BezHladovění.cz

RECEPT: Zdravý dort pro vegany

Dort k narozeninám, svatbě či jiné příležitosti nemusí být plný máslového krému, čokoládové polevy, marcipánu, vajec, bílé mouky nebo cukru.

Stačí obligátní bílou mouku nahradit libovolnou celozrnnou variantou či směsí, bílý cukr kokosovým, třtinovým, javorovým či jiným sirupem, kravské mléko rostlinnou variantou, máslo kokosovým olejem… a krém? Není nad kokosovou šlehačku.

Už teď závidíme oslavenci, který tento dort dostane.

Řepový dort s kokosovou šlehačkou

(dortová forma 16 cm)

Ingredience na korpus:

PŘEČTĚTE SI
Recenze knihy „Jak tuky pálit a neukládat?“

Ingredience na kokosovou šlehačku:

Zdravý dort pro vegany - postup

Postup:

  1. Plechovku kokosového mléka dáme na pár hodit chladit do lednice.
  2. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
  3. Červenou řepu si upečeme či uvaříme doměkka.
  4. Necháme zchladnout, oloupeme a rozmixujeme v hladké pyré s trochou vody.
  5. V míse smícháme rýžovou mouku s ovesnou, kakaovým práškem, kokosovým cukrem, práškem do pečiva a špetkou
  6. V menší misce prošleháme roztopený kokosový olej s vanilkovým extraktem, rostlinným mlékem a řepovým pyré.
  7. Tekutou směs vlijeme k sypké, důkladně zpracujeme v tekutější těsto.
  8. Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme zhruba 50 minut.
  9. Mezitím si připravíme šlehačku.
  10. Otevřeme plechovku kokosového mléka, použijeme pouze tučnou část a vyšleháme ji spolu s vanilkovým práškem, šťávou z červené řepy a rýžovým sirupem v tuhou šlehačku.
  11. Vychladlý korpus můžeme přepůlit a promazat jej i uprostřed. Na obrázku je potřený jen na povrchu a ozdobený hroznovým vínem.
  12. Víme, že se vás už sbíhají sliny, ale aspoň chvilku by si dort měl odpočinout v lednici.

Zdravý dort pro vegany - výsledek

Vsadíme se, že i u vás po tomto dortu se jen zapráší. A přitom je zdravý a lehký. Přejeme dobrou chuť!

Jak se vám článek líbí?

Lucie Pospíšilíková

Lucie Pospíšilíková

Jsem holka, pro kterou se stala kuchyně takovou vášní, že ji přivedla až k založení samotného Delicious blogu. Jsem schopná utrácet za jídlo, nádobí a hezké dekorace na focení pomalu víc jak za oblečení a kosmetiku. Baví mě trávit hodiny v kuchyni s foťákem v ruce...