Zpovídáme Marynu (Laskominy od Maryny)

Díky své zodpovědnosti, píli a kreativitě sklízí Maryna coby food bloggerka jeden úspěch za druhým. Food blog však není jedinou její životní náplní. Příjemně a povzneseně se cítí i za pultem řemeslné pekárny, kterou mimochodem také vlastní.

1. Kým byla Maryna, než se stala food blogerkou?

Etnografkou a památkářkou.

2. Tvůj blog boduje nejen v počtu návštěvníků. Co je podle tebe třeba k dosažení takových úspěchů?

Nejdůležitější mi přijde píle. Pravidelnost v blogování, dobře napsané a propracované recepty a lákavé fotografie.

U mě to šlo s otevřením pekárny hodně dolů, protože už prostě není tolik času psát na blog.

Nové recepty sice stále vymýšlím, ale obvykle je nezvládnu napsat, ani vyfotit. Intervaly mezi novými příspěvky se tak na blogu, FB i Instagramu stále prodlužují.

3. Jak dalece k tvé popularitě přispěla účast v rozhlasu či televizním pořadu?

To nejsem schopna v dlouhodobém měřítku posoudit, spíše se vždy jednalo o jednorázový nárůst návštěvnosti.

4. Jak jsi sama prozradila, vidět tě můžeme i za pultem řemeslné pekárny, kterou vlastníš. Co tě k podnikání přivedlo?

Doslova? Dva výborní kamarádi, kteří mě přemluvili, ať to zkusím! V té době jsem prožívala hlubokou deziluzi ze svého předchozího zaměstnání. Dodnes jsem jim vděčná, že mě k tomu „dokopali“.

Podnikat, a zvlášť v gastronomii, je náročné, ale vidět výsledek své práce i to, jak mizí (z pultu) pod rukama, je příjemné a povznášející.

tymiánový chléb

5. Mezi food blogery není založení podniku podobného typu zas tak běžné. Proč právě pekárna, a ne třeba kavárna, bistro nebo restaurace?

Nemám úplně typickou pekárnu, spíše něco mezi pekárnou, bistrem a cukrárnou. Z tradičních pekařských výrobků máme totiž pouze čistě kváskové chleby, focacciu a loupáčky. Potom už jsou to dorty, sušenky, quiche, polévky …

Pekárna byla jasná volba. V Brně v té době žádná podobná malá „řemeslná“ pekárna nebyla.

6. Byla její realizace výsledkem touhy po přímém kontaktu s fanoušky?

Spíše bych řekla touha po přímém kontaktu se zákazníky. Proto je pekárna zároveň prodejnou a výrobna je otevřená.

Pult, na kterém se chleby vyrábějí, mají zákazníci přímo na očích.

7. Po které laskomině se v pekárně ihned zapráší?

Určitě po našich loupáčcích, které děláme bez droždí, čistě z kvásku.

8. Řada tvých výrobků neodpovídá tradičním českým recepturám. Prozradíš nám, jakou zahraniční kuchyní se dále inspiruješ a proč?

V pekárně často narazíte na nejlepší dort na světě 🙂 „Pani Walewskou“, po které se také vždy zapráší. Můžete zde ochutnat i „żurek z jajkiem“, což jsou polské recepty.

Částečně jsem polského původu, tak se u nás snažím prezentovat i tuto kuchyni, která rozhodně není nezajímavá.

makové cupcakes s rybízovým krémem

9. Někteří food blogeři prezentují své výrobky také na food festivalech, v současnosti velmi populárních. Můžeme i tebe v roli prodejkyně na některém z nich zastihnout?

Food festivalů se neúčastním vzhledem k tomu, že jsou převážně o víkendech a já musím také někdy odpočívat 🙂

10. Na food festivalech se potkává moderní kuchyně alternativního směru s českou klasikou i zahraničními specialitami. Jsou pro tebe podobné akce zdrojem inspirace?

Přiznám se, že se jich nezúčastňuji ani jako návštěvník. Ve svém volnu se velkým akcím s množstvím návštěvníků raději vyhýbám.

11. Jakým dalším nápadům jsi v rámci své profese otevřená? Splnila sis blogováním a podnikáním všechny své dosavadní sny, nebo je něco, po čem dále toužíš?

Tajná přání se neprozrazují, od toho jsou tajná 🙂 Jsem spokojená, tak jak to je.

Děkujeme za rozhovor a přejeme splnění všech tvých přání!

Zpovídáme Marynu (Laskominy od Maryny)
4.9 (97.14%) 14 hlasů