BezHladovění.cz

RECEPT: Zdravý jablečný závin z celozrnné špaldové mouky

Jablečný štrůdl je nedílnou součástí vánočního menu. Dokonalou tečkou může být i netažený, či připravený z jiného než listového těsta. Například ten náš, z celozrnné mouky, provoněný skořicí a oříšky, nezatíží vaše bříška jako jiné moučníky.

Jablečný štrůdl – součást zdravého štědrovečerního menu

Ingredience:

  • 400 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g uvařených bílých máslových fazolí
  • 150 ml plnotučného kokosového mléka
  • 2 sladší jablka
  • 1 lžíce mleté skořice
  • Hrst rozinek
  • Hrst vlašských ořechů
  • Špetka soli
  • Rostlinné mléko na potření
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.


Postup:

  1. Fazole spolu s kokosovým mlékem a solí rozmixujte do krémové konzistence.
  2. Do rozmixované směsi postupně přisypávejte mouku a nejlépe rukama vypracujte těsto.
  3. Těsto vytvarujte do koule, zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 1 hodinu.
  4. Mezitím vlašské ořechy namelte najemno a jablka nastrouhejte nahrubo.
  5. Nastrouhaná jablka zbavte přebytečné šťávy, poprašte je skořicí a přisypte k nim rozinky (spařené vroucí vodou).
  6. Odležené těsto rovnoměrně rozválejte na pečicím papíře do výšky 0,5 cm.
  7. Povrch těsta posypte částí ořechové moučky, na ní rozprostřete jablka a opatrně je zaviňte.
  8. Závin i s pečicím papírem přendejte na plech, potřete ho mlékem, posypte zbylou ořechovou drtí a dejte ho péct do předehřáté trouby na 170 °C cca na 30–40 minut do zezlátnutí. Průběžně jej kontrolujte.
  9. Upečený závin nechte vychladnout při pokojové teplotě.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 2 hodiny

TIP: Je-li těsto příliš řídké, přisypte mouku, drobíli-se, přilijte mléko.

TIP: Místo jablek můžete použít jiné ovoce, mák či tofu tvaroh oslazený datlovým sirupem.

Přejeme dobrou chuť!

Baví vás žít zdravě? Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout.
Upozornění na nové články, jídelníčky a recepty posíláme 3x týdně (po, st, pá). Z odběru novinek se můžete kdykoli odhlásit.
Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.

Share via
Send this to a friend