Batátové šišky se špenátem a pestem

Hledáte inspiraci na jednoduchý recept z batátů? Vyzkoušejte batátové šišky s porcí listového špenátu a domácího pesta z medvědího česneku. Chuťová vyladěnost jídla zaručena.

Množství1 porce
Celkový čas45 minut

Ingredience

 středně velký batát
 pohanková mouka
 svazek medvědího česneku
 extra panenský olivový olej lisovaný za studena
 špetka himalájské soli
 150 g mraženého listového špenátu
 1 lžička sezamového oleje
 ½ cibule

Postup

1

Batát oškrábejte, nakrájejte na stejně velké kusy a na páře uvařte doměkka.

2

Uvařený batát nechte vychladnout při pokojové teplotě.

3

Zatímco batát chladne, vrhněte se na přípravu pesta.

4

Medvědí česnek očistě ale nenamáčejte (pesto by mohlo začít plesnivět) a spolu s olejem a solí ho rozmixujte. Množství oleje závisí na vámi požadované konzistenci pesta.

5

Vychladlý batát rozmačkejte, přisypte k němu mouku a rukama zpracujte kompaktní těsto. Těsto by nemělo lepit ani se rozpadat.

6

Z těsta vytvarujte šišky a postupně je vkládejte do vroucí vody. Vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu vody.

7

Zatímco se šišky vaří, připravte si špenát.

8

Špenát vložte do hrnce, podlijte ho trochou vody a pod pokličkou prohřejte, dokud nepovolí a voda se nevypaří.

9

Mezitím si na sezamovém oleji orestujte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli.

10

Do uvařeného špenátu vmíchejte pesto.

11

Ochucený špenát podávejte s batátovými šiškami a restovanou cibulí.

Typ jídlaZpůsob přípravyStravovací styl, , ,
Jak vám chutnalo?

Suroviny

 středně velký batát
 pohanková mouka
 svazek medvědího česneku
 extra panenský olivový olej lisovaný za studena
 špetka himalájské soli
 150 g mraženého listového špenátu
 1 lžička sezamového oleje
 ½ cibule

Postup

1

Batát oškrábejte, nakrájejte na stejně velké kusy a na páře uvařte doměkka.

2

Uvařený batát nechte vychladnout při pokojové teplotě.

3

Zatímco batát chladne, vrhněte se na přípravu pesta.

4

Medvědí česnek očistě ale nenamáčejte (pesto by mohlo začít plesnivět) a spolu s olejem a solí ho rozmixujte. Množství oleje závisí na vámi požadované konzistenci pesta.

5

Vychladlý batát rozmačkejte, přisypte k němu mouku a rukama zpracujte kompaktní těsto. Těsto by nemělo lepit ani se rozpadat.

6

Z těsta vytvarujte šišky a postupně je vkládejte do vroucí vody. Vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu vody.

7

Zatímco se šišky vaří, připravte si špenát.

8

Špenát vložte do hrnce, podlijte ho trochou vody a pod pokličkou prohřejte, dokud nepovolí a voda se nevypaří.

9

Mezitím si na sezamovém oleji orestujte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli.

10

Do uvařeného špenátu vmíchejte pesto.

11

Ochucený špenát podávejte s batátovými šiškami a restovanou cibulí.

Batátové šišky se špenátem a pestem
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.