Krátkodobá očistná zeleninová kůra, která se doporučeně drží nejlépe pouze několik dní. Využití nachází například v léčbě obezity, kde je do jídelníčku zařazena jako jednodenní až dvoudenní dieta. Je založena na konzumaci zeleniny, ale existují i ovocné odlehčovací dny a kombinace zeleninovo-ovocných dnů.
Obsah článku:
Podstata zeleninové diety
Dieta je cíleně zaměřena na konkrétní druhy zeleniny, především ty, které obsahují málo energie a zaručeně podporující hubnutí. Celý den je složen z čistě zeleninových pokrmů a fantazii se meze nekladou.
Přednost se dává spíše syrové zelenině bez technologické úpravy. Vzhledem k tomu, že dieta trvá pouze pár dní, není splnění tohoto požadavku většinou problém.
Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Pokud chcete zhubnout a váhu si dlouhodobě udržet, vsaďte na pestrý jídelníček bohatý na všechny důležité živiny – sestavený z jídel, která vám budou chutnat. Na míru vašemu zdravotní stavu a cílům ho ušije výživový poradce či nutriční specialista.
Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce
Povolené a zakázané potraviny
Povolené potraviny
- Zelenina – všechny druhy, pouze omezit zeleninu s vyšším obsahem sacharidů (brambory, mrkev, dýně,…)
- Koření
- Bylinky
- Zeleninové šťávy
Zakázané potraviny
- Všechny potraviny kromě povolených
Jídelníček podle zeleninové diety
Snídaně: Dušená mrkev, koření
Přesnídávka: Salát z hlávkového zelí, ocet, sůl, cukr (sladidlo)
Oběd: Zeleninová mísa z rajčat, okurky, sterilovaného celeru
Svačina: Kedlubna
Večeře: Lečo z paprik, rajčat, cibule, cukety
Recept – Tradiční francouzské Ratatouille
Suroviny:
- Lilek 2 ks
- Cuketa 4 ks
- Papriky – zelené, žluté nebo červené 2 ks
- Rajčata – zralá, oloupaná 4 ks
- Cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- červený vinný ocet 1 lžíce
- Cukr (Sladidlo) 1 lžička
- Bazalka – čerstvá 3 hrsti
- Olivový olej – kvalitní pánev potřebuje pouze minimální množství
Postup přípravy:
- Nakrájíme čerstvou zeleninu.
- Lilky, rajčata a papriky rozkrájíme na malé kousky.
- Cukety nakrájíme na kolečka.
- V kastrolu rozpálíme malé množství oleje.
- Veškerou zeleninu opékáme zvlášť a opravdu krátce, nesmí ztratit barvu.
- Nejdříve opékáme lilek, ze všech stran 5 minut, až zezlátne.
- Vyndáme a postupně opékáme cuketu a papriky.
- Na zesklovatělou cibuli přidáme česnek, za minutu vmícháme ocet a cukr, rajčata a část lístků bazalky.
- Nakonec přidáme všechnu opečenou zeleninu, osolíme, opepříme a zahříváme posledních pět minut.
- Podáváme posypané čerstvou bazalkou.
Zkušenosti se zeleninovou dietou
Občasné zařazení odlehčovacích dnů se ukázalo v léčbě obezity jako velmi vhodné, protože prolomí určitý blok metabolismu a jedinec začne opět redukovat hmotnost.
Zeleninová dieta je plná vitaminů a antioxidantů, které nám často v každodenním stravování chybí.
Ti, kdo jí vyzkoušeli se převážně cítili lépe a uklidnily se jim i trávicí obtíže. Velké množství vlákniny mimo jiné pomáhá pročistit střeva.
Výhody a nevýhody zeleninové diety
Výhody
- Pokud slouží jen na určitou přechodnou dobu, může působit očistně.
- Jednoduchá v sestavování.
- Bohatá na vlákninu, vitaminy, minerální látky.
- Pokud dieta nezabírá, odlehčovací dny mohou dobře prolomit bariéru a opět nastartovat hubnutí.
Nevýhody
- Z dlouhodobého hlediska nevhodná. Výživově karenční (nedostatek živin).
- U jedinců ze zdravotními komplikacemi (cukrovka) je nutná konzultace s lékařem!
Věděli jste, že…
Zeleninový detox je součástí stravování nejedné zpěvačky, herečky nebo modelky. Tělu dává prostor zregenerovat síly a své o tom ví i Jennifer Aniston.