Rýžové nudle s tempehem, žampiony portobello a bambusovými výhonky

Tempeh je v Česku stále celkem neznámou potravinou. Vyrábí ze sójových bobů a je velmi zdravý. Pochutnejte si na něm třeba v těchto výborných nudlích!

Množství4 porce

Ingredience

 480 g širokých rýžových nudlí
 4 žampiony portobello
 zázvor velikosti palce
 2 cibule
 3 stroužky česneku
 2 chilli papričky
 300 g bambusových výhonků z konzervy
 200 g přírodního tofu
 200 g marinovaného tempehu
 6 polévkových lžic kvalitní sójové omáčky
 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
 1 kávová lžička lahůdkového droždí
 70 g solených pražených arašídů
 1 limetka rozkrojená na čtvrtky
 řepkový olej
 sůl

Postup

1

Cibuli, česnek i zázvor zbavte slupky a vše nakrájejte nadrobno.

2

Chilli papričky také nasekejte nadrobno.

3

Do woku nebo hlubší pánve nalijte olej. Když je rozpálený, vhoďte do pánve česnek, cibuli, chilli i zázvor.

4

Žampiony nakrájejte na plátky a přihoďte je do pánve.

5

Tofu a tempeh nakrájejte na drobnější kousky a také je přihoďte do pánve.

6

Nyní přidejte sójovou omáčku, rajský protlak, lahůdkové droždí a vše provařte na středním stupni 5 minut.

7

Nakonec přidejte scezené bambusové výhonky.

8

Nyní dejte vařit rýžové nudle.

9

Než budou nudle uvařené, arašídy posekejte a většinu přihoďte do směsi s portobello a tempehem. Trochu si však nechte na posypání nudlí.

10

Když jsou nudle uvařené, smíchejte je se směsí.

11

Při servírování nudle posypte nasekanými arašídy a přidejte čtvrtku limety. Nudle si určitě limetkou zakápněte, celé jídlo dostane intenzivnější a svěžejší chuť.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, , ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 480 g širokých rýžových nudlí
 4 žampiony portobello
 zázvor velikosti palce
 2 cibule
 3 stroužky česneku
 2 chilli papričky
 300 g bambusových výhonků z konzervy
 200 g přírodního tofu
 200 g marinovaného tempehu
 6 polévkových lžic kvalitní sójové omáčky
 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
 1 kávová lžička lahůdkového droždí
 70 g solených pražených arašídů
 1 limetka rozkrojená na čtvrtky
 řepkový olej
 sůl

Postup

1

Cibuli, česnek i zázvor zbavte slupky a vše nakrájejte nadrobno.

2

Chilli papričky také nasekejte nadrobno.

3

Do woku nebo hlubší pánve nalijte olej. Když je rozpálený, vhoďte do pánve česnek, cibuli, chilli i zázvor.

4

Žampiony nakrájejte na plátky a přihoďte je do pánve.

5

Tofu a tempeh nakrájejte na drobnější kousky a také je přihoďte do pánve.

6

Nyní přidejte sójovou omáčku, rajský protlak, lahůdkové droždí a vše provařte na středním stupni 5 minut.

7

Nakonec přidejte scezené bambusové výhonky.

8

Nyní dejte vařit rýžové nudle.

9

Než budou nudle uvařené, arašídy posekejte a většinu přihoďte do směsi s portobello a tempehem. Trochu si však nechte na posypání nudlí.

10

Když jsou nudle uvařené, smíchejte je se směsí.

11

Při servírování nudle posypte nasekanými arašídy a přidejte čtvrtku limety. Nudle si určitě limetkou zakápněte, celé jídlo dostane intenzivnější a svěžejší chuť.

Rýžové nudle s tempehem, žampiony portobello a bambusovými výhonky
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.