Kategorie - Recepty s kari

Kari je směsí 25–40 různých druhů koření. Jeho hlavní složkou je kurkuma, chilli papričky, pepř, zázvor a kardamom. Většinou v něm najdete také sušenou papriku, skořici, koriandr, muškát a římský kmín. Kari se pyšní vysokým obsahem flavonoidů, kurkuminu a antioxidačních látek. Ukrývá v sobě vitaminy A, B, C, E, a K, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, vápník, zinek, železo, jód, chrom a také kyseliny omega-3 a omega-6.

Kari koření má kromě skvělé chuti příjemné účinky na lidské tělo. Podporuje zažívání, urychluje metabolismus, má zahřívací, antioxidační a protizánětlivé účinky. Výborně pomáhá při trávicích potížích, jako je nevolnost, nadýmání a zácpa. Směs kari má navíc pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a působí jako prevence civilizačních chorob včetně rakoviny a Alzheimerovy choroby.

Kari je neodmyslitelnou součástí thajské kuchyně. Masové a zeleninové směsi se bez něj v asijských zemích jen těžko obejdou. Máte-li rádi pikantní jídla, nemělo by vám uniknout klasické, zelené ani červené curry.

Přečtěte si více v našem magazínu:

RECEPT: Kari z červené řepy

Jíte očima? Kari z červené řepy na vás udělá dojem. O dokonalý chuťový zážitek se postará směs kokosového mléka, kmínu, zázvoru, chilli a kari koření. Kari s červenou řepou a kešu ořechy Ingredience: Menší červená řepa...