Jak již název napovídá, v této dietě se zaměříme na sacharidy. Dieta však není založená právě na nich, jak bychom se mohli mylně domnívat, nýbrž na jejich omezení.
Podstata sacharidové diety
Podstatou sacharidové diety je značné omezení sacharidů a tuků ve stravě a naopak zvýšená konzumace bílkovin. Tuto dietu s oblibou využívají sportovci a kulturisté, kteří jsou v procesu rýsování postavy, jelikož správným jídelníčkem s odlišně rozvrženou porcí sacharidů na každý den toho lze skvěle dosáhnout.
Kulturisté nejvíce využívají takzvané sacharidové vlny, kdy jeden den se nekonzumují žádné sacharidy a jejich množství se postupně navyšuje na určitou doporučenou hodnotu. Díky tomuto procesu se pak dá společně s dostatkem pohybové aktivity relativně rychle zhubnout a vyrýsovat svalstvo.
Sacharidová dieta se však hojně využívá i u lidí co se snaží zhubnout a její výsledky jsou opravdu znatelné. Stejně jako u jiných diet je však nutné dávat si pozor na návrat do původního režimu či příliš striktní omezení, i v tomto případě totiž hrozí obávaný jojo efekt. Pokud si nejste jisti, jak tuto dietu správně dodržovat, raději se obraťte na zkušeného výživového odborníka, který vám s radostí sestaví jídelníček přímo na míru.
Co se smí při sacharidové dietě jíst a co raději vynechat?
Povolené potraviny
- Libové maso
- Nízkotučné mléčné výrobky
- Zelenina
- Ovoce (v malém množství dle předepsaného jídelníčku)
- Brambory
- Luštěniny
- Voda a bylinné čaje
- Sacharidy pouze dle povoleného množství gramů na den
- Ořechy a semínka
- Jáhly, pohanka, quinoa, bulgur
Zakázané potraviny
- Bílá mouka a výrobky z ní (těstoviny, pečivo)
- Sladkosti
- Sladké nápoje
- Alkohol
- Uzeniny
- Slané tyčinky, chipsy apod.
- Smažená jídla
- Tučné maso a mléčné výrobky
Jídelníček na 1 den
Snídaně: Nízkotučný tvaroh slazený stévií, kešu ořechy
Svačina: Přesnídávka bez cukru
Oběd: Kuřecí steak pečený bez tuku, brambory nebo grilovaná zelenina, okurkový salát bez cukru
Svačina: Nízkotučné kefírové mléko
Večeře: Zeleninový salát s tuňákem, cibulí, rajčaty a olivami
Recept na špenátový koláč bez těsta
Připravte si
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- Rostlinný olej
- 300g listového špenátu
- 5 vajec
- 200g mozzarelly light nebo jiného 20% sýra
- Sůl a pepř
- 50ml suchého bílého vína
Postup
- Cibulku nakrájejte, česnek rozetřete a zlehka osmažte na kapce oleje.
- Poté přidejte špenát a chvíli směs poduste. Pokud používáte mražený, nejdříve z něj vyperte nadbytečnou vodu.
- V míse si vyšlehejte vejce společně s nastrouhaným sýrem a směs opepřete a osolte.
- Připravenou špenátovou směs smíchejte s vyšlehanými vejci a zjemněte suchým vínem.
- Poté směs vlijte do vymazané formy a pečte v troubě na 180 stupňů po dobu asi 30 minut.
- Před servírováním nechejte koláč vychladnout. Dobrou chuť. ☺
Výhody sacharidové diety
- Rychlá redukce hmotnosti
- Nehrozí úbytek svalů
- Dostatek plnohodnotných bílkovin
- Pravidelná strava
- Pitný režim
Nevýhody této diety
- Nedostatek energie
- Podrážděnost
- Nesoustředěnost
- Potíže s vyprazdňováním v důsledku nedostatku vlákniny
- Únava
- Častý jojo efekt
- Nevyvážený jídelníček
- Chuť na sladké