Zpovídáme Alex (Alexýr)

Láska k sýrům, nesouhlas s neetickým zacházením se zvířaty a víra v benefity rostlinné stravy přivedly Alex k vyvinutí delikátní veganské alternativy sýru, zn. Alexýr. V čem je jedinečný svého druhu, se dozvíte v následujícím rozhovoru.

1. Alex, mohla by ses ve stručnosti představit našim čtenářům?

Ještě před rokem jsem si myslela, že mě čeká kariéra v oboru financí a účetnictví, který jsem na VŠE vystudovala. V té době se mi zároveň díky mé úspěšné crowdfundingové kampani potvrdila moje domněnka, že je v ČR velký zájem o veganské zrající sýry.

Podnikání v této oblasti mi dává hlubší smysl, proto moje kariérní volba byla jasná. Nicméně znalosti nabyté ve škole jsou mi v podnikání přínosem.

2. Než se dostaneme k tvému podnikatelskému projektu, pověz nám, je ti zdravý životní styl vlastní?

Dbám na to, aby moje strava byla vyvážená, co se týče správného množství a poměru bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, aminokyselin, vitamínů a minerálů.

Vyhýbám se návykovým látkám, které mají nepříznivý dopad na mé tělo, jako je alkohol, cigarety a od nedávna i kofein.

Denně si dopřávám alespoň 7 hodin spánku a alespoň jednou týdně si pořádně zacvičím.

Ze zkušeností vím, že pokud některou ze zmíněných věcí zanedbám, negativně se to promítne na mé hladině energie a náladě, na čemž závisí má produktivita a kvalita mých vztahů.

Myslím, že bychom měli o své zdraví pečovat tak, aby nám naše budoucí já poděkovalo.

3.Jaký největší krok jsi pro své zdraví kdy udělala?

Nejlepším krokem, který jsem udělala pro své zdraví, byl jednoznačně přechod na veganství. Toto rozhodnutí bylo zprvu podníceno mým nesouhlasem s neetickým zacházením se zvířaty, nicméně zdravotní benefity rostlinné stravy mě v tomto rozhodnutí později více utvrdily.

Faktem je, že maso, mléko i vejce obsahují vysoké množství cholesterolu a nasycených tuků, které se usazují v krevním oběhu.

Mnoho studií potvrdilo, že konzumace živočišných produktů má souvislost se vznikem srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky a dalších závažných nemocí.

Dalším problémem je výskyt chorob u hospodářských zvířat a následné využívání antibiotik.

Nepřišlo mi racionální po objevení těchto faktů nadále tyto potraviny konzumovat.

4. Pocítila jsi záhy na sobě nějaké změny?

Nejen já, ale i moji veganští přátelé potvrdili, že se po přechodu na rostlinnou stravu necítí po obědu „těžce“ a mají více energie než předtím.

5. S přechodem na rostlinnou stravu jsi postrádala chuť po dobrých sýrech. Jak bys charakterizovala „dobrý sýr“?

Všichni výrobci, nejen výrobci sýrů, mají snahu o dosažení tzv. bliss pointu, tedy správné vyvážení dvou odlišných chutí, které se vzájemně doplňují a nutí tak spotřebitele jíst větší množství této potraviny.

V případě sýrů bych řekla, že na jedné straně je to chuť lehce ostrá, palčivá a nakyslá, a na druhé straně chuť lehce slaná nebo nasládlá. Záleží na konkrétním typu sýru. To si myslím, že je důvodem, proč jsou sýry poměrně návykovou záležitostí, které se lidé nechtějí vzdát.

Alexýr této charakteristické „sýrové“ chuti dosahuje procesem zrání a je zatím jediný svého druhu k dostání v ČR.

Alexýr

6. Podoba dnešního Alexýru je výsledkem experimentů, pokusů i omylů. Co tě tehdy přimělo v jeho výrobě pokračovat?

Přeci to po pár nezdarech hned nevzdám. 🙂

Všimla jsem si, že lidé stravující se vegansky si často stěžovali, že jim chybí dobré alternativy sýrů, a proto jsem viděla smysl přijít s produktem, který v ČR ještě není a který uspokojí naše sýrové touhy.

7. Nepřemýšlela jsi i nad výrobou jiných druhů sýrů nebo ostatních rostlinných náhražek mléčných výrobků?

Plánujeme pravidelně rozšiřovat sortiment o nové druhy Alexýrů. Na jaký druh se můžete těšit už v únoru, se nechte překvapit. 🙂

Sledujte náš Facebook a Instagram, aby vám neunikly žádné novinky.

8. Kolikačlenný tým za značkou Alexýr stojí a jakými dílčími aktivitami je váš úspěšný byznys podmíněn?

S rozvojem Alexýru mi pomáhají 4 šikovní zaměstnanci, a to ve výrobě a marketingu. V blízké budoucnosti bude třeba nabrat více zaměstnanců pro prodej a marketing.

Pokud mezi vámi čtenáři je někdo, kdo by se k nám rád přidal, ráda se se zájemci spojím přes e-mail alex@alexyr.cz.

9. Zhotovit sýry, je jedna věc, prodávat je, je věc druhá. Měla jsi s podnikáním jakéhokoli typu předchozí zkušenosti?

S podnikáním jsem předchozí zkušenosti neměla, a proto jsem se rozhodla připojit se do inkubačního programu podnikatelského inkubátoru xPORT VŠE, kde mohu své záležitosti pravidelně konzultovat se zkušeným mentorem.

prodej Alexýru

10. Co bys poradila těm, kteří by se rádi vydali podobnou cestou jako ty?

Myslím, že by si každý nový produkt měl nejdříve otestovat poptávku lidí méně rizikovou cestou, jako je např. crowdfunding, než se začnou hledat investoři a regulérně vyrábět.

Dále je vhodné se aktivně propojovat s projekty s podobnou filozofií a hledat možnosti synergií.

11. Jakým směrem se ubírají tvoje plány pro letošní rok?

Cíle na rok 2019 se týkají rozšíření týmu, sortimentu a počtu odběratelů včetně Slovenska.

Děkujeme za rozhovor a přejeme splnění všech podnikatelských cílů pro tento rok i léta nadcházející!

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.