dětí oceňují, když nabízíme na takové akci zdravé občerstvení a nemusejí kupovat párky v rohlíku nebo nějaká přeslazená cukrátka, kterých jsou některé akce pro děti plné.

Na farmářské trhy jsme chodívali první roky existence Našich kaší a měli jsme to tam moc rádi. Bylo k nezaplacení vyslechnout si tu zpětnou vazbu na naše výrobky osobně. Nadšené reakce vám vždycky dodají spoustu energie k další práci v rodinném podnikaní, když jste na to jen dva. A ty negativní vás zase pěkně „hecnou“.

Navíc takhle velmi rychle zjistíte, jestli je o vaše výtvory zájem. Takže komukoliv, kdo by chtěl začít podnikat s jídlem nebo nápoji doporučujeme, ať si jsou se svými výrobky napřed stoupnout na nějaký trh.


Pažitkový hummus

V roce 2015 jste se zúčastnili Mistrovství světa ve vaření kaše ve Skotsku. Co vás tam nejvíc zaujalo?

Asi největším překvapením bylo, že většina ze soutěžících byli vitální chlapíci kolem šedesátky. To byl pro nás nevyvratitelný důkaz, že kaše jsou dobrá cesta 🙂

Byli to často sportovci nebo výživoví odborníci a na pořádnou snídani nedali dopustit. Několikanásobný mistr světa ve vaření kaší, kterého jsme tam potkali, byl takový hodně potetovaný, svalnatý a fousatý „mořský vlk“ a každé to vítězství si nechal vytetovat na ruku. Takže jestli jste měli doteď pocit, že kaše jsou něco „pro slečinky na dietě“, tak na to zapomeňte. Světoví šampióni v této kategorii jsou pořádní chlapáci.

V roce 2017 jste vydali kuchařku Naše hustý kaše. Proč by si ji měli čtenáři přečíst/koupit?

Protože uvařit si ráno čerstvou kaši není žádná věda a s pár triky se to dá zvládnout i hodně rychle.

Často nám zákazníci říkají, že nevědí, jak na to, že nechtějí být u plotny půl hodiny.

Ale tak to není. Vše to v kuchařce vysvětlujeme. V receptech používáme ovesné vločky, jáhly, pohanku nebo kroupy. Tím zase dokazujeme, že ranní kaši s celých zrn se nikdy nevyrovná nějaká instantní extrudovaná, kterou jen zalijete horkou vodou. Knížka je tedy nejen plná receptů, ale taky návodů a triků, jak s nejrůznějším „zrním“ pracovat a čím potom ty kaše dobře a zdravě dochutit.

V září 2019 jste se stali certifikovanými výrobci biopotravin. Co všechno jste pro to museli udělat? Co se mění ve vaší výrobě?

Většina surovin byla v BIO kvalitě vždycky. Ve výrobě se tím tedy nezměnilo téměř nic. Pro nás vedla cesta k bio certifikátu především velkou horou papírování, ke kterému se David odhodlal a zdárně to dotáhl.

Jak celkově hodnotíte rok 2019 za Naše kaše?

Rok 2019 byl plný úžasných změn a novinek. Přinesl nám hlavně krásnou a zdravou dcerku Rozálku. Přestěhovali jsme se do vlastní provozovny a díky větším prostorám jsme mohli objednat palety se skleničkami, dát sbohem plastovým krabičkám a radostně přejít do skla. A s tím souviselo i vyřízení všech oficialit k vysněnému BIO razítku.

Prozradíte další plány Našich kaší?

V hlavě máme pár novinek, které bychom mohli vypustit ven na začátku příštího roku. Jsou to různé dobroty, kterými si budete moct zpestřit svou ranní kaši. Ale jako každý rok našim hlavním plánem zůstává především příprava zdravého a kvalitního jídla bez jakýchkoliv kompromisů. Ať už jde o naše klasické produkty nebo čerstvé jídlo na různých akcích.

Děkujeme za úžasné povídání a spoustu cenné inspirace. Ať nové produkty chutnají a akce se povedou 🙂

Jana a David o projektu Naše kaše

Naše kaše jsou mladá rodinná minimanufaktura sídlící na břehu řeky Berounky. Čerstvé kaše a luštěninové pomazánky tam s čistým svědomím a láskou k přírodě vaří manželé Jana a David.

„Rozčilovaly nás průmyslově zpracované potraviny prapodivného složení,“

říkají Jana s Davidem, a tak se rozhodli vyrábět vše čerstvé, bez následné pasterace. Jejich výrobky jsou plné zdraví prospěšných ingrediencí, jsou veganské a bezlepkové, neobsahují rafinovaný cukr, soju ani chemické konzervanty, zahušťovadla nebo zkrášlovadla. Zárukou nejvyšší kvality je BIO certifikát.

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.

Share via
Send this to a friend