Jablečný štrůdl je nedílnou součástí vánočního menu. Dokonalou tečkou může být i netažený, či připravený z jiného než listového těsta. Například ten náš, z celozrnné mouky, provoněný skořicí a oříšky, nezatíží vaše bříška jako jiné moučníky.
Jablečný štrůdl – součást zdravého štědrovečerního menu
Ingredience:
- 400 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g uvařených bílých máslových fazolí
- 150 ml plnotučného kokosového mléka
- 2 sladší jablka
- 1 lžíce mleté skořice
- Hrst rozinek
- Hrst vlašských ořechů
- Špetka soli
- Rostlinné mléko na potření
Postup:
- Fazole spolu s kokosovým mlékem a solí rozmixujte do krémové konzistence.
- Do rozmixované směsi postupně přisypávejte mouku a nejlépe rukama vypracujte těsto.
- Těsto vytvarujte do koule, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu.
- Mezitím vlašské ořechy namelte najemno a jablka nastrouhejte nahrubo.
- Nastrouhaná jablka zbavte přebytečné šťávy, poprašte je skořicí a přisypte k nim rozinky (spařené vroucí vodou).
- Odležené těsto rovnoměrně rozválejte na pečicím papíře do výšky 0,5 cm.
- Povrch těsta posypte částí ořechové moučky, na ní rozprostřete jablka a opatrně je zaviňte.
- Závin i s pečicím papírem přendejte na plech, potřete ho mlékem, posypte zbylou ořechovou drtí a dejte ho péct do předehřáté trouby na 170 °C cca na 30–40 minut do zezlátnutí. Průběžně jej kontrolujte.
- Upečený závin nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 2 hodiny
TIP: Je-li těsto příliš řídké, přisypte mouku, drobíli-se, přilijte mléko.
TIP: Místo jablek můžete použít jiné ovoce, mák či tofu tvaroh oslazený datlovým sirupem.
Přejeme dobrou chuť!