reklama
prodietix-5299209258-2017-03-16-970x210-uprava.jpg
BezHladovění.cz

Zpovídáme Mariku a Jirku z Kitchen Story: Jak zdravě vařit i s Crohnovou chorobou?

Marika s Jirkou tvoří manželský pár, který pojí láska k vaření. Díky nekonečnému přísunu inspirace dělají, co je baví a o radost v podobě receptů, postřehů a zážitků z kuchyně i mimo ni se dělí se čtenáři na svém blogu Kitchen Story.

1. Mariko, Jirko, můžete se v krátkosti představit našim čtenářům?

Jsme manželé 5 let a měsíc po svatbě jsme si založili blog kitchenstory.cz

2. Každý na blogu zastáváte jinou roli, ale dohromady tvoříte dokonalý celek. Kdo z vás s nápadem přišel?

S myšlenkou založení blogu přišla naše kamarádka a my vlastně vůbec nevěděli, co čekat. Vlastně se dá říct, že jsme neměli žádná očekávání a užívali si společný čas v kuchyni při tvoření receptů.

Ve vaření se s Jirkou střídáme, já fotím a Jirka zase víc píše a stará se o technickou část blogu. Myslím, že se doplňujeme parádně.

3. Návrhů, jak pojmenovat blog, určitě padlo více. Vybavíte si ještě některé z nich?

Tak to vás asi zklamu, ale už si nevzpomeneme. Ale hodně lidí nás zná také jako Manžele v kuchyni, tak se totiž jmenuje naše kuchařka.

4. Do psaní blogu jste se vrhli po hlavě. Vstoupili jste do světa blogerů bez jakékoli vize?

Ano, bez jakékoli vize. Prostě jsme dělali to, co nás baví a jak jsme nejlépe uměli.

5. Uvažovali jste někdy o tom, že necháte svých zaměstnání a věnujete blogu 100 % času a že se jím začnete živit?

No ono se to vlastně před třemi lety stalo. V době, kdy jsme začali tvořit kuchařku, připravovat e-shop a stále se starali o blog, jsem se po dlouhém rozhodování odhodlala a opustila práci. Byl to velký krok, který mi dal svobodu.

Teď je moje hlavní starost výchova našeho syna a tak na všechno není tolik času. Jirka pracuje v rodinné firmě jako obchodní ředitel a zatím nám to takto vyhovuje.

6. V důsledku Crohnovy choroby, kterou Jirka trpí, nahlížíte na jídlo jinak. Jaká kritéria pro vás musí zdravé jídlo splňovat?

Nejdůležitější je pro nás kvalita potravin a také vyhledáváme různé alternativy. Rádi upravujeme klasické recepty tak, aby nám vyhovovaly.

7. U zdraví ještě chvilku zůstaňme. Jaké příznaky přivedly Jirku na myšlenku, že by mohlo jít právě o Crohnovu chorobu?

Jirku problémy jako časté průjmy, pálení žáhy a záněty střeva s vysokými teplotami provázely dlouhých deset let než se přišlo na to, že jde o Crohnovu chorobu. Byl už v dost špatném stavu a tak pár měsíců na to musel na operaci, kde mu odebrali část střeva.

Byl to pro nás velký šok, ale Jirkovi tento zákrok hodně pomohl a zatím má nemoc pod kontrolou.

8. Existují potraviny nebo způsob jejich úpravy, které lidem s touto diagnózou nedělají dobře?

Je to hodně individuální a neradi bychom dávali nějaké návody. I u Jirky se intolerance na různé potraviny vyvíjela časem. Jirka si vše odzkoušel sám na sobě, aby zjistil, jaké potraviny mu vyhovují a jaké mu naopak nedělají dobře.

Například nesmí ovoce, které má slupku. Třeba pomeranč je velká hrozba. Pokud si ho chce dát, musí si vykrájet pouze dužinu, protože když je střevo zúžené, mohlo by se lehce ucpat.

Pak samozřejmě smažená jídla a polotovary. Jirkovi se navíc po operaci přidala intolerance na laktózu a vejce. Ta zvládne pouze pečená, třeba v buchtě. V jakémkoli jiném stavu je odkázán na hodiny strávené na záchodě.

9. Dobře je tam, kde je jídlo. Odjakživa pojí společnost, stává se příjemným zážitkem a příležitostí k setkání. Jaké menu obvykle připravujete, jste-li v roli hostitelů?

Troufáme si říct, že už jsme „pár“ lidí hostili a víme, že základ je zvolit vhodné menu, abyste si byli jisti, že ho s přehledem zvládnete připravit a nebudete ve stresu.

Jako předkrm volíme různá malá jídla do mističek. Líbí se nám, jak všichni ochutnávají, podávají si mističky a komunikují spolu.

Hlavní jídlo je většinou z jednoho hrnce nebo pánve. Rádi děláme italské risotto nebo hovězí po burgundsku.

Jako dezert se nám osvědčilo brownies nebo dort Pavlova.

10. Spočítali byste, kolik receptů už prošlo pod vašima rukama?

Spočítané to samozřejmě nemáme, ale řekla bych, že stovky. Možná už jsme překonali i hranici tisíce 🙂

11. Za sebou máte i přípravy jídel na svatby, oslavy, firemní akce a večírky. Kdy a jak vás napadlo ubírat se tímto směrem?

Tohle naše bláznivé období trvalo asi dva roky. Při tvoření blogu, Facebooku i Instagramu nám chyběl přímý kontakt s lidmi. Víte, všechno je tak nějak virtuální a nám se líbilo, že máme zpětnou vazbu hned a navíc potkáme spoustu nových lidí.

Příprava cateringu je ale velice fyzicky i psychicky náročná, a tak se stalo, že už jsme na to prostě neměli síly a energii.

12. Přemýšlíte nad dalšími projekty?

Momentálně hodně pracujeme na nové kolekci pro náš eshop manzelevkuchyni.cz, který jsme s narozením syna dost zanedbávali.

Těšit se můžete na spoustu doplňků do kuchyně a na své si přijdou i příznivci zero waste.

Jednou za měsíc mám také focení pro časopis Food, kde připravuji 5-7 receptů a starám se o foodstyling a dekor. Hodně mě to baví.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně zdraví i stálý přísun radosti.

Mgr. Andrea Hrečková

Mgr. Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

reklama