BezHladovění.cz

3 recepty z bílého chřestu

Bílý chřest je pravděpodobně méně známý než ten zelený, nicméně je stejně chutný. Chřest nemůže žádné jídlo zkazit, naopak. Je výborný jako příloha i hlavní chod. Vyzkoušejte s námi rizoto v jarním stylu, chřestovou polévku a zapečené těstoviny!

Jarní chřestové rizoto s mladým hráškem a zelenými bylinkami

Ingredience:

  • 200 g rýže
  • 300 g bílého chřestu
  • 300 g hrášku
  • 1 jarní cibulka
  • 80 ml bílého vína
  • 750 ml vývaru (dle potřeby)
  • 40 g másla
  • Hrst zelených bylinek
  • Citrónová kůra
  • Sýr na posypání
  • Čerstvě mletý pepř

Příprava:

  1. Na másle orestujeme jarní cibulku, poté k ní přidáme rýži a důkladně promícháme.
  2. K rýži přilijeme bílé víno a necháme ho několik minut vstřebat.
  3. Jakmile se víno vstřebá, přidáme k němu naběračku vývaru a opět jej necháme absorbovat.
  4. Takto podlijeme rýži ještě několikrát, protože rizoto by mělo mít krémovou konzistenci.
  5. Dále do něj přidáme nakrájený chřest, osolíme ho a opepříme ho.
  6. Až bude chřest měkký, dáme ho do hrnce spolu s hráškem a podle potřeby můžeme mírně podlít.
  7. Pokrm odstavíme tehdy, když bude rýže tak akorát na skus.
  8. Na závěr do rizota přidáme všechny jemně posekané bylinky, citrónovou kůru, sýr a zbylou polovinu másla.
  9. Vše společně promícháme a před servírováním necháme rizoto chvilku odpočinout.

Tip! K rizotu je vhodný například opečený losos nebo krůtí steak.

chřestové rizoto

Chřestová polévka

Ingredience:

  • 700 g chřestu (pro barvu můžeme použít mix zeleného a bílého)
  • 1,2 litru vývaru
  • 3 jarní cibulky
  • 2 řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Rostlinný olej

Příprava:

  1. Na malém množství řepkového oleje orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, jarní cibulku a řapíkatý celer.
  2. Vše restujeme do měkka několik minut.
  3. Chřest zbavíme dřevnatých konců, oloupeme škrabkou a ořízneme oschlé konce.
  4. Nakrájíme ho na tenká kolečka a přidáme k němu ostatním ingrediencím do hrnce.
  5. Po chvilce vše zalijeme vývarem a vaříme zhruba 20 minut.
  6. Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a dochutíme kořením.

chřestová polévka

Náš tip! Pro lepší chuťový zážitek můžeme hlavičky chřestu ušetřit a přidat do hrnce až na závěr. Polévku podáváme s opečenou celozrnnou bagetou pokapanou olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem. Na ozdobu můžeme použít chřest zelený.

Zapečené těstoviny s chřestem

Ingredience:

  • 300 g celozrnných těstovin
  • 400 g bílého chřestu
  • 200 ml smetany
  • 60 g strouhaného sýra
  • 4 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • Máslo
  • Sůl
  • Pepř

těstoviny zapečené s chřestem

Příprava:

  1. Chřest očistíme, zbavíme dřevnatých konců a podusíme zhruba 20 minut v páře.
  2. Špičky chřestu si dáme na stranu.
  3. V míse prošleháme vejce se smetanou a nastrouhaným sýrem.
  4. Vše osolíme, opepříme a na závěr promícháme.
  5. Ve vedlejším hrnci si uvaříme celozrnné těstoviny.
  6. Hotové je smícháme s chřestem a vaječnou směsí a vložíme v zapékací misce do trouby, kde pečeme při 220 stupních asi 30 minut.

A jaký je vás nejoblíbenější recept z bílého chřestu? Napište nám třeba na Facebooku!

Jak se vám článek líbí?

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.