Dort k narozeninám, svatbě či jiné příležitosti nemusí být plný máslového krému, čokoládové polevy, marcipánu, vajec, bílé mouky nebo cukru.
Stačí obligátní bílou mouku nahradit libovolnou celozrnnou variantou či směsí, bílý cukr kokosovým, třtinovým, javorovým či jiným sirupem, kravské mléko rostlinnou variantou, máslo kokosovým olejem… a krém? Není nad kokosovou šlehačku.
Už teď závidíme oslavenci, který tento dort dostane.
Obsah článku:
Řepový dort s kokosovou šlehačkou
(dortová forma 16 cm)
Ingredience na korpus:
- 1 středně velká červená řepa
- 1 hrnek rýžové mouky
- 1 hrnek ovesné mouky
- 2 lžíce raw kakaového prášku
- 1/2 hrnku kokosového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 1 hrnek rostlinného mléka
Ingredience na kokosovou šlehačku:
- 1 plechovka kokosového mléka
- Špetka vanilkového prášku
- 2 lžíce šťávy z červené řepy
- 2 lžíce rýžového sirupu
Postup:
- Plechovku kokosového mléka dáme na pár hodit chladit do lednice.
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Červenou řepu si upečeme či uvaříme doměkka.
- Necháme zchladnout, oloupeme a rozmixujeme v hladké pyré s trochou vody.
- V míse smícháme rýžovou mouku s ovesnou, kakaovým práškem, kokosovým cukrem, práškem do pečiva a špetkou
- V menší misce prošleháme roztopený kokosový olej s vanilkovým extraktem, rostlinným mlékem a řepovým pyré.
- Tekutou směs vlijeme k sypké, důkladně zpracujeme v tekutější těsto.
- Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme zhruba 50 minut.
- Mezitím si připravíme šlehačku.
- Otevřeme plechovku kokosového mléka, použijeme pouze tučnou část a vyšleháme ji spolu s vanilkovým práškem, šťávou z červené řepy a rýžovým sirupem v tuhou šlehačku.
- Vychladlý korpus můžeme přepůlit a promazat jej i uprostřed. Na obrázku je potřený jen na povrchu a ozdobený hroznovým vínem.
- Víme, že se vás už sbíhají sliny, ale aspoň chvilku by si dort měl odpočinout v lednici.
Vsadíme se, že i u vás po tomto dortu se jen zapráší. A přitom je zdravý a lehký. Přejeme dobrou chuť!