RECEPT: Těstovinový salát s tuňákem, fazolovými lusky a sezamem

Teplé dny si vysloveně říkají o lehké studené saláty. Kombinace tuňák + těstoviny nikdy nezklame. Je rychlá, vydatná a chuťově vyvážená. Zkuste variaci se zelenými fazolkami a cherry rajčátky!

Zelené fazolové lusky jsou velmi zdravé a zároveň nízkokalorické. Sto gramů obsahuje jen asi 30 kcal. Fazolky mají také nízký obsah sodíku a cholesterolu. Jsou také výborným zdrojem vlákniny a spousty minerálních látek a vitaminů: Jako je třeba draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník, vitamin A, B a K a další. Nejšetrnější a nejlepší úprava je vaření v páře.

Těstovinový salát s tuňákem, fazolkami a sezamem

Ingredience:

  • 150 g těstovin, nejlépe celozrnných
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (180 g)
  • 100 g cherry rajčátek
  • 200 g celých fazolových lusků (čerstvé či mražené)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Špetka sušeného oregana
  • Hrst čerstvé řeřichy
  • Hrst bílých i černých sezamových semínek
  • Sůl

Postup:

  1. Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě.
  2. Omyjte cherry rajčátka a překrojte je napůl.
  3. Na olivovém oleji orestujte fazolové lusky.
  4. Nakonec přidejte do pánve cherry rajčátka, ať pěkně změknou.
  5. Uvařené těstoviny smíchejte s tuňákem.
  6. Přidejte orestované cherry a lusky.
  7. Podle chuti osolte.
  8. Přidejte oregano a řeřichu a vše důkladně promíchejte.
  9. Sezamová semínka orestujte nasucho na pánvi a přimíchejte je do salátu.
  10. Těstovinový salát nechejte vychladit v lednici a ihned podávejte.

Počet porcí: 2

Přejeme dobrou chuť!

TIP: Do teplých dní se báječně hodí také salát s quinoou a špenátem nebo kuskus s kuřecím masem na řecký způsob.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Kateřina Homolová

Kateřina Homolová

Píši food blog Kate’s Cuisine. Primárně se zaměřuji na různé stravovací omezení a výživové směry, jako je intolerance laktózy, alergie na lepek, veganství, vegetariánství či paleo stravu. Upřednostňuji rostlinnou stravu před tou živočišnou a snažím se recepty vymýšlet tak, aby byly časově i surovinově dostupné všem bez omezení věku, pohlaví či kuchařských dovedností.