BezHladovění.cz

Únorový jídelníček na celý týden (4/4)

Do Velikonoc zbývá už jen 5 týdnů! Dnes je vnímáme spíše jako čas prázdnin, pečení velikonočního beránka a barvení vajíček. Původně však měly zcela jinou symboliku, která se vztahovala i k jídlu a poměrně přísnému půstu.

Období velikonočních příprav by měla provázet střídmost, které bychom se měli držet i po zbytek roku. Za typicky postní potraviny pokládáme luštěniny, ryby a brambory.

K Velikonocům patří ale i pečení sladkých dobrot. Na občasném mlsání přeci není nic špatného, ba naopak. Když si jednou za čas dovolíme kousek mazance, vyhneme se následným katastrofálním náletům na ledničku.

Pondělí

Snídaně: Kornspitz, cizrnová pomazánka, ledový salát

Dopolední svačina: Ovocný jogurt, dýňová semínka

Oběd: Pstruh na másle, mrkvovo-bramborová kaše

Odpolední svačina: Mazanec s hrozinkami

Večeře: Čočkovo-bulgurové kuličky s česnekovým dipem, jarní salát

cook-982004_640

Úterý

Snídaně: Domácí slunečnicový chléb, margarín, plátkový sýr, rajče

Dopolední svačina: Grapefruit, bílý jogurt

Oběd: Pohanka se směsí z čerstvého špenátu a mandlí

Odpolední svačina: Poctivá šunka s křenem, žitný chléb

Večeře: Žlutý hrách s máslovou dýní na indický způsob

šunka s křenem a chlebem

Středa

Snídaně: Ovesná kaše s mletými vlašskými ořechy

Dopolední svačina: Kefír, mandarinka

Oběd: Pečený losos s houbovým ragú a rýžovými noky

Odpolední svačina: Masová roláda, paprika

Večeře: Luštěninová polévka s kroupami

Čtvrtek

Snídaně: Acidofilní mléko, psyllium, jahody

Dopolední svačina: Kukuřičný chlebík, mrkvová pomazánka

Oběd: Štika se švestkovou omáčkou, vařené brambory, špenátová polévka

Odpolední svačina: Paprikový salát s jogurtem, bylinkami a opečenými tousty

Večeře: Cuketová směs, divoká rýže a uzené tofu

acidofilní mléko + jahody

Pátek

Snídaně: Mléčná rýže s kousky broskve

Dopolední svačina: Ředkvičkový krém s řepou a jablkem, knäckebrot

Oběd: Nádivka z celozrnného pečiva, vejce, vařená brokolice

Odpolední svačina: Domácí tvarohový šáteček

Večeře: Filé s fazolkami, lehký bramborový salát s jogurtem

nádivka

Sobota

Snídaně: Podmáslí, kukuřičné lupínky a sušené banány

Dopolední svačina: Kaiserka, budapešťská pomazánka, červená paprika

Oběd: Pangasius s koprovou omáčkou, pečené brambory

Odpolední svačina: Pohankovo-mandlová roláda

Večeře: Brambory vařené ve slupce, vařený listový špenát s česnekem, cizrna

kukuřičné lupínky s banánem a podmáslím

Neděle

Snídaně: Našlehaný tvaroh, džem, sypané müsli

Dopolední svačina: Hruška, syrovátkový nápoj

Oběd: Domácí vaječná tlačenka s tmavou bagetou, rajčatový salát

Odpolední svačina: Knäckebrot, pesto z černých oliv, okurka

Večeře: Jáhly v rajčatové omáčce se sójovými kostkami

džem + müsli + tvaroh
Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Ing. Tereza Pechová

Ing. Tereza Pechová

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách. Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.