Teplé dny si vysloveně říkají o lehké studené saláty. Kombinace tuňák + těstoviny nikdy nezklame. Je rychlá, vydatná a chuťově vyvážená. Zkuste variaci se zelenými fazolkami a cherry rajčátky!
Zelené fazolové lusky jsou velmi zdravé a zároveň nízkokalorické. Sto gramů obsahuje jen asi 30 kcal. Fazolky mají také nízký obsah sodíku a cholesterolu. Jsou také výborným zdrojem vlákniny a spousty minerálních látek a vitaminů: Jako je třeba draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník, vitamin A, B a K a další. Nejšetrnější a nejlepší úprava je vaření v páře.
Těstovinový salát s tuňákem, fazolkami a sezamem
Ingredience:
- 150 g těstovin, nejlépe celozrnných
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (180 g)
- 100 g cherry rajčátek
- 200 g celých fazolových lusků (čerstvé či mražené)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Špetka sušeného oregana
- Hrst čerstvé řeřichy
- Hrst bílých i černých sezamových semínek
- Sůl
Postup:
- Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě.
- Omyjte cherry rajčátka a překrojte je napůl.
- Na olivovém oleji orestujte fazolové lusky.
- Nakonec přidejte do pánve cherry rajčátka, ať pěkně změknou.
- Uvařené těstoviny smíchejte s tuňákem.
- Přidejte orestované cherry a lusky.
- Podle chuti osolte.
- Přidejte oregano a řeřichu a vše důkladně promíchejte.
- Sezamová semínka orestujte nasucho na pánvi a přimíchejte je do salátu.
- Těstovinový salát nechejte vychladit v lednici a ihned podávejte.
Počet porcí: 2
Přejeme dobrou chuť!
TIP: Do teplých dní se báječně hodí také salát s quinoou a špenátem nebo kuskus s kuřecím masem na řecký způsob.