Kategorie - Recepty s červenou čočkou

Červená čočka je plná rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Obsahuje mangan, selen, zinek, fosfor, železo, kyselinu listovou a vitamin B6. Naopak v ní nenajdeme síru, která se běžně vyskytuje v ostatních luštěninách a způsobuje nepříjemné nadýmání. Díky menším zrnkům ji uvaříte rychleji než čočkou klasickou, hnědou.

Díky vysokému obsahu vlákniny působí preventivně proti zácpě, bojuje s vysokým cholesterolem, upravuje hladinu krevního cukru a zasytí na dlouhou dobu. Prospěje při hubnutí i cukrovce. Pravidelnou konzumací červené čočky podpoříte činnost mozku, dobrou náladu a získáte krásnou hladkou pokožku. Tato luštěnina navíc tlumí příznaky premenstruačního syndromu a zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen.

Nevíte, co z červené čočky uvařit? Výborná je čočková polévka, čočkové kari a různé verze placiček a karbanátků, pečených v troubě bez zbytečného tuku. Hodí se i jako příloha k masovým či zeleninovým směsím.