reklama
BezHladovění.cz

3 recepty z čekanky

Čekanka obecná je původem evropská rostlina, která se začala využívat v léčitelství a postupně i pro výrobu salátů. Produkty z čekanky neobsahují kofein a obsažené hořčiny navíc podporují trávení a vylučování žluče.

Již dříve se věřilo v její schopnost pročistit organismus od škodlivin. Používala se na pročištění jater, sleziny a ledvin.

V současné době se čekanka využívá i v kuchyni. Její užasnou vlastností je zamezení ukládání těžkých kovů v lidském těle. Její vysoký obsah vlákniny má blahodárný vliv na zažívání a průchodnost střev.

Dále obsahuje poměrně velké množství inulinu, který snižuje hladinu cholesterolu, a tím i riziko infarktu či mozkových příhod.

Rizoto s červenolistou červenou čekankou

Ingredience:

  • 300 g rýže (ideálně arborio)
  • 1 cibule
  • 1 větší hlávka červené čekanky,
  • 2 dcl červeného vína
  • 1 dcl balsamico octa
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • parmazán
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
reklama
PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Postup:

  1. Na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, poté vmícháme rýži, červené víno, osolíme, opepříme a pomalu přiléváme vývar.
  2. Asi po 10 min. varu přidáme nakrájenou čekanku a dalších 10 min. dusíme (mělo by vzniknout krémové rizoto).
  3. Do rizota vmícháme sýr a kapku olivového oleje.
  4. Poléváme redukovaným balsamicem medové konzistence, které jsme si připravili ve vedlejším hrnci.

rizoto s čekankou

Salát s pečenou čekankou a kešu oříšky

Salát z čekanky je výborným zpestřením typických českých salátů. Jako základ využijeme čirok.

Ingredience:

  • 1 hrnek čirokového zrna
  • 8 ks listové čekanky
  • 3 cibule
  • čerstvý tymián
  • hrst bazalkových listů
  • kešu oříšky
  • sůl
  • ¼ hrnku rýžového oleje

Tip! Kešu oříšky můžete koupit například zde – >

Postup:

  1. Do pečicí misky nakrájíme čekanku, cibule, posypeme tymiánem a nahrubo nakrájenou bazalkou.
  2. Dobře promícháme s rýžovým olejem a dáme péct pod pokličkou do trouby na 180 stupňů na zhruba 20 min.
  3. Mísu posypeme kešu oříšky asi 5 minut před vyndáním z trouby.
  4. Čirok si uvaříme v hrnci zvlášť a na závěr smícháme s upečenou zeleninou.
  5. Osolíme dle chuti a můžeme navrch posypat kozím sýrem.

salát s pečenou čekankou

Jarní čekankový salát

Jednoduchý na přípravu a plný zdravých ingrediencí.

Ingredience:

  • 1 puk bílé čekanky
  • 1 puk červené čekanky
  • 1 grapefruit
  • kousek sýra s modrou plísní
  • vlašské ořechy

Na zálivku:

  • čerstvý rozmarýn
  • trocha grepové šťávy
  • špetka soli a bílého mletého pepře
  • 1 pl medu
  • troška panenského olivového oleje

Postup:

  1. Čekanku pokrájenou na proužky, smícháme s kousky grepu, ořechy a sýrem.
  2. Ingredience na zálivku jednoduše smícháme dohromady a pokapeme jí salát, který podáváme s celozrnným toustem.

jarní čekankový salát

A jak máte čekanku nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku!

Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

reklama